Rocky98 Napisano 8 Października 2013 Napisano 8 Października 2013 Witam czy wielkośc kulki łożyskowej ma znaczenie na pracę osi nawt jeśli wszystkie są jednakowej długości a jedna mniejsza ? Pękła mi oś więc kupiłem nową i ją dzisiaj pierwszy raz założyłem. Po wymianie(trochę to trwało) założyłem koło do ramy i się okazało że koło "pływało" i wolnobieg, a oś ma mały luz choć je uprzednio skasowałem. Jak to naprawić ? Z góry dziękuję
krokuss0 Napisano 8 Października 2013 Napisano 8 Października 2013 Luz może wynikać z niewystarczająco mocnego skręcenia kontry na osi - to jest najczęstszy powód. Rozmiar kulek ma znaczenie - muszą być dopasowane do bieżni konusów, inaczej będą się inaczej układać i mogą się za szybko ścierać lub dawać duże opory. Do tego jedna kulka mniejsza spowoduje zbyt duży luz (odstęp) pomiędzy poszczególnymi kulkami), mniejsza kulka może skakać i niszczyć bieżnię i sąsiednie kulki.
LUKASZ1980 Napisano 9 Października 2013 Napisano 9 Października 2013 Po wymianie(trochę to trwało) założyłem koło do ramy i się okazało że koło "pływało" i wolnobieg, a oś ma mały luz choć je uprzednio skasowałem. Jak założyłeś nową oś ,to przed skontrowanie należy pokręcić kołem ,aby kulki się ułożyły.Potem skontrować,ale do tego trzeba trochę cierpliwości.Co do pływania to i na kasecie też pływa.Ośka prosta???
vitesse Napisano 16 Października 2013 Napisano 16 Października 2013 jak ma jedna być mniejsza to lepiej żeby jej nie było ;p kup kulki kosztują zlotowke
Mod Team Puklus Napisano 16 Października 2013 Mod Team Napisano 16 Października 2013 Jeżeli jedna jest mniejsza to robi za "koszyk", wianek czy inna wysublimowana nazwa krąży na tek kawałek żelastwa, w każdym bądź razie jeżeli jest mała to nie dostaje do konusa, czyli nie bierze udziału w pracy łożyska ale także ze nie pozwala sie przespawać innym kulkom. Czyli dobrze ze jest ale lepiej jak by była taka jak trzeba.
MMMAAACCC7 Napisano 16 Października 2013 Napisano 16 Października 2013 up-nie rozumiem Twojej wypowiedzi-wg mnie mając jedną kulkę mniejszą, obojętnie czy w pieście, sterach czy mechanizmu wolnobiegu/kasety narażamy się na utratę danej bieżni, stożka/konusa, a przypadku tylnego koła nierzadko całej piasty.. Powodem tego jest nierówny kąt oparcia, stożek niejako przepada na tej jednej kulce, słyszymy trzaski, chroboty, stuki, co w konsekwencji prowadzi do zmasakrowania wszystkiego z czym dana kulka miała kontakt... całość piasty się deformuje, a już na starcie mamy w jednym miejscu wyczuwalny luz, który po skręceniu owszem zniknie, ale piasta utraci na płynności obrotu, zacznie się samozjadanie...
Rocky98 Napisano 16 Października 2013 Autor Napisano 16 Października 2013 A.... właśnie to już dawno założyłem oś, problemem było niedokręcenie konusa:)
Mod Team Puklus Napisano 17 Października 2013 Mod Team Napisano 17 Października 2013 Powodem tego jest nierówny kąt oparcia, stożek niejako przepada na tej jednej kulce, Tak by mogło być w przypadku gdy, mamy koszyk, wianek z tym takim pierścieniem metalowym i tam jedna z kulej lub nie daj boże 2 by były inne. W tym przypadku czyli bodajże 8 kulek dobrych i jedna nie dobra takie rzeczy raczej nie będą miały miejsca.
MMMAAACCC7 Napisano 17 Października 2013 Napisano 17 Października 2013 pracując na warsztacie NIGDY nie montowałem wianków, lepszym i żywotniejszym sposobem były i będą same kulki... Sytuacja którą opisuję może mieć miejsce w szczególności przy samych kulkach.. A na pewno na dobre/neutralnie to dla piasty nie wyjdzie, jak któraś kulka będzie inna
Mod Team Puklus Napisano 17 Października 2013 Mod Team Napisano 17 Października 2013 Oczywistsze jednak uważam że lepiej jak ona tak będzie niż jak by jej nie było.
vitesse Napisano 17 Października 2013 Napisano 17 Października 2013 temat powinien być zamknięty po już dawno temu, a wywiazala się glupia dyskusja....
razorjack Napisano 17 Października 2013 Napisano 17 Października 2013 jak jedna kulka jest mniejsza od reszty, to w ogóle nie pracuje, tak jakby jej nie było, przecież nie będzie przenosić żadnego obciążenia.
MMMAAACCC7 Napisano 18 Października 2013 Napisano 18 Października 2013 ale jednak jej sąsiadki będa pracować na niej
razorjack Napisano 18 Października 2013 Napisano 18 Października 2013 ale jednak jej sąsiadki będa pracować na niej niby jak? będzie miała mniejsza średnicę od reszty - to będzie się tam luzem 'walała' zero pracy na siebie przyjmie.
Rocky98 Napisano 18 Października 2013 Autor Napisano 18 Października 2013 Problem już rozwiązałem a tu kłótnia o kulkę łozyskową
Mod Team Puklus Napisano 24 Października 2013 Mod Team Napisano 24 Października 2013 Przyzwyczaj się, tu sie kłócimy nie o taką pierdołę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.