Skocz do zawartości

[Dętki i opony] Jakie wejdą?

Abebabeuskin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim! Mam rower Kands 1300, a w nim obręcze "ALLOY ETRTO 26x1.95". Wczoraj korzystając z chwili wolnego czasu, kilku cegieł, pustaka, deski i piachu, zrobiłem sobie zabawkę. Zabawka ta to oczywiście mini chopka  :D Wszystko było cacy, dopóki piach spod deski się nie obsypał, odsłaniając kant. Najechałem, dętka strzeliła - trzeba połatać! I jak zdjąłem tą oponę to zauważyłem, że felga jest jakaś taka wąska. I mam tutaj pytanie - jaką najwęższą dętkę i oponę (szosową) można do tego ustrojstwa zamontować? I w jakiej cenie można by w coś zainwestować (2 dętki + 2 opony) - jak najtaniej, ale bez przesady - żeby nie było marnego szajsu. Z góry dzięki!

Napisano

http://www.forumrowerowe.org/topic/66200-opony-kompatybilność-opon-z-obręczami/

Masz tabelkę, z której wynika, że możesz założyć praktycznie każdą, wąską oponę 26", bo węższej niż 1"~25 mm raczej i tak nie znajdziesz.

Z tanich mogę polecić Kenda Kwest i lżejszą Kenda Kontender. Spoko nie drogie opony, a rower na asfalcie nabiera niesamowitej lekkości. Dętki wciśniesz nawet te co masz, ale lepiej kupić węższe, bo łatwiej założyć i lżej będzie.

Napisano

Jak będziesz miał dętkę tę co teraz masz czyli 26X1.95 . To 1.95 to szerokość  opony czyli jej wypełnienie. J jeżdżę na opona 1.75 a dętki 1.95 czyli różnica taka tylko w pompowaniu że krócej pompuje, i w oporach toczenia.

Napisano

różnica taka tylko w pompowaniu że krócej pompuje, i w oporach toczenia.

A co ma dętka do oporu toczenia? Chyba, że chodzi Ci o ciężar koła. 1,75; a 1,95 to mała różnica, ale szeroką dętkę w oponę 1" może być ciężko upchnąć i łatwo przyciąć przy zakładaniu, ale nie mówię, że się nie da. Są normalne wąskie dętki do takich opon 26", a w jakieś lekkie nie ma się co pchać, bo chcesz tanie opony.

Napisano

Czyli kupię dętki 1,5 i opony, które poleciłeś :) Myślę, że to będzie dobra sprawa :D Ciekawy jestem jak moja średnia prędkość na asfalcie (25-30) się zmieni po wymianie ogumienia :3

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...