Skocz do zawartości

[hamulce mechaniczne] czy tarcza powinna lekko ocierac?

trcs

Rekomendowane odpowiedzi

Może w niektórych przypadkach moc hamulca wiąże się z obcieraniem bo w gruncie rzeczy klocki są bliżej tarczy więc potrzeba mniej siły do blokady koła. Jednak w Twoim przypadku wyregulował bym go tak żeby nie ocierał wcale ponieważ spowalnia to koło w jakimś stopniu co wpływa na szybkość,przyspieszenie i na zużycie klocków jak i tarczy.

No wlasnie przed chwilą wyregulowałem przednie koło bo coś sie poprzestawiało i tarcza mi go mocno zatrzymywała, teraz przednie koło obraca się dłuzej/szybciej od tylniego czy można to tak porównywać koło przednie do tylniego? Rower nie ma jeszcze tygodnia, tylniego hamulca w ogóle jeszcze nie regulowałem od nowości.

Jak rower nowy i nie ma jeszcze tygodnia to jest to normalne zjawisko. Układają się linki w pancerzach, klocki się jeszcze docierają.

Trzeba na to zwracać uwagę i podregulowywać co jakiś czas.

To samo jest z przerzutkami i szprychami w kołach. dlatego zaleca się po przejechaniu kilkudziesięciu/kilkuset km serwis, żeby doregulować to i owo.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...