qrczakzul Napisano 11 Października 2013 Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Witam, mam 17 lat, czyli moje maksymalne tętno powinno we wzoru na hr max. wynosić 220-17=203. Przetestowałem to wg poradnika dla biegaczy. Zrobiłem 1 km rozgrzewki i potem 3 ostre serie po 400 m z 15 sekundowymi przerwami na marsz. Maksymalne tętno pomimo największego wysiłku przy superszybkim oddechu wyniosło 192. Co spowodowało,że hr max było tak niskie? Zły poradnik, mój organizm czy może jeszcze większego speeda miałem dać? A może po prostu kiedyś dojdę do takiego tętna? Jeżdżę wyczynowo już rok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoschi Napisano 11 Października 2013 Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Kiedyś czytałem opinie jakiegoś specjalisty że przy próbie max tętna jeżeli nie zwymiotujesz na koniec to zbyt słabo się starałeś;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 11 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Zły poradnik, mój organizm czy może jeszcze większego speeda miałem dać? Jak dla mnie to osiągnięcie HR Max podczas treningu jest praktycznie niemożliwe, dopiero w trakcie rywalizacji jest szansa jego osiągnięcia (ale to tylko moje spostrzeżenie). Po drugie każdy ma inny organizm, wzory nie są idealne i tyle. Po trzecie jeżeli pytasz czy miałeś biec mocniej to znaczy, że nie biegłeś na 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 11 Października 2013 Udostępnij Napisano 11 Października 2013 moje maksymalne tętno powinno we wzoru na hr max. wynosić 220-17=203 To jest wzór na HRmax wyliczony statystycznie. Czyli może, ale nie musi się sprawdzić. Organizm to nie maszyna gdzie takie rzeczy zgadzają się co do uderzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 11 Października 2013 Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Jak dla mnie też się nie da na treningu zrobić Hrmax. Osobiście na treningu maksymalnie osiągam tętna 12-13bpm poniżej hrmax i nic nie jestem w stanie z tym zrobić. Hrmax to głównie granica psychologiczna - ściśle zależy od tego ile bólu jesteśmy w stanie znieść, bo wysiłek znacznie powyżej progu LT już boli. Na zawodach progi bólu są obniżone przez rywalizację i adrenalinę, więc jest łatwiej. Dlatego też wszystkie strefy tętna oparte na hrmax są bezsensowne, bardzo dobre efekty przynosi opieranie się na lthr Friela, jeśli się korzysta z pulsaka. Test jest stosunkowo prosty i bardziej miarodajny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 11 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Można link? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 11 Października 2013 Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Do testu? Nie znam. Na pewno jest opisany w "Biblii treningu kolarza górskiego" i w "Treningu z pulsometrem". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 11 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Października 2013 https://www.google.pl/search?q=test+friela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 12 Października 2013 Udostępnij Napisano 12 Października 2013 To jesteś dziwnym przypadkiem który nie dobija do teoretycznego HRmax mój teoretyczny to 178 a nie raz już widziałem u siebie 187, a to nie jest pewnie mój próg. Kumpel w moim wieku na ski-turach dobija do 205. A żeby nie było tylko o dziadkach to córka ma za tydzień robić test Coopera w szkole, to ją od jakiegoś czasu ganiam po łąkach i też dobija do swoich 209. Moje zdanie jest takie, że czujesz ból i odpuszczasz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 12 Października 2013 Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Tia. Tylko u nie kieruj sie w strone swiatla jak juz poczujesz bol i bedziesz probowal wpasowac sie do wzoru. Hrmax jest indywidualmy i to ze ktos nie osiaga lub przekracza wartosci ze wzoru to normalne. Jaca911 jest wysoko tetnowcem. Jego corka pewnie tez. Ale to na nic nie wplywa Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalk now Free Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niestrawny Napisano 12 Października 2013 Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Witam, mam 17 lat, czyli moje maksymalne tętno powinno we wzoru na hr max. wynosić 220-17=203. Przetestowałem to wg poradnika dla biegaczy. Zrobiłem 1 km rozgrzewki i potem 3 ostre serie po 400 m z 15 sekundowymi przerwami na marsz. Maksymalne tętno pomimo największego wysiłku przy superszybkim oddechu wyniosło 192. Co spowodowało,że hr max było tak niskie? Zły poradnik, mój organizm czy może jeszcze większego speeda miałem dać? A może po prostu kiedyś dojdę do takiego tętna? Jeżdżę wyczynowo już rok. ... zawsze wydawało mi się, że hrmax dla danego wieku to maksymalne tętno "bezpieczne", a nie takie na jakie powinno się serducho wkręcać... myślałem też że niższe tętno przy max wysiłku to oznaka dobrej kondycji... ostatnio kilkanaście lat temu czytałem cokolwiek o tętnie, ale aż tak się zmieniło podejście? @General - .... widać autor wątku jest nisko tętnowcem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 12 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Przejadę się w najbliższym czasie na normalny trening z pulsometrem i ciekawe co mi pokaże za średnią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 12 Października 2013 Udostępnij Napisano 12 Października 2013 ... zawsze wydawało mi się, że hrmax dla danego wieku to maksymalne tętno "bezpieczne", a nie takie na jakie powinno się serducho wkręcać... myślałem też że niższe tętno przy max wysiłku to oznaka dobrej kondycji... ostatnio kilkanaście lat temu czytałem cokolwiek o tętnie, ale aż tak się zmieniło podejście? @General - .... widać autor wątku jest nisko tętnowcem? HRmax to jest tętno jakie możesz maksymalnie uzyskać. A nie tętno "bezpieczne". HRmaxy ze wzorów (znam chyba z 5 róznych) to jest wróżenie z fusów. Np. wzór 220-wiek odpowiada chyba o ile dobrze pamiętam ok 75% populacji. Ale np u młodzieży i dzieci nie ma co tego wzoru stosować bo u nich w ciągu miesiąca może to się zmienić 3 razy. Druga sprawa moje hrmax ze wzoru to jest np 187bpm. I powiedzmy robiąc plan oparty na hrmax mogę albo za słabo trenować (bezpieczniejsza wersja) albo zajechać się, przetrenować,złapać kontuzję. Autor wątku może być niewytrenowany i z tego powodu może nie osiągać wysokiego HRmaxa. Niewytrenowany nie utrzyma na tyle długo wysokiej intensywności aby tętno zdążyło sie wkręcić na maxa. Szybciej go odetnie. A tętno zawsze ma pewne opóźnienie i zależy od wielu czynników - zmęczenie, dieta, pora dnia itp. Po za tym co nam mówi hrmax? Nic. Pod kątem treningu nieprzydatny bo nie ciśniemy na treningu hrmaxa tylko w odpowiednich strefach (które lepiej wyliczyć w odniesieniu do progu a nie jako procent hrmaxa). Na zawodach? Na finiszu w trupa nie jesteś w stanie spojrzeć na pulsometr. A praktycznie cały wyścig jedziesz na progu a nie HRmax. Lepszy jest pomiar mocy bo to jest wskaźnik bezpośredni. Ile możesz nacisnąć tyle masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 12 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Października 2013 A praktycznie cały wyścig jedziesz na progu a nie HRmax.Masz na myśli maratony, czy inne 'dłuższe' wyścigi. Przejedź kilkuminutowy krótki sprint na progu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 12 Października 2013 Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Masz na myśli maratony, czy inne 'dłuższe' wyścigi. Przejedź kilkuminutowy krótki sprint na progu Sprint 200m nie jest na hr max bo nawet się nie zdąży osiągnąć (za metą po paru chwilach może). Ale dłuższe kilkuminutowe też nie lecisz od początku z HRmax tylko stopniowo tętno rośnie a HRmax na finiszu w trupa osiągasz. Kwestia wytrenowania aby nie odcięło za szybko i starczyło akurat na cały dystans. Jeszcze nt trafności wzoru na hr max. A meta-analysis by Tanaka et al. (Journal of the American College of Cardiology; 2001) based on data from 18,712 subjects suggests the most appropriate formula for age-predicted HRmax is: 208 – (0.7 x age), but even this prediction equation has a standard error of 5%. Using this formula, a 30 year old has an estimated HRmax of 187 beats/min, and there’s a 68% probability their true HRmax is between 178 and 196 beats/min. So although the formula estimates a HRmax of 187 beats/min, it’s important to realise that variation around the predicted value is normal. In fact, normal between-individual variation in HRmax suggests 95% of 30 year olds will have a HRmax between 169 and 205 beats/min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 13 Października 2013 Udostępnij Napisano 13 Października 2013 jestem zdecydowanym przeciwnikiem pogladu sugerujacego, aby tetno z zawodow przekladac jako dowolny wzorzec w odniesieniu do treningu - wypoczecie, adrenalina, kofeina i inne 'odswietne' stymulanty mocno podbijaja tetno, w efekcie pozniej ludzie sie dziwia, ze na treningu nie potrafia zrobic tempowki 2x1h na tetnie x, a na maratonie jada na takim 3,5h ciagiem + mocniejszy start hr max 192 to nie jest niska wartosc, choc w twoim wieku rzeczywiscie raczej ponizej sredniej - mnie w tym roku najwiecej pokazalo 182, oczywiscie zawody. w nocy spoczynkowo spada mi nawet do 20-22, ale to juz jest patologia...wiek 24 lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 13 Października 2013 Udostępnij Napisano 13 Października 2013 nabiał to czas już pod aparaturę się podłączać na sen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 13 Października 2013 Udostępnij Napisano 13 Października 2013 na razie odstawilem sport, przytylem 10kg, wiec idzie w dobrym kierunku....ciekawie to brzmi jeszcze dolozyc czipsy i 100% zdrowia z aparatura nie da sie spac :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 13 Października 2013 Udostępnij Napisano 13 Października 2013 20-22 to nawet u prosow nie jest czesto spotykane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
avx102 Napisano 17 Października 2013 Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Jak zaczynałem trenować miałem tętno spoczynkowe 65~ i maksymalne 202. Obecnie maksymalne 192 i spoczynkowe 34. Skąd wzór ma znać twój organizm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.