Skocz do zawartości

[hamulce] Regulacja cantileverów

Gizmo21

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem, rowerek cały już złożony, pojechałem dziś sprawdzić co i jak, i okazło się, że z hamulcami nie jest za dobrze. Hamują, ale mimo wciśnięcia klamek do końca, rower nie reaguje od razu, jeszcze trochę jedzie. Gdzie sprawdzam po prostu kręcąc kołami na stojaku, to wtedy wszystko wydaje się być ok, hamulec łapie od razu, koło przestaje się kręcić, ale już na podłodze, widać, że jak złapię, to rower jestem w stanie pchać do przodu, szczególnie tylne koło bardziej idzie. Natomiast przód wygląda lepiej, ale w praktyce, to oba za bardzo się w czasie jazdy nie zatrzymują szybko, po prostu jest spóźniona reakcja. Klocki sa nowe, patrzyłem na to jak je zamontowałem, no i fakt, że jak włożę kartkę i złapię ją hamulcem, to jestem w stanie je wyciągnąć, tzn. nie że wychodzą tak od razu, ale powoli, powoli, je wydostnę, a w swoim rowerze, jak złapie, to nie puści. To tutaj będzie przyczyna? Powinienem spróbować jeszcze klocki lepiej ustawić?

Jakie masz kocki? Ja też w ostatnio kupionym, używanym, rowerze miałem spowalniacz zamiast hamulca, co mnie dziwiło, bo kiedyś miałem rower z takim samym hamulcem i się zatrzymywał jak należy, ale tutaj były jakieś dziadowskie klocki z gumy z zelówki od kamasza :teehee:

Z klockami do canti teraz już jest często problem żeby kupić coś porządnego...

Jak tak ustawione hamulce mogą zahamować masę kilkudziesięciu kilo, jeśli dasz radę wyciągnąć kartkę papieru spomiędzy obręczy i klocka.

Najpierw ustawienie klocków i odpowiednie napiecie linki, w drugiej kolejności szukanie "winnego" w zbyt twardym czy nieodpowiednim klocku.

Generalnie by uzyskać dobrą siłę hamowania ramiona hamulców muszą być maksymalnie rozwarte , a jednocześnie klocki jak najbliżej obręczy , tu  masz o regulacji canti -

http://rowery.zbooy.pl/canti.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...