Skocz do zawartości

[oś]-pływający wolnobieg i koło

Rocky98

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam pękła mi oś więc kupiłem nową i ją dzisiaj pierwszy raz założyłem. P wymianie(trochę to trwało) założyłem koło do ramy i się okazało że koło "pływało" i wolnobieg, a oś ma mały luz choć je uprzednio skasowałem. Jak to naprawić ?

A.. i jeszcze gdy odprowadzałem rower po tym jak ośka pękła to śuty mi powypadały i dałem inne jeśli były mniejsze lub większe to w tym może tkwić ten problem ??

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jest różnica między wolnobiegiem a kasetą. Czy na pewno masz wolnobieg? Podczas swobodnego obrotu koła wolnobieg może lekko "pływać", wynika to z nieosiowości gwintu na piaście. Podczas jazdy nie powinno to stanowić problemu, bo wolnobieg blokuje się względem koła. Jakie są objawy?

• Mod Team
Napisano

Jak chcesz możesz wpaść do mnie to pozaglądam co tam masz :P A z ogólnych ogłoszeń , to wolnobiegi tak mają ze falowały falują i pewnie falować będą. Dlaczego ? bo taka ich natura, niedokładny gwint. klika dziesiątek odchyłki i już jest krzywo nakręcone, ktoś sam źle nakręcił itd ... piasty na wolnobieg są tak niskiej jakości ze nie ma sie w sumie temu co dziwić .

Napisano

Problem rozwiązany jeszcze wcześnie jak wymieniałem tylną oś i niedokręciłem konusu wewnątrz wolnobiegu i był lekki luz.Jak przykręciłem koło do ramy to wolnobieg pływał. Po dokręceniu konusa, luzy się skasowały i problem znikł(na szczęście)  :laugh:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...