Skocz do zawartości

[okulary] Endura Stingray czy fotochromy Endura Trigger

hehe12

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem do tej pory okulary Endura Stingray z 4 zmiennymi szkłami. Byłem zadowolony :) może troszke szkła były duże w stosunku do mojej twarzy, ale generalnie było ok. Niestety zgubiłem je.

Zastanawiam się teraz też nad fotochromami Endura Trigger. Są one ponoć na mniejsze głowy. Chyba ciężko powiedzieć jakby one wyglądały na głowie w porównaniu do Stingrayów.

No ale też zastanawiam się czy lepsze będą normalne Stingraye czy fotochromy?

Co do samego modelu okularów nie powiem nic, bo nie miałem.

Mogę za to wypowiedzieć się co do fotochromatycznych szkieł. Są bardzo wygodne, nie musisz zastanawiać się jakie szyby założyć, nie musisz ich wpinać, wypinać itd. Po prostu nakładasz okulary na nos i jedziesz - do pogody dostosują się same. Ja mam już drugie okulary ze szkłami tego typu (najpierw Shimano, teraz Rudy Project) i nie wyobrażam sobie zmieniania szkieł. Jeśli ci to jednak nie przeszkadza, to fotochromy będą zbędnym bajerem.

Posiadam Rudy Project Rydon ze szkłami ImpactXTM Photochromic Clear, nie wyobrażam sobie jazdy bez nich, a to już 3 sezon użytkowania. Możesz cały dzień oraz w nocy w nich jeżdzić. Są drogie i to trzeba przyznać, ale warte tych pieniędzy. Do tego masz gwarancję, że jak jakiś kamień w nie uderzy to szkło nie pęknie. Przez pierwsze dwa lata jak zarysujesz wymieniają szkła:)

Kolego mam pytanie apropos Rudy'ch z tymi właśnie szkłami które posiadasz... Jak u nich z polaryzacją? Bardzo się odbija słońce od asfaltu czy nie? Bo one chyba nie mają polaryzacji z tego co widzę w specyfikacji. Mają ją inne szkła ale właśnie nie Clear a na tych mi najbardziej zależy...

Posiadam Rudy Project Rydon ze szkłami ImpactXTM Photochromic Clear. Możesz cały dzień oraz w nocy w nich jeżdzić

Mam okulary z tymi szkłami, ale -w moim przypadku- nie ma mowy o używaniu ich nocą . Przepuszczają one maksymalnie 80% światła więc jak jeździć w nich w nocy kiedy ledwo co widać, a okulary ścieminają dodatkowo o 20%? Dla mnie są za ciemne na jazdę nocną.

Jeśli chodzi o pytanie o parowanie, to nie zauważyłem, żeby parowały "bardzo".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...