Skocz do zawartości

[oświetlenie pozycyjne - przód] mrugadełko - mocne, niedrogie i nieprądożerne

Piehursson

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Na aliexpress są już od 9$ z darmową wysyłką. a za 13$ moc znamionowa 1600 wyimaginowanych lumenów (400 rzeczywistych lumenów) http://www.aliexpress.com/item/NEW-CREE-1600Lm-T6-LED-3-Mode-Bike-Headlight-Torch-Light-Head-Lamp-Bicycle-Light-HeadLamp/1274099431.html

Sent from my ASUS Transformer Pad TF700T using Tapatalk 4

Ja pozycyjne miałem takie http://allegro.pl/komplet-lampek-przod-tyl-merida-deone-biale-i3646086026.html

Na plus jest niemożliwie łatwy montaż i duża uniwersalność. Da się to zapiąć nawet na grubej kierownicy. 

Na minus, to że są dość delikatne. Łatwo można urwać mocowanie, choć po paru minutach roboty można je zastąpić.

Coś nie tak? Mocne, mieści się w budżecie, mruga, zamiast kompletu baterii akumulator, mocowanie na głowę i do kierownicy. Jeżeli autor tematu znajdzie w przyszłości coś lepszego, to w tedy ta może robić za śwatło pilotujące, wada to chińska wtyczka ładowarki, ale chyba nie problem znaleźć przejścówkę? Prądożerność idzie w parze z mocą, więc albo jedno albo drugie, a zawsze można wybrać słabszy tryb.

Ciekawym rozwiązaniem może być przeróbka taniej lampki. Jak wiadomo najmocniej świecą na nowych bateriach. Na ebayu są zestawy joule theft do samodzielnego montażu, dzięki nim lampka będzie świeciła na maksymalnym napięciu baterii, aż do jej wyczerpania. Wadą jest krótszy czas baterii, ale czy rzeczywiście krótszy skoro poniżej pewnego poziomu zużycia baterii napięcie jest już tak niskie, że światło przestaje być użyteczne? Joule theft potrafi w takiej sytuacji podbić napięcie na wyższe, kosztem wyższego poboru prądu z baterii. Dodatkowym minusem jest konieczność posiadania zapasowej baterii, bo lampka w takiej sytuacji nie daje znać, że zaraz może skończyć się bateria - świeci od początku do końca tak samo.

Tak, coś nie tak bo nawet czytać ze zrozumieniem nie potrafisz. :wallbash:

Miało być pozycyjne a nie mijania/drogowe, miało być jak najmniejsze i długo działające a ten twój grat nie spełnia żadnego z tych warunków. Do tego przyjdzie pewnie w nowym roku, bo tyle idą paczki z Chin do Polski. Pomijam już fakt, że jakby mi ktoś walnął migającym XM-Lem po oczach to by lampkę szukał w rowie.

Ja polecam te - http://allegro.pl/kross-zestaw-oswietlenia-tick-set-czarny-krakow-i3627637520.html

Dwa miesiące temu zastanawiałem się pomiędzy meridą z dwoma diodkami i tymi krosami, kupiłem krossy jako "backup" dla dużej tylnej, i jako dojazdówka z przodu po mieście (po terenie bocialarka). Szczerze powiem że jestem zachwycony tym jak lampki są zrobione, przeżyły błoto, deszcz i po dwóch miesiącach nie widać zużycia baterii (średnio godzina dziennie pracy).

@, Nie jest szczególnie mała, ale bardzo mocna, jak na światło pozycyjne: http://allegro.pl/cateye-lampa-hl-el135-czarna-ostatnia-i3615422037.html Posiadałem i mogę polecić. W sumie to jest granica rozsądku. Potem zaczynają się już działa fotonowe, które źle ustawione będą oślepiać ludzi.

Cytat proszę, bo coś mnie tu kłamiesz.

A screenshot może być skoro nie rozumiesz tekstu formatowanego? Tylko powiedz jaki format interpretujesz BMP, GIF czy JPG. Ogarnij się człowieku! Autor prosi o słomkę do napoju, a Ty proponujesz mu rurę ściekową 150mm.

Z tymi działami fotonowymi to nie przesadzajmy, bo nikt nie każe jeździć na maksymalnej mocy (zwłaszcza jeżeli lampka ma świecieć ponad 10 godzin a nie półtorej), no i mozna dostać nakładkę, żeby strumień był szerszy w poziomie, co dodatkowo obniża ilość światła w poszczególnych kierunkach. Nie zapominajmny o zwykłej blendzie z kartonika, która może odciąć górę by nie raziła innych, no i wreszcie najlepsza proporcja pieniędzy do mocy.

Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T przy użyciu Tapatalka

Aleś sie uparł Tofi :> Jak ktoś szuka "mrugadełka, lampki pozycyjnej, rozmiarami jak najmniejszej" to chyba można wywnioskować że obwieszanie roweru dodatkowymi akumulatorami i kablami nie wchodzi w grę.

A tak na temat - czy są jakieś alibabowe odpowiedniki lampek typu knog blinder 4? Tzn coś o podobnej mocy i wymiarach ale za pół ceny knoga :icon_lol:

Jest jeden mankament, mrugadełko nie nadaje się na światło pozycyjne ze względu na swoje rozmiary. Światło pozycyjne powinno:

- świecić we wszystkich kierunkach, w których może znajdować się inny uczestnik ruchu (frogi właściwie to tak świecą)

- informować o obecności roweru, czyli być widoczne z bezpiecznej odległości. Jeżeli auto jedzie z naprzeciwka to trzeba przyjąć jakieś 30-50 metrów, mrygadełko z tej odległości nawet nie będzie punktem. Warto sięgnąć po marketowe oferty dla rowerzystów.Dołączona grafikaDołączona grafikaDuża powierzchnia świecenia, soczewki rozpraszające światło. Z oferty rowerowej ALDI. Można dostać kilka razy w roku. Na świeżych bateriach podświetla znaki drogowe do około 30m. Na parze paluszków w trybie ciągłym można ze 4 tygodnie przejeździć.

Podam przykład fajnej lampki ale troszkę drogiej i przekraczającej twój założony budżet. Lezyne Femto Front można znaleźć już za około 58zł, zapewne niektórzy forumowicze mnie zjedzą ale mam taką na tył i jestem z niej zadowolony ;)

Huh, albo masz bardzo dobre odblaskowe znaki, albo trafiłeś na bardzo dobrą wersję tej lampki. Mam z wyglądu identyczny wynalazek i świeci to to biednie.

Tanie lampki przednie na 2 baterie to pomyłka.

Mam lampke sygnalizacyjną Author Xyrius  - daje b. mocne swiatło i jest zasilana 2 bateriami AAA. Trzy diody + soczewki. Podobna do tej do podał Tofi pare postów wyżej. Jestem z niej bardzo zadowolony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...