Skocz do zawartości

[stery] wymiana łożyska kulkowego na maszynowe

remlik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zastanawiam się, czy można w sterach półzintegrowanych wymienić łożysko kulkowe na maszynowe bez wybijania misek (wiadomo, trochę to kłopotliwe bez sprzętu) 

Inaczej mówiąc, czy tego typu stery (oczywiście tego samego wymiaru) mają "kompatybilne" miski ?

Pytam, bo mam już w ramie wbite miski od sterów bodaj FSA (na łożyska kulkowe) a w drugiej ramie mam neco H146, które byłyby "dawcą" łożysk

Napisano

Tak też mi się wydawało, że miski się różnią (niestety)

Dolna bieżnia zapewne też jest inna i trzeba ściągać z amora ?

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Wybijanie misek odbywa się za pomocą długiego śrubokrętu płaskiego i młotka. Zamiast śrubokrętu możesz użyć każdego możliwie sztywnego narzędzia które będzie dłuższe niż główka ramy. 

Do nabicia misek potrzebujesz młotek i kawałek deseczki.

Wybicie misek to od 30 sekund do powiedzmy 40 :)

Powyższe bardzo "pro" metody działają w przypadku 99 procent sterów.

Szansa na uszkodzenie czegokolwiek - znikoma.

Napisano

Zastanawiam się, czy można w sterach półzintegrowanych wymienić łożysko kulkowe na maszynowe bez wybijania misek (wiadomo, trochę to kłopotliwe bez sprzętu) 

Inaczej mówiąc, czy tego typu stery (oczywiście tego samego wymiaru) mają "kompatybilne" miski ?

Pytam, bo mam już w ramie wbite miski od sterów bodaj FSA (na łożyska kulkowe) a w drugiej ramie mam neco H146, które byłyby "dawcą" łożysk

Próbowałem u siebie i się nie dało tego zrobić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...