Skocz do zawartości

[rower]Kross A6 2013- warto?

ajgor11

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Zmieniam rower i szukam co wybrać najlepszego w cenie do ok.2400zł . Pierwsza myśl to Kross A6 z 2013, znalazłem na przecenie w PM Bike za 2300zł (http://www.pmbike.pl/kross-level-a6-2013) {jak widać na zdjęciach,A6 ma inną przerzutkę tylną niż na stronie krossa, o co chodzi?}  i za 2350zł w mudserwisie (http://www.mudserwis.com/kross-level-a6-2013-p-3292.html). Warto go brać za tą cene i z tym osprzętem? Drugie pytanie : jak jest z gwarancją? Czy serwisy krossa przyjmą tego A6 do serwisu? Mam do serwisu 40km, więc dla mnie jest to już duży plus dla A6. Rower będzie służył do codziennej jazdy ,może jak się uda to wezmę udział w maratonach. 

Pozdrawiam!

Napisano

Moim zdaniem za te pieniądze ciężko będzie znaleźć coś bardziej renomowanego producenta z podobnym osprzętem. Korba Alivio jest zupełnie wystarczająca, przerzutki SLX też raczej nie zawiodą. Do tego tarczówki. Nie znam Avidów 1 ale Krosach dawniej montowali Tektro więc chyba jest postęp. Jedyne co mi nie leży w krosie to zastępowanie markowych komponentów np. mostek "swoimi" częściami. No i ogólnie Krosy dawniej wg mnie były ładniejsze.

Napisano

@up Ogólnie warto brać tego A6?? Wiesz coś może czy serwisy krossa przyjmą mi ten rower na gwarancję?

Ale dlaczego miałyby nie chcieć przyjąć ? Po to są. Jak szukasz roweru w takim przedziale to bym brał. Bardziej znane marki za te pieniądze zaoferują Ci gorszy osprzęt, no ale będziesz miał bardziej szpanerską naklejkę :). Zresztą wybierz się do jakichś sklepów i posprawdzaj co można dostać w takich pieniądzach. Sprawdź przede wszystkim jakie mają przerzutki, korbę, amor. Nie wiem dokładnie co to za amortyzator w tym Krosie jest więc poczytaj na ten temat. Przeważnie w rowerach z tej półki są Suntoury XCM albo XCR, podejrzewam, że ten Rock Shox na pewno nie będzie gorszy, ale zaznaczam - sprawdź sobie. Sam kilka lat temu przymierzałem się do A6 ale wtedy za te pieniądze dostawało się z tego co pamiętam jeszcze lepszą konfigurację. No i wtedy Krosy były wg mnie ładniejsze :).

Napisano

Jeżeli liczysz na serwis gwarancyjny - to marka Kross pod względem może się popisać w negatywnym znaczeniu.
Te Avidy mają 3-lata, nie ruszane, zapewne na DOT 5.1 . Duże prawdopodobieństwo że podczas używania w ciągu dwóch lat wynikną z nimi problemy i będziesz musiał skorzystać z gwarancji - jeżeli będzie ona wyglądała tak jak w przypadku pękniętych ram Kross'a to bedę mógł współczuć, wieć jeżeli cenisz rzeczowe podejście nie kupuj nic spod szyldu Kross'a - poważnie ;).

Napisano

@up A jak z np. regulacją przerzutek ,przeglądem zerowym, serwisem amortyzatora itp.? Też nie chętnie będą chcieli to zrobić ,czy przeciwnie?  A jaki inny rowerek mogę kupić w cenie do 2400zł??

Napisano

@up A jak z np. regulacją przerzutek ,przeglądem zerowym, serwisem amortyzatora itp.? Też nie chętnie będą chcieli to zrobić ,czy przeciwnie?  A jaki inny rowerek mogę kupić w cenie do 2400zł??

Chłopie wyluzuj :), no chyba, że pisząc uciekło Ci jedno zero i tak naprawdę chcesz rower za 24000. Kup i ciesz się jazdą. To nie ta półka żeby przeżywać takie problemy. Poza tym większość sklepów to partnerzy producentów rowerów i moim zdaniem nie ma co mówić np. o jakości serwisu Krossa tylko o jakości serwisu konkretnego sklepu. Kupując masz mieć rower gotowy do jazdy. Swoją drogą ja mam rower KTM i choć to bardziej "prestiżowa" marka to nie mogę powiedzieć żebym z tego powodu był rozpieszczany przez serwis. Sprzedawcy sprzedając rower obiecują cuda a jak wyjdziesz ze sklepu to już jakby mniej ich interesujesz zwłaszcza kiedy chcesz zająć ich czas nie płacąc za niego.

Napisano

Rozumiem :) Poprostu to będzie pierwszy lepszy rower i dlatego tyle obaw. A jeśli chodzi o osprzęt to warto brać? 

Już pisałem, że wg mnie za te pieniądze warto.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...