Skocz do zawartości

[hamulce] przejście z klamkomanetek na klamki i manetki

maniek56

Rekomendowane odpowiedzi

Często przeglądając forum spotykam taką radę aby przy zmianie napędu zrezygnować z klamkomanetek na rzecz oddzielnych dzwigni hamulca i manetek.Przymierzam się do przejścia na napęd 8 lub 9s.Obecnie mam 7 rz wolnobieg i jakieś klamkomanetki shimano.Manetki precyzyjnie zmieniają biegi,a klamki jakbym chciał nacisnąć (v-brakei) mocno to pokazuję rozmiar butów.Jeżeli do nowego napędu kupię oddzielnie klamki hamulców i manetki to co na chłopski rozum zyskam?

Przymierzam się do przejścia na napęd 8 lub 9s.Obecnie mam 7 rz wolnobieg

Jeśli masz wolnobieg, to pewnie masz 14t. Jak zmienisz koła na takie pod kasetę, to wtedy zamontujesz kasetę 11, lub 12t i będzie super. A 8s lub 9s to jak zależy Ci na jeździe po górach, takich już zaawansowanych i z korbą powiedzmy szosową 34, lub 36t. 

Stare Alivio działało dobrze. Nowe - nie wiem - nie używałem.

Cenowo wyjdzie pewnie nieco drożej ale przy Alivio koszt kompletu to jakieś 150-200 zł więc nie są to duże koszty. Klamkomanetki też są wporzo o ile jeździsz rekreacyjnie i nie potrzebujesz najwyższej jakości działania i nie zmieniasz osprzętu co sezon. Czasami tanio można dorwać Alivio właśnie - uważam że lepiej mieć klamkomanetki Alivio niż klamki i manetki Deore M510.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...