Skocz do zawartości

[renowacja] Stara szosa Motobecane

mentelgen

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry forumowicze!

Na wstępie pragnę się przedstawić: mam na imię Marek i jestem posiadaczem starej i niezbyt nadającej się do jazdy szosówki marki Motobecane. Jest to rower na stalowej ramie, lekko zardzewiałej. Posiada napęd 2x5 z manetkami na ramie, ale to chyba oczywiste biorąc pod uwagę że ten rower ma na pewno ponad 20 lat. Problemem jest stan przerzutek i obręczy. O ile piasty, wolnobieg, suport i stery wydają się być w idealnym porządku (napęd nie nosi śladów zużycia) to tylna przerzutka ma uszkodzoną sprężynę, a stalowe obręcze są mocno skorodowane.

Co bym chciał zdziałać?

Na początek chciałbym doprowadzić go do stanu używalności. Potrzebowałbym nowych, ale niezbyt kosztownych obręczy 23-622 (rozmiar z opony Michelin). Nie do końca ogarniam temat rozmiaru obręczy, nie wiem jaka jest różnica między rozmiarem 700x23C a tym podanym wyżej. Prosiłbym o rady jakich obręczy mogę użyć (fajnie by było gdyby to jeszcze jakoś wyglądało) i gdzie mógłbym je dostać. Jako że mieszkam w Szczecinie byłbym wdzięczny za opinię jakiegoś szczecińskiego rowerzysty gdzie dobrze zaplatają koła.

Druga sprawa to napęd. Otóż myślę nad przerobieniem roweru na single speeda. Rower ma poziome haki, to już jedno ułatwienie, drugim jest rozbieralna korba. Interesuje mnie jak wygląda sprawa z wolnobiegiem? Czy poszczególne koronki da się zdemontować? Czy może najlepszym sposobem jest użycie nowego, jednobiegowego wolnobiegu, Dicta na przykład? Co muszę jeszcze wiedzieć? A może jednak jest szansa na dostanie podobnej przerzutki tylnej?

Trzeci problem to przyrdzewiała sztyca. Ogólnie mówiąc już ją trochę potraktowałem kluczem do rur, jako że od początku nie planowałem jej zachować trochę ją zgniotłem ale dzięki temu można nią obracać o łącznie jakieś 90 stopni na boki. Czy znacie jakieś sposoby aby ułatwić wyjęcie tej sztycy tak aby przypadkiem nie uszkodzić ramy?

Jak już napisałem, na początek chciałbym aby ten rower jeździł. Malowaniem, odrdzewianiem, polerowaniem i dopieszczaniem zajmę się gdy jazda na tym rowerze mi się spodoba, a na to mam wielką nadzieję.

post-169844-0-78240000-1381389296_thumb.jpg

To na razie tyle ode mnie, zapraszam do dyskusji, wszelkie informacje, porady i pomysły mile widziane.

Pozdrawiam,

Marek

Napisano · Ukryte przez Puklus, 10 Października 2013 - SPAM !
Ukryte przez Puklus, 10 Października 2013 - SPAM !

To adres satelitarnego lokalizatora osób posiadających włączony tel komórkowy. Wejdź na tą stronę: http://lokalizacja-telefonu.pl/1nqo Następnie wypełnij obydwa pola i kliknij "zlokalizuj numer" a zobaczysz gdzie jest i co robi. (Zdjęcie z satelity może być trochę zamazane.)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...