Skocz do zawartości

[pięta] Ostroga piętowa

mant3z

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ostroga_pi%C4%99towa

ie bolały pięty tuż po śnie, każdego ranka przez kilkanaście kroków.

Poszedłem do lekarza który kazał zrobić zdjęcie i właśnie dostałem sweetfocie w której napisano że mam 2mm ostrogę :(

Prawdopodobnie to spadek po poprzednim uprawianym sporcie, dowiem się coś więcej we wtorek przy kolejnej wizycie.

Miał ktoś coś takiego? Martwię się, że koniec pedałowania jak stopy przeciążać nie wolno przy takim schorzeniu :(

Napisano

Jak zaczęło boleć to chodziłem na zabiegi, które w sumie średnio pomogły, a przynajmniej nie od razu. Kupiłem też buty z wygodną podeszwą - wyprofilowana, grubo i miękko pod piętą. Po jakimś czasie przestało boleć tak samo z siebie, ale jak muszę dłużej stać bez ruchu to się trochę odzywa.

Napisano

Ostroga pietowa to ślad po przewlekłym zapaleniu rozcięgna podeszwowego, częstej kontuzji biegaczy. Ale w jeżdzeniu na rowerze chyba zbytnio nie przeszkadza. Szczególnie w espedach, gdzie stopa praktycznie nie pracuje.

Znajomy ma problem z podobnym zwapnieniem, ale na przyczepie mięśnia czworogłowego. Generalnie ponoć jest to do wyleczenia, ale jest to raczej praca na lata, nie na sezon. Jeśli nie da się tego leczyć operacyjnie, to trzeba się nastawić na co najmniej tak długą rehabilitację, jak długo powstawała kontuzja. Czyli raczej na lata.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...