kubawyspa Napisano 8 Października 2013 Napisano 8 Października 2013 Witam, Prosze o pomoc w temacie, Co bedzie lepszym rozwiązaniem: Zakup nowego roweru, czy remont starego? W przypadku nowego roweru, interesuje mnie wyłacznie Full - przeznaczenie to jazda rekreacyjna głównie po szlakach leśnych, trochę w mieście. Marka roweru nie ma znaczenia, mam jedynie sentyment do Specialized, ale w tym przedziale cenowym mogę zapomnieć jak zauważyłem. Może Wheeler,... Jeżeli sądzicie, że takie rozwiązanie jest lepsze od przedstawionego poniżej to Proszę o poradę co warto kupić. Mam 170cm wzrostu, Waga 79kg Drugie rozwiązanie to kapitalny remont tego co mam czyli SPECIALIZED ROCKCHOPPER FSR XC z roku 2000. Rower kupiłem w USA, wymieniłem w nim kilka części, a potem ujeździłem i porzuciłem w piwnicy na 3 lata. Rower był już malowany, obydwa amortyzatory w zasadzie nie działają, część elementów albo została mocno poobcierana albo zardzewiała. Generalizując można by myśleć raczej o wykorzystaniu wyłącznie ramy. Rama wymaga pełnego malowania. Proszę o informacje, czy warto podejść do tematu w ten sposób, nie wiem czy rama jest w ogóle warta zachodu, czy przedstawia jakąś wartość (poza sentymentalną jeśli o mnie chodzi). Poniżej przedstawione są dane techniczne i zdjęcie roweru (niestety nie znalazłem specyfikacji technicznej dla Rockchoppera, bo wyskakuje tylko Stumpjumper w tym roczniku, ale poznaję po zdjęciach, że to dokładnie ta sama rama co w Rockchopperze. http://www.bikepedia.com/quickbike/BikeSpecs.aspx?year=2000&brand=Specialized&model=Stumpjumper+FSR+XC+Comp#.UlPtjp3wGHs Jeśli opłaca mi się bardziej remont roweru to proszę o podpowiedzi z kim powinienem się skonsultować, gdzie mozna to zrobić za uczciwe pieniądze (1.malowanie, 2.części i 3.złożenie do kupy). Podejście metodą gospodarczą też wchodzi w grę. Jesli polecicie mi które części powinienem kupić to złoże sam. Aha, zaznaczam, że w przypadku remontu wolałbym wydać mniej niż deklarowane 7k na nowy. Bedę wdzięczny za porady, Pozdrawiam wszystkich forumowiczów,
beardman Napisano 8 Października 2013 Napisano 8 Października 2013 Czy opłaca się remontować to ciężko stwierdzić. Wg mnie nie za bardzo. Zwłaszcza jeśli masz możliwość wydać na nowy rower ~7000zł. Jakby nie było to stary rowerek jest już dość wiekowy. Przez ten czas branża rowerowa poszła dość mocno do przodu i niektóre rozwiązania już wyszły z użycia. I chociażby z tego powodu trudniej będzie odremontować stary rowerek. Do tego z Twojego opisu wynika, że jest dość mocno "zjechany" już. Jak możesz to wrzuć zdjęcia bo ciężko tak z "powietrza" coś wywnioskować. Przejrzyj ten temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/147605-5000-7000-uniwersalny-full/ Jest tam poleconych parę ciekawych rowerków. P.S. Z tego linku wynika, że ten Specialized był na bardzo dobrym osprzęcie. Można pomyśleć o rozebraniu go i sprzedaży na części. Są ludzie, którzy składają retro rowerki i szukają takich części. Oczywiście wszystko w zależności od ich stanu. Pozdrawiam
Mod Team durnykot Napisano 8 Października 2013 Mod Team Napisano 8 Października 2013 Temat został usunięty. Prawdopodobna przyczyna usunięcia: - pkt 2b regulaminu - brak klamrowego nazewnictwa tematu - podobny temat już istnieje - narusza inne postanowienia i zasady regulaminu forum lub/i polityki prywatności. Regulamin forum: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.