trollinka Napisano 6 Października 2013 Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Witam, mam do Was pytanie. Planuję kupić oponkę, na której przyjemnie by się trzaskało kilometry na szosie . Jeżdzę na 29", zastanawiam się nad oponą :http://www.bikestacja.pl/pl/opona-schwalbe-cx-comp-700x35-drutowa.html Mam koła Mavic Crossride. Powiedzcie mi, czy opona 1,35 to zabójstwo dla kół jeżdząc po naszych drogach ? Będzie OK, czy lepiej kupić 1,75? Będzie jakaś zauważalna różnica pomiędzy 1,75 a 1,35 ? Zależy mi na niskich oporach toczenia. Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadra1965 Napisano 6 Października 2013 Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Kup Marathon Racer 1.5 cala . Mam i jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKAM Napisano 6 Października 2013 Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Też rozglądam się nowymi oponami do roweru. O Cx Compach czytałem, że są dość podatne na przebicia. Jak na razie chcę wziąć Schwalbe Hurricane - dużo pozytywów o niej czytałem i jak na razie mój faworyt... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 6 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Października 2013 (edytowane) Jeśli już chcesz oponę na szosę to celuj w któryś z modeli Schwalbe Marathon. Opona CX Comp, którą podałeś w linku to opona przełajowa. Edytowane 6 Października 2013 przez adamos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remlik Napisano 15 Października 2013 Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Miałem kiedyś Schwalbe CX Comp 700x35C. To typowy semi-slick. Oczywiście nie tak szybki na asfalcie jak np. Kojac, ale nie odstaje dramatycznie. Za to boczny bieżnik lepiej trzyma na zakrętach a i w lekkim terenie też daje rade. Czyli tania, dosyć uniwersalna opona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kojott Napisano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Mam ją na przodzie w wersji 26x2.0 przy ciśnieniu 3,5 atm i na asfalcie jest całkiem szybka. Skośnie ścięte brzegi klocków pewnie tu pomagają. A boczne klocki wystarczjąco trzymają w lekkim terenie na zakrętach. W tej cenie jest ok, Hurricane pewnie minimalnie szybsza, ale i droższa. Wada to szybka ścieralność i słabe przyczepność na mokrym i na piasku. Nietypowo się ściera, tam gdzie środkowy bieżnik jest wąski, ma 1,2mm wysokości, która stopniowo rośnie wraz ze wzrostem szerokości do 1,5mm. Przez 1800km ani jednej dziury mimo szkła i kolców jeżyn. Polecam jako uniwersalną oponę na lekkie trasy terenowo asfaltowe (50/50). Na sam asfalt średnio się nadaje, ale szerokość 1,75 z pewnością by wystarczyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi