Jaca911 Napisano 8 Października 2013 Napisano 8 Października 2013 Przegląd jesienny przed zimą i obręcz przednia od V-brake nie ma już prawie wcale rowków czyli czas na wymianę. Piasty mam słabe, a raczej bardzo słabe i pod V-ki a planuję w przyszłym sezonie zamienić hamulce na dyski dlatego pomysł by złożyć/kupić koła pod V-ki i dyski. Zima na V-kach, a na wiosnę zmiana hamulców. Na allegro rzuciły się w oczy takie gotowce: http://allegro.pl/kola-mtb-26-piasty-deore-m525-6-srub-v-brake-cz-i3590101157.html O piastach już się naczytałem i wiem co warte a raczej jakie mają wady ale o reszcie nie mam pojęcia. ważę około 80kg jeżdżę raczej więcej w terenie średnio trudnym bez karkołomnych zjazdów - po prostu turystycznie. Czy te koła są warte swej ceny? Czy jest jakaś alternatywa? Myślałem o novateku dh41/42 albo XT M785 ale same piasty to około 250zł gdzie reszta? A czas taki że kasy wiele nie ma i 300-350 musi starczyć.
darty24 Napisano 8 Października 2013 Napisano 8 Października 2013 Takie obręcze jak w tych kołach brałem za 150 złotych komplet z piastami joytech'a, v-brake, wolnobieg. Jeśli uważasz, że za obie piasty shimano warto dorzucić aż tyle to zakup w tej cenie jest bardzo rozsądny. Jeśli sprzedawcę kół masz pod ręką to tym bardziej ew. serwis masz blisko. Ja ważę 85 a nieraz ekwipunek biorę spory. Koła w lekkim terenie dają radę. Na pewno w alternatywie coś byś znalazł ale w używkach... Warto czasem poczekać, może coś ustrzelisz.
Jaca911 Napisano 8 Października 2013 Autor Napisano 8 Października 2013 Te koła gość wrzuca co 10 dni jak się jedna aukcja kończy daje nową. Ciśnienia więc nie ma. Z drugiej strony szkoda nowych kół na zimę, z trzeciej trochę mi się stare obręcze nie podobają przednią prawie gładka. Z czwartej jak założę miękkie klocki na zimę to może wytrzymają.A tak ogólnie to bez kasy jestem... Edit: A coś takiego: http://allegro.pl/kola-26-mtb-pod-tarcze-lub-v-b-p-joytech-o-mach-1-i3602937471.html Tu już całkiem zielony jestem...
porcelanowy Napisano 8 Października 2013 Napisano 8 Października 2013 Powitoł Byłem w podobnej sytuacji (ino szukałem pod same Vki) i po lekturze tego i innych for dałem sobie spokój z joytechami.
Jaca911 Napisano 8 Października 2013 Autor Napisano 8 Października 2013 W międzyczasie czytałem, że te obręcze słabe (mach1 exe), a piasty joytech słabo się kręcą gorzej od deore czyli ten drugi link do śmieci. Takie obręcze jak w tych kołach brałem za 150 złotych komplet z piastami joytech'a, v-brake, wolnobieg No właśnie policzyłem sobie tak na okrągło: Piasty ~150zł obręcze ~50zł szprychy ~60zł Zostaje 40zł za poskładanie kół, czyli chyba standard
pawelj5 Napisano 9 Października 2013 Napisano 9 Października 2013 No właśnie policzyłem sobie tak na okrągło: Piasty ~150zł obręcze ~50zł szprychy ~60zł Zostaje 40zł za poskładanie kół, czyli chyba standard Na jakich podzespołach wyliczyłeś ten zestaw? Pytam, bo też przymierzam się do nowych kół w kwocie do ok. 300zł i chciałbym żeby były w miarę dobre. Gotowce na aukcjach mają albo słabe piasty, albo słabe obręcze.
Jaca911 Napisano 9 Października 2013 Autor Napisano 9 Października 2013 Koła z pierwszego linku z pierwszego postu: Piasty deore m525 Szprychy snSpoke Obręcze stars Dokladajac 100zł mamy piasty Novatec D041/D042 Dokladajac ze 20, 30zł pewnie dało by się dobrać lepsze obręcze np. kapslowane. I tak dalej i dalej... Ale moim priorytetem jest 300zł +- 50
porcelanowy Napisano 9 Października 2013 Napisano 9 Października 2013 Powitoł Teraz widzę Jaca, że z CKMiasta jesteś. Masz możliwość podejść do intersportu w galerii Kraków? Nie pomnę dokładnych cen i modeli ale mieli w piątek jeszcze deorki pod tarczę na wyprzedaży. Ceny mnie zaskoczyły in plus. W gablocie na rowerowy dziale. Może dryndnij i spytaj czy mają (oraz co i jakiej cenie ).
Jaca911 Napisano 11 Listopada 2013 Autor Napisano 11 Listopada 2013 Nie pomnę dokładnych cen i modeli ale mieli w piątek jeszcze deorki pod tarczę na wyprzedaży. Z okazji mieli/mają SLX na przód za 49,99zł
Jaca911 Napisano 21 Marca 2014 Autor Napisano 21 Marca 2014 Skoro temat się nie zamknął jeszcze to skorzystam i spytam się co warte są te piasty: http://allegro.pl/komplet-piast-dt-swiss-370-6-srub-32h-wyprzedaz-i4079648962.html Cena wydaje się okazyjna, kolor trochę mniej ale... Na kolorze się nie jeździ
Jaca911 Napisano 4 Maja 2014 Autor Napisano 4 Maja 2014 I problem rozwiązany. Koła kupione: - piasty Novatec D041/42 SB - szprychy SN Spoke 2.0 Black - obręcz Accent Pathfinder
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.