Skocz do zawartości

[hamulec do holendra - przód] szczękowy czy v-brake

MichalS80

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich - to mój pierwszy post :)

Mam dylemat z hamulcami w moim starym holendrze, którym poruszam się codziennie po mieście.

Mam w nim tylko hamulec tylny w torpedzie - skuteczność średnia, w razie konieczności awaryjnego hamowania są kłopoty aby się zatrzymać w miejscu :(

Doszedłem do wniosku, że chcę dołożyć hamulec na przód i tutaj dylemat - mogę wstawić szczękowe (ale jak ze skutecznością? są jakieś bardziej wypasione modele o dużej sile hamowania?) albo pójść w v-ki, lecz z racji braku piwotów konieczna była by dodatkowo wymiana widelca.

Priorytety to jak najmniejszy koszt oraz duża skuteczność. Na wyglądzie/stylistyce nie za bardzo mi zależy (v-ki w holendrze) ;-)

Porsze o poradę - szczęki czy v-ki :icon_question:

szczęki jeżeli już, to dualpivoty, inne praktycznie nie hamują, tylko nie wiadomo czy dual pivoty Ci sięgną do obręczy...

Jest też opcja hamulca rolkowego, nie jest to skuteczność V-ek, ale lepiej niż szczęki. (ale wiąże się to z wymianą piasty, więc chyba wymiana widelca będzie tańsza... :D )

• 3 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...