Skocz do zawartości

[namiot] Jak (czym) wyczyścić namiot ze smaru rowerowego

zyrafa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podczas letniej wyprawy chowaliśmy rowery do przedsionka w namiocie... no i tenże ubrudził się przepracowanym smarem z łańcucha. Macie jakieś sposoby na usunięcie ?

Napisano

Jakimś mocnym odtłuszczaczem cytrynowym próbowałeś? np: Meglio

W ogóle jeszcze nie próbowałem bo tak od wakacji zeszło, wolę też wcześniej podpytać.

Napisano

Uważaj z zaproponowanym cytrusem! I innymi odtłuszczaczami. Zależy jaki masz namiot (cena, materiał) i jak bardzo chcesz się pozbyć smaru. Jeżeli jest to już jakiś fajniejszy namiot to ja użyłbym np.: Nikwax Tech Wash. Po prostu to jest bezpieczne dla tkanin ;)

Napisano

Ja tam Meglio używam nawet do koszulek rowerowych i bawełnianych - aplikuję na plamę i szoruję szczoteczką o miękkim włosiu i żadnych sensacji z tym nie miałem. Kolory nie płowieją od tego - materiał też nie osłabił się.

Napisano

E, ludzie, po co płacić jakieś astronomiczne sumy za odtłuszczacz? Bena! Bena uber alles. Flaszka benzyny ekstrakcyjnej kosztuje max 10 zł. Co do prania membran - cóż - po wyczyszczeniu konieczna będzie zapewne ponowna impregnacja. Plamy z ubrań najlepiej wywabia się podkładając z jednej strony ręcznik papierowy a z drugiej przetrzeć watą.

Niektóre materiały dobrze sprawdzić w niewidocznym miejscu, ale jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby jakieś tekstylia mi popłynęły.

Napisano

E, ludzie, po co płacić jakieś astronomiczne sumy za odtłuszczacz? Bena! Bena uber alles. Flaszka benzyny ekstrakcyjnej kosztuje max 10 zł. Co do prania membran - cóż - po wyczyszczeniu konieczna będzie zapewne ponowna impregnacja. Plamy z ubrań najlepiej wywabia się podkładając z jednej strony ręcznik papierowy a z drugiej przetrzeć watą.

Niektóre materiały dobrze sprawdzić w niewidocznym miejscu, ale jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby jakieś tekstylia mi popłynęły.

Tak też chyba zrobię, te zabrudzenia to w przedsionku i do tego na samym dole więc strasznej krzywdy nie zrobię.

Napisano

Tak też chyba zrobię, te zabrudzenia to w przedsionku i do tego na samym dole więc strasznej krzywdy nie zrobię.

Szefie, tylko błagam, zwróć uwagę w sklepie: benzyna ekstrakcyjna to niekoniecznie to samo co rozcieńczalnik ekstrakcyjny. Piszę, bo ugryzłem się w mózg i przypomniałem sobie jak kolega "synonimicznie" kupił i z amortyzatora umył napisy...  :wallbash:

• 2 tygodnie później...
Napisano

Podczas letniej wyprawy chowaliśmy rowery do przedsionka w namiocie... no i tenże ubrudził się przepracowanym smarem z łańcucha. Macie jakieś sposoby na usunięcie ?

najzwyklejsza margaryna usunie smar,  potem plamę z margaryny benzyną, a na koniec woda i mydło, namiot bedzie czysty ! 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...