Skocz do zawartości

[zmiana osi koła] Oś z tyłu na przód

xdan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Da się zrobić taki trik, że z tylnego koła (kupuje nowe) zrobić koło na przód (mam do wymiany go).

Tylne koło-> zmiana osi-> Tylne koło jest na przodzie-> tył nowe koło

Jakie klucze będą potrzebne? 

Napisano

Może się dać, ale w 99% się nie da. Piasta tylna ma szerokość większą niż przednie widełki. Jeśli wejdzie Ci piasta to nawet osi nie musisz osi wymieniać.

Piasta pod wolnobieg może się zmieścić, ale nie dam Ci pewności. Jak dla mnie gra niewarta świeczki. Klasyczna piasta z bębenkiem, nawet po odkręceniu bębenka nie będzie od razu pasować, trzeba by kombinować dystanse na oś no i oś może się giąć bo punkty podparcia będą dalej od widełek z jednej strony.

Napisano

Aaa...i jeszcze niesymetryczność szprych. W tylnym kole oś obręczy jest pośrodku piasty - czyli gdzieś w odległości 67,5mm od widełek. W przednim ta odległość to chyba 55mm. Tylne koło - nawet jeśli dałoby się założyć na przód - będzie krzywo - tzn. obręcz nie będzie po środku widełek.

Napisano

Da się zrobić taki trik, że z tylnego koła (kupuje nowe) zrobić koło na przód (mam do wymiany go).

Tylne koło-> zmiana osi-> Tylne koło jest na przodzie-> tył nowe koło

Jakie klucze będą potrzebne? 

Proponuję zaopatrzyć się w szlifierkę kontową i spawarkę. Trochę podetniesz, podegniesz, pospawasz i będzie elegancko pasować.

Taaaak, to była ironia.

Nie lepiej od razu kupić koło na przód skoro chcesz go i tak tam zamontować?

Napisano

Aaa...i jeszcze niesymetryczność szprych. W tylnym kole oś obręczy jest pośrodku piasty - czyli gdzieś w odległości 67,5mm od widełek. W przednim ta odległość to chyba 55mm. Tylne koło - nawet jeśli dałoby się założyć na przód - będzie krzywo - tzn. obręcz nie będzie po środku widełek.

Oczywiście, że obręcz byłaby po środku. Jest tylko jedno "małe" ale. Widelec musi przyjąć piastę 135mm. Co ciekawe, takie widelce istnieją i niejeden fatbike jest w taki sprzęt wyposażony. W przypadku zwykłego widelca, który współpracuje z piastami 110mm, nie ma możliwości sparowania tych dwóch elementów.

Napisano

Dziękuję kolegom za poprawienie. Od tego jest forum. Jak oś przednia 100mm to jeszcze większy offset by był. Uważam że tego się nie da - lub raczej nie opłaca robić - ale jako osoba poniekąd techniczna rozważam każdą możliwość w tym te mało prawdopodobne.

Jak dla mnie nowa piasta i przepleść lub całe nowe koło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...