am400d Napisano 9 Października 2013 Napisano 9 Października 2013 Witam, wczoraj ciężki dzień miałem i o dziwo spać nie mogłem po nim więc wpadły mi do głowy dwa pomysły, na umiejscowienie lampki na tylnym błotniku i ulocka pod siodełkiem. Proszę obejrzyjcie zdjęcie i dajcie mi znać jakie widzicie wady i zalety tego typu opcji. Lampka jest przykręcona na śrubkę, trzyma się to dosyć mocno, dobrałem wiertło i śrubkę odpowiednio, by nie miały luzu. Zastanawiam się czy nie będzie zalewana deszczem od góry, a od dołu czy woda się jakoś nie dostanie przez dziurkę wywierconą w błotniku i obudowie lampki? Chyba nie ma aż tak dużego ciśnienia, które wodę mogłoby tam wtłoczyć?Co do ulocka, to patent prosty, z przodu podtrzymuje go naturalna konstrukcja siodełka i sztycy, z tyłu zipy. Dziś przetestuję całość, to dam znać, czy się nie majta nadmiernie zdjęcie: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=551368281603744&set=a.111171112290132.15892.100001917328858&type=1&theater
MikeSkywalker Napisano 9 Października 2013 Napisano 9 Października 2013 Jeśli chodzi o mocowanie u-locka to wygląda na nieco upierdliwe, trzeba go wkładać rozpiętego i zapinać na rowerze. Wiele osób tak przeplata w różnych miejscach ale mnie bo to wkurzało, zwłaszcza że za każdym razem trzeba go precyzyjnie wkładać w każdą pętelkę. Do tego mocowanie nie jest sztywne także na wybojach, kostce czy innej nierównej nawierzchni będzie podskakiwał obijając się o siodełko, denerwując dźwiękiem czy obniżając wytrzymałość opasek. Niedawno pękła mi taka opaska zamocowana też na drutach pod siodełkiem na której miałem lampkę w drugim rowerze więc uważam że to niezbyt solidny montaż. Na chwilę się sprawdzi i pomoże ale nie na stałe.
am400d Napisano 13 Października 2013 Autor Napisano 13 Października 2013 tak, faktycznie mocowanie w ten sposób sprawia, że trzeba chwilkę poświęcić, by odpiąć lub zapiąć ulocka, ale jak się nie jest kurierem, to ujdzie. Przetestowałem już całość i lampka na razie super, mocowanie ujdzie. Mam już lepsze miejsce na ulocka, ale szukam po sklepach takich gumowych zipów, szerszych i oczkowanych wielokrotnego użytku. Te plastikowe dają małe pole do manewru. Może ktoś z was widział je w sklepach, jeśli tak to jakich? Albo zna fachową nazwę?
am400d Napisano 14 Października 2013 Autor Napisano 14 Października 2013 dzięki! szukam właśnie w google już od parunastu minut i ciężko o coś sensownego, deficytowy towar. Podoba mi się ten model, miałem go od początku na myśli:http://www.google.pl/imgres?client=opera&sa=X&channel=suggest&biw=1757&bih=996&tbm=isch&tbnid=g8p5lEroHROspM:&imgrefurl=http://www.mossexpress.pl/pdfs/cat2013/PL/9-CT.pdf&docid=fcT0zgwQptcizM&itg=1&imgurl=x-raw-image:///131de84a9479ca834de412d95e1a10e9453dad3d9acb8001bd0525582c8c0101&w=505&h=337&ei=WupbUu36M7KW0QXZ1oH4CQ&zoom=1&ved=1t:3588,r:67,s:0,i:291&iact=rc&page=2&tbnh=163&tbnw=235&start=40&ndsp=61&tx=101&ty=63spotkałeś się z nim gdzieś może? sklep hydrauliczny, elektryczny?
MikeSkywalker Napisano 14 Października 2013 Napisano 14 Października 2013 Niestety nie, miałem takie wynalazki w rękach ale nie pamiętam już skąd, na pewno nie kupowałem osobiście.
Niedzwiedz1 Napisano 14 Października 2013 Napisano 14 Października 2013 W miejskim rowerze U-locka wożę na bagażniku przekładając go otwartego przez tylny trójkąt ramy. Na nierównościach się dość mocno telepie i mam wrażenie, że tutaj też będzie. Za to pomysł na lampkę wydaje się być w porządku. Jak boisz się wody to możesz dać trochę silikonu z tubki pod lampkę i uszczelnić gwint.
am400d Napisano 12 Listopada 2013 Autor Napisano 12 Listopada 2013 W miejskim rowerze U-locka wożę na bagażniku przekładając go otwartego przez tylny trójkąt ramy. Na nierównościach się dość mocno telepie i mam wrażenie, że tutaj też będzie. Za to pomysł na lampkę wydaje się być w porządku. Jak boisz się wody to możesz dać trochę silikonu z tubki pod lampkę i uszczelnić gwint. U mnie lekkie zmiany, doszedł bagażnik, nowy błotniczek pod niego kupiłem i przerobiłem i dużo lepiej działa całość Lampka poszła na zipa na tylny trójkąt. Póki co jest to optymalna opcja.
am400d Napisano 12 Listopada 2013 Autor Napisano 12 Listopada 2013 W miejskim rowerze U-locka wożę na bagażniku przekładając go otwartego przez tylny trójkąt ramy. Na nierównościach się dość mocno telepie i mam wrażenie, że tutaj też będzie. Za to pomysł na lampkę wydaje się być w porządku. Jak boisz się wody to możesz dać trochę silikonu z tubki pod lampkę i uszczelnić gwint. U mnie lekkie zmiany, doszedł bagażnik, nowy błotniczek pod niego kupiłem i przerobiłem i dużo lepiej działa całość Lampka poszła na zipa na tylny trójkąt. Póki co jest to optymalna opcja.
MikeSkywalker Napisano 12 Listopada 2013 Napisano 12 Listopada 2013 Ale w dalszym ciągu nie jest to rozwiązanie w którym proces wyciągania/wkładania u-locka w uchwyt trwa sekundy. Jak ktoś jeździ rowerem raz dziennie do pracy to pewnie by się sprawdziło ale w przypadku parkowanie roweru kilka/naście i więcej razy dziennie zrobi się denerwujące, wiem z autopsji.
am400d Napisano 12 Listopada 2013 Autor Napisano 12 Listopada 2013 Ale w dalszym ciągu nie jest to rozwiązanie w którym proces wyciągania/wkładania u-locka w uchwyt trwa sekundy. Jak ktoś jeździ rowerem raz dziennie do pracy to pewnie by się sprawdziło ale w przypadku parkowanie roweru kilka/naście i więcej razy dziennie zrobi się denerwujące, wiem z autopsji. Faktycznie, potrzeba matką wynalazków, a że nie mam potrzeby po kilkanaście razy dziennie ulocka używać, to się nie wysilam A tak serio, mnie też wkurza wolne wypinanie i zapinanie go w tę gumę, więc rozważam zrobienie zaczepów bagażnikowych odpowiednich. Muszę tylko pomyśleć z czego. Dziś zrobiłem sobie sakwę z mojego starego plecaka, wprawdzie jedynie ucinając niepotrzebne paski na plecy ale zawsze coś.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.