Skocz do zawartości
  • 0

Amortyzator / sprężyna - jaka twardość? jak wymienić? Dylemat...

Gość adaśko

Pytanie

Pytania od amatora odnośnie amortyzatora ROCK SHOX RECON SILVER TK (sprężynowy, nie powietrzny; ten z Rockrider 8.1 2012), a dokładniej - odnośnie samej sprężyny.

Przy wymianie sprężyny - trzeba ją czymś smarować? Chyba, że jest to otwarta kąpiel olejowa? Szukałem i czytałem, ale dalej nie jestem pewny (amortyzatora jeszcze nie mam, więc sam nie mogę sprawdzić).

Czy wymiana takiej sprężyny to łatwa sprawa czy lepiej dać to do zrobienia w jakimś sklepie/serwisie?

Waga... Tu największy problem - ważę około 60-63 kg (maksymalnie 65 kg, nie więcej). Domyślnie ten amortyzator ma zamontowaną sprężynę do wagi 72-81 kg. Dla mnie będzie trochę za twarda. Wypada zamontować miękką by w 100% cieszyć się z amortyzatora... ale którą wybrać?

Yellow Firm jest do wagi 63-72 kg

Silver X-Soft do 63 kg i mniej.

I sam nie wiem - lepiej kupić srebrną czy żółtą? Wątpię żebym przybrał na wadze więcej niż 65 kg, z doświadczenia wiem, że będę miał około 63 kg przez cały sezon (w zimie więcej, hehe!). Lepiej kupić najmiększą czy może tą nieco twardszą? Różnica będzie wielka podczas jazdy? Jestem na krawędzi jednej i drugiej - cholerny dylemat.

Zaznaczam, że teren to lekkie XC, wszystkiego po trochu.

PS to będzie mój pierwszy amortyzator więc jeszcze jestem zielony, sorry za lamerstwo ;-)

0 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Nie udzielono jeszcze odpowiedzi na to pytanie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...