even Napisano 1 Października 2013 Napisano 1 Października 2013 Cześć, robię przymiarkę do budowy kół 26" MTB. Ważę z rowerem ok. 115 kg więc muszą być dość wytrzymałe, ale nie chcę już pancernych - mam Mavic 819. Chcę zacząć od obręczy. Może Mavic XM719 będzie ok? Tylna piasta Chris King, przednia pewnie Tune - pod lefty. Chętnie posłucham sugestii dot. budowy; Nie wiem np. jakich szprych użyć. Mam sporo czasu do wiosny więc niespecjalnie się spieszę i gromadzę kasę
miskov17 Napisano 1 Października 2013 Napisano 1 Października 2013 Zobacz sobie na obręcze WTB, np. Frequency I23 albo nową KOM I23. Są znacznie szersze od Mavica, co bardzo pozytywnie wpłynie na sztywność kół i ułożenie się opon. Szprychy, cieniowane 2.0-1.8-2.0 spokojnie dadzą radę, ew. jeśli chcesz iść w top - Sapim Cx-ray. Ważne, żeby koła zaplatał ktoś ogarnięty, to jest podstawa bezproblemowej eksploatacji.
kzielu Napisano 2 Października 2013 Napisano 2 Października 2013 Cześć, robię przymiarkę do budowy kół 26" MTB. Ważę z rowerem ok. 115 kg więc muszą być dość wytrzymałe, ale nie chcę już pancernych - mam Mavic 819. Chcę zacząć od obręczy. Może Mavic XM719 będzie ok? Tylna piasta Chris King, przednia pewnie Tune - pod lefty. Chętnie posłucham sugestii dot. budowy; Nie wiem np. jakich szprych użyć. Mam sporo czasu do wiosny więc niespecjalnie się spieszę i gromadzę kasę Ja waze podobnie (~92kg bez roweru), z przodu zaplotlem DT350/MavicEn521/Sapim Race (32 szprychy oczywiscie) i absolutnie nic sie z nia nie dzieje - nawet centrowac nie musialem - jezdze w zasadzie 100% singletrack ze sporymi przewyzszeniami. Mysle ze spokojnie moglem uzyc lzejszej obreczy. Na tyl zaplotlem (musze tylko skonczyc finalne centrowanie) Hope 2 Pro Evo / WTB i23 / Sapim Race - wyszlo tuz ponizej kilograma w wersji piasty 10 mm thru bolt i zaciskiem DT RWS. Mam nadzieje ze w weekend uda sie pojezdzic na niej... Jak napisal przedpisca bardziej istotne jest dobre zaplecenie - odpowiednio mocno napiete sprzychy i w miare rownomierne ich napiecie - osobisice uzywam Tension Metera Park Toola w tym celu (co w sumie malo ktory sklep w Polsce ma a nie jest to jakis kosmicznie drogie narzedzie).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.