Skocz do zawartości

Kupić nowy czy remont starego Spec'a. Do wydania max.7000pln.

kubawyspa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Prosze o pomoc w temacie,

Co bedzie lepszym rozwiązaniem: Zakup nowego roweru, czy remont starego?

W przypadku nowego roweru, interesuje mnie wyłacznie Full - przeznaczenie to jazda rekreacyjna głównie po szlakach leśnych, trochę w mieście. Marka roweru nie ma znaczenia, mam jedynie sentyment do  Specialized, ale w tym przedziale cenowym mogę zapomnieć jak zauważyłem. Może Wheeler,...

Jeżeli sądzicie, że takie rozwiązanie jest lepsze od przedstawionego poniżej to Proszę o poradę co warto kupić.

Mam 170cm wzrostu, Waga 79kg

Drugie rozwiązanie to kapitalny remont tego co mam czyli SPECIALIZED ROCKCHOPPER FSR XC z roku 2000.

Rower kupiłem w USA, wymieniłem w nim kilka części, a potem ujeździłem i porzuciłem w piwnicy na 3 lata. Rower był już malowany, obydwa amortyzatory w zasadzie nie działają, część elementów albo została mocno poobcierana albo zardzewiała.

Generalizując można by myśleć raczej o wykorzystaniu wyłącznie ramy. Rama wymaga pełnego malowania. Proszę o informacje, czy warto podejść do tematu w ten sposób, nie wiem czy rama jest w ogóle warta zachodu, czy przedstawia jakąś wartość (poza sentymentalną jeśli o mnie chodzi).

Poniżej przedstawione są dane techniczne i zdjęcie roweru (niestety nie znalazłem specyfikacji technicznej dla Rockchoppera, bo wyskakuje tylko Stumpjumper w tym roczniku, ale poznaję po zdjęciach, że to dokładnie ta sama rama co w Rockchopperze.

http://www.bikepedia.com/quickbike/BikeSpecs.aspx?year=2000&brand=Specialized&model=Stumpjumper+FSR+XC+Comp#.UlPtjp3wGHs

Jeśli opłaca mi się bardziej remont roweru to proszę o podpowiedzi z kim powinienem się skonsultować, gdzie mozna to zrobić za uczciwe pieniądze (1.malowanie, 2.części i  3.złożenie do kupy).

Podejście metodą gospodarczą też wchodzi w grę. Jesli polecicie mi które części powinienem kupić to złoże sam. Aha, zaznaczam, że w przypadku remontu wolałbym wydać mniej niż deklarowane 7k na nowy.

Bedę wdzięczny za porady,

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów,

Napisano

Czy opłaca się remontować to ciężko stwierdzić. Wg mnie nie za bardzo. Zwłaszcza jeśli masz możliwość wydać na nowy rower ~7000zł.

Jakby nie było to stary rowerek jest już dość wiekowy. Przez ten czas branża rowerowa poszła dość mocno do przodu i niektóre rozwiązania już wyszły z użycia.

I chociażby z tego powodu trudniej będzie odremontować stary rowerek. Do tego z Twojego opisu wynika, że jest dość mocno "zjechany" już.

Jak możesz to wrzuć zdjęcia bo ciężko tak z "powietrza" coś wywnioskować.

Przejrzyj ten temat:

http://www.forumrowerowe.org/topic/147605-5000-7000-uniwersalny-full/

Jest tam poleconych parę ciekawych rowerków.

P.S. Z tego linku wynika, że ten Specialized był na bardzo dobrym osprzęcie. Można pomyśleć o rozebraniu go i sprzedaży na części. Są ludzie, którzy składają retro rowerki i szukają takich części. Oczywiście wszystko w zależności od ich stanu.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...