Fubu00 Napisano 2 Października 2013 Napisano 2 Października 2013 Witam, z powodu iż kończy się sezon zamierzam kupić trenażer rolkowy. Dodam że nigdy z tym nie miałem styczności, zatem na ten trenażer muszą być przystosowane opony do tych rolek ? znalazłem takie http://allegro.pl/schwalbe-opona-insider-na-trenazer-26x0-9-23-559-i3593741719.html Opony będą siedziały na kołach Mavic Crossride. Czy mogą być np zwykłe tradycyjne opony szosowe takie jak ta http://allegro.pl/maxxis-detonator-26x1-25-60tpi-drut-62a-345g-i3523886391.html lub ta http://allegro.pl/maxxis-detonator-26x1-00-62a-drut-i3527381331.html ? Moje typy http://allegro.pl/elite-arion-paraboliczna-rolka-treningowa-2014-i3567611761.html ttp://allegro.pl/trenazer-rolkowy-minoura-action-roller-advance-i3556834429.html Pozdrawiam Fubu00
Mod Team Maniak Napisano 2 Października 2013 Mod Team Napisano 2 Października 2013 Tak, opona to może być cokolwiek gładkiego, żeby po prostu nie generowało hałasu i wibracji, ideałem byłby zupełny brak bieżnika ale te gumki które znalazłeś powinny być zupełnie ok. Z tych 2 trenażerów wybrałbym elite ze względu na renomę marki, chociaż sam mam tacx'a bez tych profilowanych końcówek i nie czuję ich braku.
Fubu00 Napisano 2 Października 2013 Autor Napisano 2 Października 2013 To super, nie chce wydawać kupe kasy na opony żeby ino na rolkach pojezdzić. Teraz mam Racing Ralphy szer 2,25. Co do tych oponek co wyżej wymieniłem to wiesz może kolego jaką najwęższą oponę mogę założyć na Cross ride ?
Mod Team Maniak Napisano 2 Października 2013 Mod Team Napisano 2 Października 2013 Nigdy nie zgłębiałem tematu, używam roweru szosowego do tego celu ale wydaje mi się ze opony tej 1.00 nie założysz, dopytaj sprzedawcę, na oko wydaje się za wąska mimo że opis aukcji sugeruje zastosowanie w góralu, natomiast ta pierwsza na 100% podejdzie. Może niech podpowie ktoś kto montował wąskie oponki na kołach od górala. Bo musisz pamiętać że obręcze masz szersze niż szosowe które też czasem występują w rozmiarze 26cali.
Fubu00 Napisano 2 Października 2013 Autor Napisano 2 Października 2013 Ok. co do tych trenażery to ten firmy Elite ma szkielet z plastiku ? minoura ma szkielet aluminiowy max obciążenie npjest 120 kg. Co prawda ważę 75 kg.
Mod Team Maniak Napisano 2 Października 2013 Mod Team Napisano 2 Października 2013 Ja mam rolki na stalowym szkielecie i po latach koroduje mi od... potu przy aluminium w prawdzie nie będzie tego widać ale też mu to nie służy. Spotkałem kilka trenażerów z metalowymi rolkami i dosyć hałasowały, nie wiem czy tu tak będzie ale istnieje pewne ryzyko. Obejrzyj jeszcze ofertę tacx'a. Nie umiem podpowiedzieć który model będzie lepszy, minoura wygląda solidniej a elite to firmówka, hard to say
Fubu00 Napisano 2 Października 2013 Autor Napisano 2 Października 2013 Z tych wszystkich minoura wydaje mi się najlepszy. Cena fajna i solidna konstrukcja, Elite wygląda na aukcji jak jakiś plastikowiec. http://allegro.pl/trenazer-rolkowy-elite-arion-prezent-gratis-waw-i3576256431.html ten Elite ma ramę wykonaną z plastiku,który mnie nie przekonuję do zakupu. http://allegro.pl/trenazer-rolkowy-roto-3alu-rolki-tacx-elte-i3556772828.html ten odpada http://allegro.pl/tacx-trenazer-rolkowy-anteres-t1000-cr-i3596111573.html ten też mnie nie przekonuje minoura wydaję mi się najlepszy. Co do zakupu jego niestety została ostatnia sztuka na aukcji, a pieniążki będą za jaki tydzień dopiero ;/
steve69 Napisano 3 Października 2013 Napisano 3 Października 2013 ... Elite wygląda na aukcji jak jakiś plastikowiec. Przesadzasz. To nie jest zwykły, tandetny plastik. Jestem użytkownikiem Elite Arion Mag: Ważę ponad 90 kg. Konstrukcja trenażera spokojnie wytrzymuje takie obciążenie. Nie ma mowy o żadnych uszkodzeniach. -- Pozdrawiam.
Fubu00 Napisano 3 Października 2013 Autor Napisano 3 Października 2013 Ja ważę 76kg, rower waży na Racing Ralphah 11,3kg po zmianie na maxxis,y detonatory waga spadnie chyba poniżej 11kg. Elite vs Minoura co będzie lepsze ?
Tomash Napisano 3 Października 2013 Napisano 3 Października 2013 Ja też mam rolki Elite (v-arion) i ten plastik jest naprawdę bardzo porządny. Całe rolki są dobrze wykonane, a ich "wywinięte" krawędzie są bardzo pomocne, bo na początku będziesz miał na pewno problemy z utrzymaniem się na nich (a możliwe, że i później będzie to kłopotliwe, bo jazda na rolkach do łatwych nie należy). Paraboliczna rolka delikatnie sprowadza cię do środka i nie spadniesz. Co do opon, to każda podejdzie, tylko tak jak pisano wyżej - hałas i będzie trochę "trzepało" z bieżnikiem. Poza tym, to opony znikają w bardzo widoczny sposób.
Fubu00 Napisano 7 Października 2013 Autor Napisano 7 Października 2013 Wybór padł na Elite Arion, jedzie już do mnie UPS
Fubu00 Napisano 8 Października 2013 Autor Napisano 8 Października 2013 Trenażer już w pokoju i prawie 3km jazdy na nim uważam za dobry początek. Na Crossride,ry założyłem używane opony Schwalbe Maratom szer 1,5. Główne me pytanie do was: czy to jest normalne żeby po przejechaniu 3km na rolkach pojawiły się obtarcia rolek ? Opony były myte i sprawdzane czy nie ma na nich jakiś kamyczków itp.
mklos1 Napisano 8 Października 2013 Napisano 8 Października 2013 Czy mogą być np zwykłe tradycyjne opony szosowe Nie, zedrzesz je natychmiast, a w domu będzie unosił się swąd gumy... Kolega już to przetrenował, nie próbuj Opona musi być dedykowana do trenażerów. No, może w trenażerze rolkowym przetrwałaby dłużej, ale lepiej mieć właściwą. Ja mam gumy Continental'a. Dają radę.
Mod Team Maniak Napisano 8 Października 2013 Mod Team Napisano 8 Października 2013 mklos1 z całym szacunkiem twój kolega opowiada pierdoły albo ma wyjątkowo podłe opony. W życiu nie spaliłem gumy na rolkach, owszem nieco mocniej się zużywają ale jest to absolutnie do przyjęcia, najlepiej używać jakiś starych opon szosowych na których nie szkoda. Może na zwykłym trenażerze dedykowana opona ma przewagę bo się nie ślizga albo znacznie mniej, legenda głosi że da się przypalić kapcia ale trzeba się bardzo postarać bo przy normalnym używaniu nic podobnego mi się nie zdarzyło.
mklos1 Napisano 8 Października 2013 Napisano 8 Października 2013 Nie mam podstaw by mu nie wierzyć, bo jeździ (dużo ostrzej)^2 niż ja.
Fubu00 Napisano 9 Października 2013 Autor Napisano 9 Października 2013 być może dlatego się to pojawiło że kilka razy zahamowałem dość szybko tylnym kołem i rolki natychmiast się zatrzymały. 2 obtarcia się pojawiły i wyglądają jak smuga na szybie, ino ze w kol czerwonym. Wy na jakich oponach śmigacie po rolkach ?
steve69 Napisano 9 Października 2013 Napisano 9 Października 2013 Ją "śmigam" na SCHWALBE Insider: -- Pozdrawiam.
Fubu00 Napisano 9 Października 2013 Autor Napisano 9 Października 2013 Pojezdze i zobacze co sie bedzie działo, a jak to kupie SCHWALBE Insider Mój trenażer to również Elite Arion Mag
Tomash Napisano 10 Października 2013 Napisano 10 Października 2013 Moje rolki po kilku jazdach były już brudne od startej opony, a jeżdżę na szosowych (ale nie dedykowanych) - z górskich będzie się na pewno bieżnik bardziej ścierał. Nie wyobrażam sobie jednak, że można je w jakikolwiek sposób przypalić, ale korzystam z rolek dopiero 2 sezony.
Mod Team Maniak Napisano 10 Października 2013 Mod Team Napisano 10 Października 2013 No hamując z dużej prędkości to da się przytrzeć/przypalić każdą oponę, poza tym to zupełnie bezsensowne działanie. Co do dużych prędkości to nie rozkręcałem sobie na rolkach po 90km/h i nic się nie smaliło.
czassum Napisano 10 Października 2013 Napisano 10 Października 2013 Będzie ciężko z hamowaniem to prawda, ale powinny starczyć.
Mod Team Maniak Napisano 10 Października 2013 Mod Team Napisano 10 Października 2013 Niby dlaczego ciężko? Co w hamowaniu na rolkach jest szczególnie innego w stosunku do hamowania na asfalcie?
Jaca911 Napisano 10 Października 2013 Napisano 10 Października 2013 A ja mam takie całkiem może proste pytanie? Co dają trenażery rolkowe? Rozumiem ich zastosowanie przed czasówką, albo przed wyścigiem żeby się rozgrzać, ale w domu? Czy da się na nich podtrzymać formę czy tylko jada dla samej jazdy? Znaczy dla fanu?
Fubu00 Napisano 10 Października 2013 Autor Napisano 10 Października 2013 Ja kupiłem rolki po to żeby jezdzić cały rok, gdy na polu jest poniżej +5st to już nie jeżdzę. Co do otarć na rolkach od opon to mam tylko otarcia na pierwszej tylnej rolce, wyglądają one tak jak by je papierkiem ściernym zmatowił.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.