trcs Napisano 5 Października 2013 Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Witam Mam pytanie posiadam hamulce Tektro Novela (tarcze 160mm Rotor) i mam pytanie bo na rowerach się nie znam, czy tarcza powinna lekko ocierać wraz z ruchem koła? (wydaje taki lekki dzwiek) koło oczywiście się obraca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinder85 Napisano 5 Października 2013 Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Nie, nie powinna ocierać. Trzeba wyregulować ten zacisk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trcs Napisano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Kompletnie ani troche nie powinna ocierać? Je tak tylko delikatnie słychać ale fakt faktem skoro je słychać nawet minimalnie to ocieraja, a czy to jest tak że im mocniej tarcza ociera tym mocniejszy jest hamulec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 5 Października 2013 Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Może w niektórych przypadkach moc hamulca wiąże się z obcieraniem bo w gruncie rzeczy klocki są bliżej tarczy więc potrzeba mniej siły do blokady koła. Jednak w Twoim przypadku wyregulował bym go tak żeby nie ocierał wcale ponieważ spowalnia to koło w jakimś stopniu co wpływa na szybkość,przyspieszenie i na zużycie klocków jak i tarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 5 Października 2013 Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Moje zdanie jest takie że jeżeli klocki ocierają o tarcze ale nie powoduje to zwiększenia oporów to ja bym zostawił jak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trcs Napisano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2013 No wlasnie przed chwilą wyregulowałem przednie koło bo coś sie poprzestawiało i tarcza mi go mocno zatrzymywała, teraz przednie koło obraca się dłuzej/szybciej od tylniego czy można to tak porównywać koło przednie do tylniego? Rower nie ma jeszcze tygodnia, tylniego hamulca w ogóle jeszcze nie regulowałem od nowości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 5 Października 2013 Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Tylne koło zawsze będzie sie kręcić troche krócej od przodu gdyż w tylnym kole masz bębenek w którym z kolei są zapadki które podczas cykania wytracają trochę energii . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 5 Października 2013 Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Jak rower nowy i nie ma jeszcze tygodnia to jest to normalne zjawisko. Układają się linki w pancerzach, klocki się jeszcze docierają. Trzeba na to zwracać uwagę i podregulowywać co jakiś czas. To samo jest z przerzutkami i szprychami w kołach. dlatego zaleca się po przejechaniu kilkudziesięciu/kilkuset km serwis, żeby doregulować to i owo. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trcs Napisano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Ile sie w serwisie za takie rzeczy płaci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rocky98 Napisano 5 Października 2013 Udostępnij Napisano 5 Października 2013 20/30 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 5 Października 2013 Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Normalnie to nic Ci nie powinno ocierać, ale w zakrętach, gdy rower przechylony to może zdarzyć się dzwonienie tarczy, normalka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trcs Napisano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2013 zakrecam tylnim kołem i słysze jak lekko opciera, od nowosci tak bylo nie wiem czy regulowac czy zostawic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 5 Października 2013 Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Popuść śruby od zacisku hamulca, tak aby zacisk lekko się poruszał, naciśnij klamkę na maxa, i przy zaciśniętej klamce dokręć zacisk. Po tej operacji sprawdź czy obciera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 6 Października 2013 Udostępnij Napisano 6 Października 2013 To nie zawsze działa . Wtedy ustawić trzeba tak aby odległość klocka od tarczy była z obu stron równa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Jak jak miałem hydre na 1 tłoczku, daaawno temu, działająca jak obecne mechaniki to ustawiałem tak iż nieruchomy klocek ciągle szurał sobie po tarczy, to niwelowało odgłosy dzwonienia i zapewniało maxymalną skuteczność hamulca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trcs Napisano 6 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2013 A czy fabrycznie producenci cos w swoich rowerach ustawiaja zanim wsadzą rower do budła czy to losowa kwestia, bo w tylnim kole hamulca/tarczy wlasnie nie ruszałem jest jak fabryka zrobila i ociera mam wrazenie że to jednak stawia opory kołu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 6 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Października 2013 to wyreguluj - jaki to problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.