Rocky98 Napisano 7 Października 2013 Napisano 7 Października 2013 Witam pękła mi oś więc kupiłem nową i ją dzisiaj pierwszy raz założyłem. P wymianie(trochę to trwało) założyłem koło do ramy i się okazało że koło "pływało" i wolnobieg, a oś ma mały luz choć je uprzednio skasowałem. Jak to naprawić ? A.. i jeszcze gdy odprowadzałem rower po tym jak ośka pękła to śuty mi powypadały i dałem inne jeśli były mniejsze lub większe to w tym może tkwić ten problem ??
robertsmu Napisano 20 Października 2013 Napisano 20 Października 2013 Jest różnica między wolnobiegiem a kasetą. Czy na pewno masz wolnobieg? Podczas swobodnego obrotu koła wolnobieg może lekko "pływać", wynika to z nieosiowości gwintu na piaście. Podczas jazdy nie powinno to stanowić problemu, bo wolnobieg blokuje się względem koła. Jakie są objawy?
Mod Team Puklus Napisano 20 Października 2013 Mod Team Napisano 20 Października 2013 Jak chcesz możesz wpaść do mnie to pozaglądam co tam masz A z ogólnych ogłoszeń , to wolnobiegi tak mają ze falowały falują i pewnie falować będą. Dlaczego ? bo taka ich natura, niedokładny gwint. klika dziesiątek odchyłki i już jest krzywo nakręcone, ktoś sam źle nakręcił itd ... piasty na wolnobieg są tak niskiej jakości ze nie ma sie w sumie temu co dziwić .
Rocky98 Napisano 21 Października 2013 Autor Napisano 21 Października 2013 Problem rozwiązany jeszcze wcześnie jak wymieniałem tylną oś i niedokręciłem konusu wewnątrz wolnobiegu i był lekki luz.Jak przykręciłem koło do ramy to wolnobieg pływał. Po dokręceniu konusa, luzy się skasowały i problem znikł(na szczęście)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.