remlik Napisano 8 Października 2013 Napisano 8 Października 2013 Zastanawiam się, czy można w sterach półzintegrowanych wymienić łożysko kulkowe na maszynowe bez wybijania misek (wiadomo, trochę to kłopotliwe bez sprzętu) Inaczej mówiąc, czy tego typu stery (oczywiście tego samego wymiaru) mają "kompatybilne" miski ? Pytam, bo mam już w ramie wbite miski od sterów bodaj FSA (na łożyska kulkowe) a w drugiej ramie mam neco H146, które byłyby "dawcą" łożysk
LUKASZ1980 Napisano 8 Października 2013 Napisano 8 Października 2013 Raczej się nie da,inny rodzaj misek, łożysk.
remlik Napisano 8 Października 2013 Autor Napisano 8 Października 2013 Tak też mi się wydawało, że miski się różnią (niestety) Dolna bieżnia zapewne też jest inna i trzeba ściągać z amora ?
Bartek3033 Napisano 9 Listopada 2013 Napisano 9 Listopada 2013 nie wiem jak bieznia, ale miski na pewno bedą inne, bo w kulkach masz plaskie, a w maszynowych np miałem je delikatnie ścięte pod odpowiednim kątem.
tobo Napisano 9 Listopada 2013 Napisano 9 Listopada 2013 Wybijanie misek odbywa się za pomocą długiego śrubokrętu płaskiego i młotka. Zamiast śrubokrętu możesz użyć każdego możliwie sztywnego narzędzia które będzie dłuższe niż główka ramy. Do nabicia misek potrzebujesz młotek i kawałek deseczki. Wybicie misek to od 30 sekund do powiedzmy 40 Powyższe bardzo "pro" metody działają w przypadku 99 procent sterów. Szansa na uszkodzenie czegokolwiek - znikoma.
dzemi15 Napisano 9 Listopada 2013 Napisano 9 Listopada 2013 Zastanawiam się, czy można w sterach półzintegrowanych wymienić łożysko kulkowe na maszynowe bez wybijania misek (wiadomo, trochę to kłopotliwe bez sprzętu) Inaczej mówiąc, czy tego typu stery (oczywiście tego samego wymiaru) mają "kompatybilne" miski ? Pytam, bo mam już w ramie wbite miski od sterów bodaj FSA (na łożyska kulkowe) a w drugiej ramie mam neco H146, które byłyby "dawcą" łożysk Próbowałem u siebie i się nie dało tego zrobić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.