Skocz do zawartości

[Rower] Niestabilność roweru w czasie jazdy

pitrala1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie!

Z góry przepraszam jak nie trreafiłem w właściwy dział, jeśli zły, to proszę o przeniesienie :)

Mam taki problem! Przesiadłem się z jakiegoś makrosh*tu (~17", gruba stalowa rama, nieamortyzowany, krótka kierownica + rogi, strasznie dziwny profil roweru) na Kros Level a2 2013.

Już na pierwszym łuku po wyjeździe ze sklepu (wracałem na rowerku od razu) przy prędkości ~40km/h dziwnie mi odjechało przednie koło, aż się wystraszyłem. Ogólnym problemem jest brak kontroli nad rowerem w porównaniu do starego roweru. Już prawie zaliczyłem kilka gleb gdy próbowałem poderwać mocniej koło na krawężniku, wybijając się koło mi odjeżdża, i w powietrzu jestem nie pod kątem 90* do ziemi, tylko 80-70, i przy lądowaniu ciężko uniknąć gleby. Podobnie gdy próbuje postawić go na koło - od razu ściąga mnie na bok. Nie mam pomysłu jak sobie z tym poradzić. Najpierw chyba kupię szerszą kierownicę, jedyny pomysł jak na razie.

Pozdrawiam,

Piotrek.

Napisano

Po pierwsze, zwróć uwagę na szybkozamykacz, otwórz, wyciągnij koło i ponownie załóż. 
Czekaj, czekaaaj. Ty na tym rowerze skaczesz? ... Nie mam pytań i moja dalsza produkcja nie ma zbytnio sensu. Szersza kierownica skasuje Ci gwarancję, więc to rozważ. A jeżeli kompletnie nie ma sztywności, być może koła są wadliwe, to leć do sklepu a nie na forum! Matko Boska... to niedługo ludzie będą się pytali o to jak się rozpina Vki, czy montuje klamki hamulcowe... Powodzenia życzę.

Napisano

Rower sprawdzany pod każdym względem - wszystko proste i idealnie włożone.

Nie chodzi mi o skakanie na hopkach etc... głupi skok na większym krawężniku jakich u mnie nie mało i już rower odjeżdża. Sztywny jest, ale jakby nie ma kontroli nad nim, i nie wiem jak sobie z tym poradzić, w poprzednim rowerze nie było takiego problemu. Efekt jest taki jakbym miał niesamowicie długą rurę sterową i ciężkie koło na końcu, i nie miał siły tym manewrować.

Napisano

Rower XC nie służy do jazdy na jednym kole, ani do skakania. Przesiadłeś się na nieco inną geometrię, więc stąd mogą wynikać problemy - przy założeniu, ze rower jest sprawny technicznie.

Napisano

XC to bynajmniej nie jest przejażdżka po parku i rowery do XC muszą niejednokrotnie wytrzymywać większe obciążenia niż wskoczenie na krawężnik :). A wskoczenie na krawężnik to chyba normalna rzecz. Możliwe, że w nowym rowerze masz bardziej sportową geometrię i musisz się po prostu przyzwyczaić. Skoro jak mówisz, wszystko jest dokręcone, a koła proste.

Z ciekawości, próbowałeś jechać bez trzymanki?

Napisano

Nie mówimy o wtrzymałości/trwałości, tylko o samej geometrii... To nie są rowery do wykonywania ewolucji, typu jazda na jednym kole...

Miałem makrokesza kiedyś... Geometrycznie to przepaść mimo że ramy były w tych samych rozmiarach.

Napisano

Wiele by wyjaśniły detale roweru, z którego sie przesiadałeś.

Ja stawiam że w Levelu w stosunku do starego roweru znacząco zmienił się kąt główki ramy.

Rower stał się bardziej zwrotny i to wymaga przezwyczajenia.

Pozdro

Klepnięte mobilnie z Żelka

Napisano

Wypada tylko dołączyć się do twierdzących, że Level ma "ostrzejszy" kąt główki ramy, więc prowadzi się "ostrzej", geometria to bardzo ważna rzecz przy wyborze roweru :whistling:

Napisano

Wstawie jutro zdjęcie mojego starego roweru i krossa obok dla porównania.

Przy jeździe bez trzymanki zachowuje się tak samo jak poprzedni rower, czyli bez żadnych problemów. Nie chodzi mi o żadne poważne skakanie, ludzie... Lubie się czasem przejechać po lesie, a na tym rowerze boję sie szybciej jechać po zjazdach, bo przód tak jakby ucieka i dość szybko traci przyczepność, czego nie było w poprzednim.

Napisano

Rower sprawdzany pod każdym względem - wszystko proste i idealnie włożone.

Nie chodzi mi o skakanie na hopkach etc... głupi skok na większym krawężniku jakich u mnie nie mało i już rower odjeżdża. Sztywny jest, ale jakby nie ma kontroli nad nim, i nie wiem jak sobie z tym poradzić, w poprzednim rowerze nie było takiego problemu. Efekt jest taki jakbym miał niesamowicie długą rurę sterową i ciężkie koło na końcu, i nie miał siły tym manewrować.

Odpowiedź wydaje się bardzo prosta - zbyt duży rozmiar ramy.

Kross jest do niczego z tymi gwarancjami. Przydał by Ci się krótki mostek.

Napisano

Bedę szukał po okolicy, a nuż znajdzie się ktoś z podobnym modelem a mniejszym rozmiarem ramy :) najlepiej jak mi sie uda przejechać na tym samym modelu co mój tylko z 19" ramą, jestem ciekaw jak to się będzie zachowywało.

Napisano

Jak poprzednik, albo masz źle ustawione siodełko (zbyt nisko), albo masz za duży rozmiar ramy. Nawet po zdjęciu widac, że Level ma dluższą górną rure od poprzednika, stąd może wynikać inne zachowanie.

Napisano

Siodełko już próbowałem na wszystkie sposoby, wyzej, niżej, najlepiej się jeździ na takiej wysokości jak teraz. W starym rowerze pod innym kątem jest rama zbudowana, koło jest jakby bliżej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...