Skocz do zawartości

[serwis] RockShox XC32 Solo Air Turn Key

mrlukz

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę wykonać serwis powyższego amortyzatora. Amor w sumie jest nowy (300km) i działa jak na swoje możliwości dobrze ale wyczytałem że czasem producent szczędzi oleju i chciałbym to skontrolować i ewentualnie uzupełnić.

Znalazłem na stronie srama service manual tego amortyzatora i jest wszystko ładnie opisane ale kończy się na sprężynie powietrznej. O goleni z tłumikiem TurnKey nie ma ani słowa ani w manualu ani w tabelce z ilościami potrzebnego oleju i jego lepkości.

Zostawić tłumik w spokoju czy może posłużyć się instrukcją do jakiegoś innego amortyzatora? (jakiego? i jaka ilość oleju?) I przy okazji co to za smar stały który występuje w tejże instrukcji i czym mogę go zastąpić? 

Wspomniany manual: http://cdn.sram.com/cdn/farfuture/2RtN7qiILXjQiWk0XSNzFh05nz5jcr_Op9bRvaNpLdA/mtime:1381179267/sites/default/files/techdocs/gen0000000004444_rev_a_sektor_recon_xc32.pdf (7MB)

Dzięki z góry za wszelkie podpowiedzi.

Dzięki Rafał za linki do tych smarów, na pewno skorzystam!

Bo tam nie nalezy zaglądać bez potrzeby. Blokada działa? Odbicie działa ? To nie dotykać, zdjąć golenie dolne i ewentualny brak oleju uzupełnić wg zaleceń i tyle. Nasączyć porządnie gąbki pod uszczelkami i uszczelki nasmarować.

Z całym szacunkiem ale nie musisz do mnie pisać jak do dziecka bawiącego się zapałkami :) Przeglądałem instrukcje serwisowe innych amortyzatorów RS z turkeyem i tam z powodzeniem ta komora podlega wymianie oleju przy serwisie, tylko zdziwiło mnie to czemu nie ma tego w tym manualu?

Prawa goleń od góry 160ml 5W, od dołu 6ml 15W Lewa goleń od dołu 6ml 15W

Widziałem wcześniej już te tabelki ale patrzyłem na nie odwrotnie, dziś spojrzałem jeszcze raz i mnie olśniło. Do dolnych goleni po 6ml 15W, do tłumika 150ml 5W a do komory z powietrzem tylko smar stały? Swoją drogą specjalnie napisałeś 160ml czy to pomyłka?

• Mod Team

Po 300km nie ma za bardzo podstawy aby zaglądać w tłumik, no ale jak to mówią, kto bogatemu zabroni. :P Tak jak masz w tabelce, XC 32 ma podobną budowę do recona to i tyle samo oleju sie leje. 150ml 5w. Jak wlejesz za mało tłumik nie będzie działał poprawnie jak za dużo może sie przypadkiem coś zepsuć :P Do sprężyny powietrznej można dać smar ale gęsty olej lepiej ją uszczelni i mniej będzie uchodzić powietrze.

Możesz wykręcić górną część tłumika i wylać olej do czystej zlewki powinien być ładny i klarowny i wlać go z powrotem albo kupić jakiś porządny olej, np motula czy motorexa 5w i go zastąpić. 

i nie zmieni się do póki motul nie wkroczy na polski rynek, a tak to maja wy######ane.

Silnikowe motule kupuje teraz od znajomego który robi drift fury. A do amortyzatorów kupuje z rowerowy.com

Co ciekawe na rowerowy.com motul jest po 89zł a na alledrogo 47zł.

Kiedyś kupiłem na allegro jeden z tańszych motuli 5W to nie pachniał jak powinien, i jakiś taki gęstszy był niż 5W od rs'a

http://rowerowy.com/sklep/narzedzia_serwis/serwis_amortyzatorow/oleje_smary/prod/pitstop

Edytowane przez RafalSBK

150ml, tak jak jest w tabelce.

Do komory powietrznej możesz dać kilka kropel Fox Float Fluid.

wylać olej do czystej zlewki powinien być ładny i klarowny i wlać go z powrotem albo kupić jakiś porządny olej, np motula czy motorexa 5w i go zastąpić. 

Z tym to bym akurat uważał, bo dopiero po odstaniu kilku godzin można stwierdzić czy olej był faktycznie czysty.