Skocz do zawartości

[rower] Giant czy Kross

dirocker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam problem z wyborem sprzętu do okazjonalnej jazdy po górach i w lekkim terenie. Na oku mam GIANTA REVEL 3 DISC 2013, KROSSA HEXAGON X9 2013 LUB X6. Co polecacie? Proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam.

Napisano

Jeżeli nie będziesz ważył więcej jak 80kg Ty + plecak lub jakiś inny ekwipunek, oraz jeżeli nie przokroczysz wagi 96kg = rower + Ty + potrzebne rzeczy, możesz popatrzeć na Kross'a.
Jeżeli masz cierpliwośc, a rower nie jest Twoim częstym środkiem transportu, ewentualny brak jego na 1 miesiąc w trakcie sezonu nie jest problemem - możesz wziąc Kross'a.
Jeżeli cenisz rzeczowe podejście do wadliwego sprzetu - odrzuć Kross'a.
Możesz jeszcze okiem rzucić na markę Mbike, Romet - całkiem przyzwoita oferta.

Napisano

Jeżeli cenisz rzeczowe podejście do wadliwego sprzetu - odrzuć Kross'a.

I właśnie dlatego zrezygnowaliśmy z oferty Krossa w naszych salonach.

Natomiast co do Gianta to mogę Ci w fajnej kasie zaproponować Revela. Pisz na PW co potrzebujesz, ile masz wzrostu to coś ciekawego Ci dobiorę.

Napisano

Spodziewałem się większej ilości odpowiedzi. No i zostałem sam z wyborem  :verymad:

Jakim wyborem? Tu nie ma wyboru. Pytałeś o wybór między rowerem a śmieciem za kupę kasy. Wybacz ale Kross to już nawet dla ubogich nie jest. 

Proste porównanie:

Chińszczyzna, Kross Earth 1.0 - 6000zł. Link dampera będzie się w tym łamał na 100%.

Merida OneTwenty na lepszym osprzęcie z nieporównywalnie lepszą ramą - 6499zł (Model 900d)

Napisano

Jakim wyborem? Tu nie ma wyboru. Pytałeś o wybór między rowerem a śmieciem za kupę kasy. Wybacz ale Kross to już nawet dla ubogich nie jest. 

Proste porównanie:

Chińszczyzna, Kross Earth 1.0 - 6000zł. Link dampera będzie się w tym łamał na 100%.

Merida OneTwenty na lepszym osprzęcie z nieporównywalnie lepszą ramą - 6499zł (Model 900d)

Nie stać mnie na rower za 6000. Mam do dyspozycji tylko 3000 na pół. Za 1500 kupuję żonie Gianta Revel 2 Disc i mi zostaje tylko 1500 zł. Jeśli piszesz że tu nie ma wyboru, to napisz co mogę za to kupić ? Jeśli nie Kross to czy ten Giant Revel 3 Disc będzie przyzwoity?

Napisano

Nie stać mnie na rower za 6000. Mam do dyspozycji tylko 3000 na pół. Za 1500 kupuję żonie Gianta Revel 2 Disc i mi zostaje tylko 1500 zł. Jeśli piszesz że tu nie ma wyboru, to napisz co mogę za to kupić ? Jeśli nie Kross to czy ten Giant Revel 3 Disc będzie przyzwoity?

Szczerze to ani jeden ani drugi. Wg mnie w takiej kwocie nie powinieneś pakować się w tarcze. Vbrake i lepszy osprzęt. Postaram się coś poszukać.

Już ci napisano: Mbike

NIe wiem czy czasem MBIKE już się nie wyprzedał. Jeśli jest dostępny to jak najbardziej popieram.

Jak masz Decathlona gdziekolwiek w pobliżu to łykaj tego bez zastanowienia:

http://www.decathlon.pl/rower-gorski-rockrider-53-id_8206682.html

Po pierwsze gwarancja: coś się zepsuje to po 2 latach oddajesz :D

A rama, mostek i kiera ma ponoć dożywotnią gwarancję (pytanie tylko czy chodzi o rower czy właściciela :)

Po drugie najlepszy amor z całej stawki: XCR już jakoś działa. XCM to padło... straszne padło.

Po trzecie osprzęt SRAM, który rozwala na łopatki każde Syfmano do SLX włącznie.

Po czwarte: możesz zrobić wpłatę własną a resztę rozłożyć na nisko oprocentowane raty - po co wyskakiwać z całej kasy na raz?

Po piąte Hayesy MX5 dają radę jak na mechaniczne tarczówki.

Napisano

Szczerze to ani jeden ani drugi. Wg mnie w takiej kwocie nie powinieneś pakować się w tarcze. Vbrake i lepszy osprzęt. Postaram się coś poszukać.

NIe wiem czy czasem MBIKE już się nie wyprzedał. Jeśli jest dostępny to jak najbardziej popieram.

Jak masz Decathlona gdziekolwiek w pobliżu to łykaj tego bez zastanowienia:

http://www.decathlon.pl/rower-gorski-rockrider-53-id_8206682.html

Po pierwsze gwarancja: coś się zepsuje to po 2 latach oddajesz :D

A rama, mostek i kiera ma ponoć dożywotnią gwarancję (pytanie tylko czy chodzi o rower czy właściciela :)

Po drugie najlepszy amor z całej stawki: XCR już jakoś działa. XCM to padło... straszne padło.

Po trzecie osprzęt SRAM, który rozwala na łopatki każde Syfmano do SLX włącznie.

Po czwarte: możesz zrobić wpłatę własną a resztę rozłożyć na nisko oprocentowane raty - po co wyskakiwać z całej kasy na raz?

Po piąte Hayesy MX5 dają radę jak na mechaniczne tarczówki.

Mam Decathlona ok. 45 km. Jednak wolałbym coś online. Szkoda że te które wskazałem nie są dobre bo bardzo mi się podobaja. 

Napisano

Mam Decathlona ok. 45 km. Jednak wolałbym coś online. Szkoda że te które wskazałem nie są dobre bo bardzo mi się podobaja. 

Z doświadczenia mogę powiedzieć, że kupno tego bajka z Decathlona to lepiej wydane pieniądze. Jeśli chcesz wybierać pomiędzy tymi dwoma to bierz Gianta. Jest szansa, że rama jest lepsza jakościowo i sztywnościowo. Dobierz tylko odpowiedni rozmiar i będzie bajka :)

Poza tym w Decathlonie możesz kupić wysyłkowo ;)

Napisano

Z doświadczenia mogę powiedzieć, że kupno tego bajka z Decathlona to lepiej wydane pieniądze. Jeśli chcesz wybierać pomiędzy tymi dwoma to bierz Gianta. Jest szansa, że rama jest lepsza jakościowo i sztywnościowo. Dobierz tylko odpowiedni rozmiar i będzie bajka :)

Poza tym w Decathlonie możesz kupić wysyłkowo ;)

Chciałem kupić do 1500, czy na pewno warto ten z Decathlona kupić?

Napisano

Swiat nie kończy się na znanych markach które w tanich modelach mają tylko ładny napis na ramie i nic więcej. Sam ostatni sezon ścigałem się na Haibike'u Greedzie i moim zdaniem jest to obecnie jedna z ciekawszych marek. Na razie mało znana to i jeszcze tania, ale jak długo. Myślę, że niedługo, bo np w podobnej cenie - lub nawet niższej - jak w.w. Giant i Kross można kupić coś takiego: 

http://www.haibike.de/produkte_detail_de,744,15649,detail.html

Sorry ale jak dla mnie zupełnie inna bajka. No i warunki gwarancji o niebo lepsze.

Napisano

Szczerze to nadal wolałbym tego z Decathlona. Heble może i mechaniczne ale dobrze działają i klocki nie problem dostać. A MBIKE niestety ma z przodu XCM, któremu nic nie pomoże. Rozbierałem to "coś" i nikomu nie polecam. 

Haibike ma beznadziejny napęd. Odpada w przedbiegach. Za karę bym go nikomu nie polecał. Na pierwszy rzut oka widać, że to totalna padaka.

Skończmy z postami "to jest dobre, bo sam to mam".

Napisano

No super. Ale ja nie widzę ceny przy tym (dość słabym) rowerze. Szukałem po polskim necie, ale te rowery prawie za każdym razem mają inny osprzęt przy tych samych nazwach... i do tego są dość drogie. Rzuć konkretną ofertę z porządnym osprzętem i przyzwoitą ceną, która mogłaby choć w zbliżeniu konkurować z powyższym Rockriderem i mBike'iem, to pogadamy.

Edycja: Powyższe tyczyło się oczywiście tego Haibike'a :)

Napisano

No super. Ale ja nie widzę ceny przy tym (dość słabym) rowerze. Szukałem po polskim necie, ale te rowery prawie za każdym razem mają inny osprzęt przy tych samych nazwach... i do tego są dość drogie. Rzuć konkretną ofertę z porządnym osprzętem i przyzwoitą ceną, która mogłaby choć w zbliżeniu konkurować z powyższym Rockriderem i mBike'iem, to pogadamy.

Edycja: Powyższe tyczyło się oczywiście tego Haibike'a :)

Kolega to dyplomatycznie nazwał :D "Dość słaby" to mało powiedziane :)

Napisano

W rowerach za ok. 1500 pln wybór jest pomiędzy własnie tym słaby, słaby i słaby. Sorry ale w tej cenie można się sugerować tylko wyglądem i malowaniem. Jeśli Altus jest słaby to Acera super ? XCT słaby ale XCR już super ? Tak to można rozpatrywać np X.0 vs XT albo Sid czy Fox albo rama 1050 g. czy 1070 g. ale w rowerze za 1500 pln to o czym tu dywagować ? btw Haibike ma praktycznie identyczny napęd i heble jak Kross. Aaaa nie - X9 ma przecież kosmiczną przerzutkę Deore która obsługiwana manetkami M310 nie ma konkurencji bijąc prędkościa i precyzją XXa. A jaki jest napęd w Giancie - no tak niesamowita Acera, bijąca Altusa o głowę, a może i o dwie... Tak to jest - producent pakuje lepszą przerzutkę z tyłu i rower od razu robi się droższy a inne są już słabe. Ten RR też super skonfigurowany - napęd 9 w połączeniu z korbą Suntoura i przednią C050 musi działać wyśmienicie. Taaaa... Niestety ale rower za 1500 pln to kompromis i czy to bedzie z tyłu Altus, Acera czy nawet Deore, ale obsługiwane podstawowymi manetkami działa tak samo podle, amor XCT, M, Z czy nawet jak będzie i Y na końcu to tylko uginacz a nie amortyzator z tłumieniem itd. Opony jakie nie będą to swoją wagą zabiją dynamike w każdym z rowerów z tej półki cenowej itd

Btw. Mbike także jest słaby bo to nie pełne XTR, które przecież powinno byc w rowerze tej klasy cenowej...

Napisano

W rowerach za ok. 1500 pln wybór jest pomiędzy własnie tym słaby, słaby i słaby. Sorry ale w tej cenie można się sugerować tylko wyglądem i malowaniem. Jeśli Altus jest słaby to Acera super ? XCT słaby ale XCR już super ? Tak to można rozpatrywać np X.0 vs XT albo Sid czy Fox albo rama 1050 g. czy 1070 g. ale w rowerze za 1500 pln to o czym tu dywagować ? btw Haibike ma praktycznie identyczny napęd i heble jak Kross. Aaaa nie - X9 ma przecież kosmiczną przerzutkę Deore która obsługiwana manetkami M310 nie ma konkurencji bijąc prędkościa i precyzją XXa. A jaki jest napęd w Giancie - no tak niesamowita Acera, bijąca Altusa o głowę, a może i o dwie... Tak to jest - producent pakuje lepszą przerzutkę z tyłu i rower od razu robi się droższy a inne są już słabe. Ten RR też super skonfigurowany - napęd 9 w połączeniu z korbą Suntoura i przednią C050 musi działać wyśmienicie. Taaaa... Niestety ale rower za 1500 pln to kompromis i czy to bedzie z tyłu Altus, Acera czy nawet Deore, ale obsługiwane podstawowymi manetkami działa tak samo podle, amor XCT, M, Z czy nawet jak będzie i Y na końcu to tylko uginacz a nie amortyzator z tłumieniem itd. Opony jakie nie będą to swoją wagą zabiją dynamike w każdym z rowerów z tej półki cenowej itd

Btw. Mbike także jest słaby bo to nie pełne XTR, które przecież powinno byc w rowerze tej klasy cenowej...

Sorry brachu ale albo nie zadałeś sobie trudu by choć rzucić okiem na konfigurację Rockridera, Mbike'a i tego Haibike'a albo wpadłeś potrolować. Bo jak na razie to my o gruszce a Ty filozofujesz o pietruszce. Wypisujesz ogólnikowe farmazony nie mające związku z tematem ani omawianymi rowerami. Wbijasz i rzucasz rowerem, który nawet w tym przedziale cenowym jest złomem w porównaniu do omawianych przez nas. Twoja chęć pomocy zainteresowanemu puka o dno od spodu. Idź wymądrzaj się gdzie indziej ekspercie od siedmiu boleści.

Napisano

W sumie racja. Taki gość jak Ty chwalący się w podpisie swoimi przecież tak "niesłabymi" rowerami wie wszystko najlepiej w temacie róznic podstawowych grup gdzie cena pomiedzy poszczególnymi komponentami to 3 złote i 37 groszy w porywach do 17 złotych, skoro także rozróżniasz tak wysublimowane róznice pomiędzy tymi komponentami, a i dodatko odczywasz radość z jazdy 14 kg rowerem bo ten 14,5 kg jest słaby to gratulacje. Tak - Twój park maszyn niewątpliwie pozwala Ci nazywać siebie ekspertem tylko w jakiej dziedzinie ? Bo chyba taczek a nie rowerów. Megalomania ma jak widzę rózne wcielenia, zatem mistrzu ucz mnie, co tam mnie - nauczaj masy...

Napisano

Autor tematu potrzebuje konkretnej korzystnej oferty na rower. Twierdzisz, że Haibike takie ma. To je zalinkuj i przestań się nakręcać. Ja przejrzałem polskie sklepy i oferty na Haibike'i dzielą się głównie na te mało opłacalne i bezczelnie wręcz nieopłacalne:

http://rower.com.pl/rowery/rowery-wg-typu/rowery-gorskie-mtb/haibike-power-sl-26

Ale ja się na tej marce nie znam, to twój konik, więc wyszukaj autorowi coś korzystnego, albo nie zaśmiecaj tematu.

Napisano

W tym przedziale cenowym darował bym sobie hydrauliki jak i mechaniczne. Jeśli nie to najbliżej na tak jest ten RR 5.3 zaproponowany przez @piaseq. Moja propozycja to coś w stylu Rometa Joliene 3.0 http://allegro.pl/rower-romet-jolene-3-0-i3595884224.html?source=mlt.

@sivydym kolego tylna zmieniarka Altusa RDM 280 to koszt załóżmy 50 zł a ta X5 to min 100 i więcej lub Deore M531 też podobnie. Idzmy dalej. Korba M131 to też ok. 50 zł a ta Alivio z Rometa to ponad 100-wa. Dalej mi się nie chce szukać tych "w porywach" 17 zł.

Jeśli natomiast nie widzisz różnicy w ilości koronek w kasecie, pracy manetek Acera 8 sp a 9 rz Alivio, uginaczem XCT a jednak "już" amortyzatorem jakim jest XCR, tylną zmieniarką Deore/X5 a Altusem 8 rz. to jednak zamiast drwić powinieneś zamilknąć bo co jak co ale wprowadzasz tu wiele nie doświadczonych osób w błąd. W temacie taczek to też nie jest taka prosta sprawa jak się wydaje więc nie sądzę abyś tu błysnął wiedzą na ten temat. Ale być może jestem w błędzie. Zaproponuj coś konkretnego a nie tę padaczkę za blisko 2 tys. Trzeba by było mieć całkiem pop...ne w głowie aby coś takiego kupić. No chyba, że z logiem Treka czy innego Scotta jak ktoś leci na naklejki. Większość wypowiadających się jest raczej obeznanych w temacie a i zainteresowany jest pewnie rozsądną osobą więc zastanów się dobrze zanim kolejny raz się wypowiesz nic do sprawy nie wnosząc a jedynie jak ktoś słusznie zauważył zaśmiecając temat.

Napisano

Dla autora polecam szukać używki na dobrym osprzecie;) zdarzają się okaz za dobre pieniążki.

np http://allegro.pl/rower-uzywany-osprzet-xt-slx-waga-11-6-kg-i3593606509.html.  za kilka złotych drobny serwis ew gumy i jest git;) Inne oferty tez sie znajda?

http://allegro.pl/rower-cube-mtb-hydraulika-deore-xt-rock-shox-56cm-i3600504301.html cube stary model ale mało używany  , napęd widać o niewielkim przebiegu więc reszta tez powinna być wporzo  , jak byl  na topie to cena 3500 , a tak naprawde nie wiele różni się od Cuba 2013z tego przedziału cenowego.  stan napędu i wizualny nie wykazuje zuzycia. 

Napisano

Dla autora polecam szukać używki na dobrym osprzecie;) zdarzają się okaz za dobre pieniążki.

Jak najbardziej jest to dobra opcja jeśli ktoś koniecznie nie musi mieć nowego roweru ze sklepu i z gwarancją. Problem, że trzeba takie coś znaleźć a potem przygotować do jazdy.

Romet Jolene o 1/4 przekracza budzet, Koledze Sivydym chodziło bardziej o to że do kwoty 1500 zł różnice w sprzecie są bardzo małe

Oj bywają duże. A Romety są delikatnie mówiąc robione najtańszym kosztem. Takie kwiatki jakie w nich można znaleźć to nigdzie indziej. Np przewody od Juicy zamontowane w Elixirach. Mam nadzieję, że to poprawią od przyszłego roku.

Większość wypowiadających się jest raczej obeznanych w temacie a i zainteresowany jest pewnie rozsądną osobą więc zastanów się dobrze zanim kolejny raz się wypowiesz nic do sprawy nie wnosząc a jedynie jak ktoś słusznie zauważył zaśmiecając temat.

Jak już ustaliliśmy  :icon_cool: kolega sivydym umie jedynie trolować. Szczególnie mnie ubawił tekst nt. mojego podpisu jakby to był wykładnik tego ile rowerów w życiu widziałem i rozkręcałem :D Pomijając fakt, że każdy z nich jest idealnie dobrany do swojej funkcji i ma najlepszy możliwy stosunek jakości do ceny ;) Ale co tam, lepiej ocenić na podstawie nazwy w podpisie forumowym :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...