Skocz do zawartości

[bielizna termo i drobiazgi] Jakie, co polecicie na późną jesień

peepeepee

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Obecnie mam na jesień poniższe ubranie :

- spodnie obcisłe, długie nogawki, z szelkami Accent El Nino ;

- koszulka z krótkim rękawem Accent El Nino ;

- koszulka termo Accent z długim rękawem, bez ochrony szyi ;

- kurtka cienka Accent El Nino ;

- czapeczka Accent pod kask cienka ;

- rękawiczki Author cienkie, bez palców ;

- skarpety Author cienkie ;

- buty spd Shimano ;

Jeśli jest temperatura tak jak wczoraj, czyli 5 stopni na plusie to na starcie jest chłodno ale już po krótkim odcinku jest ciepło i tak jest do końca trasy.

Problemem są niższe temperatury.

W zeszłym sezonie jeździłem w tym co mam poniżej zera, raz nawet do bodajże -7 stopni ale to była gruba przesada, wróciłem cały zmarznięty.

Mam więc pytanie o to jak się ubrać , co dokupić ?

Zasada jest taka, że wychodzę na rower jak nie pada, jak złapie mnie w drodze to po prostu wracam do domu, temperatura może być niska.

- skarpety - grubsze, cieplejsze, jak nie wystarczą to ochraniacze na spd-y - co polecicie ?

- rękawiczki - cieplejsze, ale niezbyt grube z pełnymi palcami - co  polecicie ?

- czapka - są grubsze pod kask czy pozostaje taka bazarowa - jeśli tak to co polecicie ?

- koszulka termo - długi rękaw, ochrona szyi (golf) - co polecicie ?

- spodnie - tutaj sam nie wiem co wybrać - czy same nogawki (czy służą do tego aby założyć je na te spodnie które mam ?), czy bielizna termo (zakłada się ją pod obcisłe spodnie ?) czyli kalesony czy grubsze spodnie - co polecicie ?

Przeglądałem ciuszki różnych firm , na kilku stronach po przestudiowaniu kilku wątków ale ... nie wiem na co się zdecydować, natomiast w sklepie stacjonarnym znając życie wcisną to co mają na stanie, stąd pytanie do Was.

• Mod Team

- skarpety - grubsze, cieplejsze, jak nie wystarczą to ochraniacze na spd-y - co polecicie ?

Ochraniacze neoprenowe +

http://sklep.bcmnowatex.com.pl/pl/shop/skarpety/winter_socks.html

+filcowa wkładka podklejona aluminiową folią do butów.

- czapka - są grubsze pod kask czy pozostaje taka bazarowa - jeśli tak to co polecicie ?

http://sklep.bcmnowatex.com.pl/pl/shop/czapka_pod_kask.html

Potówka + cienki polar

- spodnie - tutaj sam nie wiem co wybrać

http://sklep.bcmnowatex.com.pl/pl/shop/spodnie_na_szelkach_ocieplane2.html

Nogawki na zimę nie wystarczą.

Mam na myśli temperatury zimowe a nie porę roku.

Linki do jednego sklepu nie dlatego że mam w tym interes ale się tam zaopatruję.

Widziałem zestawy bielizny, długie spodnie, koszulka z długim rękawem i golfem.

Powiedzmy taki zestaw :

http://www.mikesport.pl/zestaw-bielizny-craft-active-extreme-koszulka-spodnie-2999.html

plus spodnie i bluzę które mam :

http://velo.com.pl/odziez/spodnie-spodenki-i-szorty/accent/el-nino-0

http://velo.com.pl/odziez/koszulki/accent/el-nino

Góra ok, termo jest obcisła, bluza luźna i wszystko jest ok.

Mam pytanie, czy zakłada się spodnie termo pod obcisłe spodnie z pampersem a jeśli tak to jak jest z wygodą użytkowania takiego zestawu ?

• Mod Team

Jak zimą nie będziesz miał membrany to przewieje i po ptokach.

Te ciuchy : spodnie długie i owszem ale nie są ciepłe, koszulka letnia z bielizną termo nie da rady zimą.

Wiatr przewiewa i wychładza, szukaj czegoś z membraną. No chyba że będziesz jeździł przy temp. ok.5-10 stopni.

To, ze bluza jest luzna, to nie jest OK, powinna przylegac do ciala w takim stopniu jak base layers.

Jak juz uzywasz dlugich spodni, to warto miec je ocieplane. Sama lycra mija sie z celem.

Potem trzeba kombinowac bo pizga po nogach i nie tylko. Zapewne kalesony poprawia komfort cieplny.

Nogi nie potrzebuja zbyt wiele. Wazna jest gora i stopy, no i ewentualnie czasami przyrodzenie marznie, tu warto zarzucic jakies plastykowe majtki.

Mam nadwagę a ciuszki są przeważnie robione na szczupaków stąd koszulka jest luźna ale nie jest jak worek kartofli ;-)

Góra jest ok, już w zasadzie wybrałem koszulkę termo z długim rękawem i golfem, do tego to co mam czyli koszulka z krótkim rękawem lub bluza/kurtka (ma odpinane długie rękawy), więc mam dość duże pole manewru.

Obecnie mam koszulkę termo ale bez golfa a właśnie w szyję jest chłodno.

Gdybym jednak nie chciał kupować spodni ocieplanych, to spodnie termo mogę założyć pod te długie obcisłe z pampersem ? Nie jestem oblatany w tych terminach i nie wiem czy spodnie termo to to samo co kalesony o których pisałeś powyżej czy to inne części ubioru ?

Mialem na mysli szelkowe dlugie gacie z cieplejszego materialu, niz lycra.

Ale nie zrazaj sie, najlepiej jak sam dopracujesz sie swoich rozwiazan. Cieplota ciala, jest bardzo indywidualna kwestia.

Jak Ci jest za zimno w tych gaciach, to masz do wyboru:

- kalesony, ktore moga w zblizonych temp. powodowac uczucie przegrzania

- nowe ocieplane dlugie gacie, ktore w temp. w ktorych masz problemy beda idealnym rozwiazaniem

- ocieplane nogawki, plus ewentualnie cos dodatkowego na tylek i zwykle krotkie spodenki

Zapewne bedzie tu jeszcze wiecej pomyslow. 

Ok, tylko te kalesony o których piszesz to to samo co spodnie z bielizny termo czy całkiem inny produkt ?

Np. z takiego zestawu :

http://www.mikesport.pl/zestaw-bielizny-craft-active-extreme-koszulka-spodnie-2999.html

Np. Craft ma 3 linie tych produktów w zależności od temperatury.

Oczywiście odczucie temperatury to indywidualna sprawa i tutaj już muszę sam próbować.

Najwygodniejsze byłyby nogawki, łatwo je zdjąć jak jest ciepło, widziałem nawet takie z suwakiem, nie trzeba spd-ów zdejmować ale ... lycra na lycre ... to pewnie niewiele da.

Spodnie ocieplane , tutaj jak wyjadę w trasę to już kaplica, jak będzie za ciepło, na górze to zdejmę bluzę i zostawiętermo, w kurtce mogę odpiąć rękawy itp. itd. z dołem gorzej.

Natomiast spodnie termo gdyby było bardzo ciepło to od biedy, zjadę za krzak, zdejmę i zostawię samą lycre.

- rękawiczki - cieplejsze, ale niezbyt grube z pełnymi palcami - co  polecicie ?

- spodnie - tutaj sam nie wiem co wybrać - czy same nogawki (czy służą do tego aby założyć je na te spodnie które mam ?), czy bielizna termo (zakłada się ją pod obcisłe spodnie ?) czyli kalesony czy grubsze spodnie - co polecicie ?

Moim zdaniem dobra będzie jakakolwiek solidna skarpeta zimowa przeznaczona właśnie do uprawiania sportu w niskich temperaturach. Skarpety same jednak nie wystarczą na dłuższą metę. Mnie na przykład od jazdy w zimnie bez należytej osłony bolą achillesy. Dlatego na zimę mam ochraniacze na buty.

Z rękawiczkami podobnie jak ze skarpetami. Dobre rękawiczki rowerowe na mróz i tyle filolozofii. Ja mam jedne BBB i drugie B'twin, obie są super. Z czapką jeżdżąc bez kasku znów podobnie, ale pod kask już nie każda dobrze wchodzi. Rogelli zrobiło fajną czapkę specjalnie pod kask rowerowy, nie wygląda się w niej głupio pod warunkiem, że na niej jest kask.

Zależnie od mrozu i intensywności jazdy różną można przyjąć politykę ubioru. Nogawki to jest dobre bo tanie wyjście, ale lepiej ochroni bielizna termoaktywna z tych grubszych. Na rower czy na narty biorę koszulkę termo z wysoką stójką i spodnie termo. Oczywiście dobrze jest mieć spodnie wierzchnie z membraną, mogą to być jakieś nogawki z membran (trochę gorzej).

Możliwości jest multum, nie ma co przesadzać w zastanawianiu się. Dawniej jak nie miałem pieniędzy ubierałem podkoszulek, 3 stare swetry, kurtkę i w -25'C jechałem rowerem. Najważniejsze by ochronić kolana. A kolejna rzecz - u wielu szybko szwankują na zimnie zatoki.

Dzięki za informacje.

Koncepcję już mam, czekam zatem na konkretne sprawdzone propozycje (Producent/Model) bielizny termo, czapka, skarpety, ochraniacze, rękawiczki.

Nie chodzi mi o zimę, jazdę we śniegu, przy -15 st.

Raczej będzie to jesień, może zima do ok 0, może -5, pod warunkiem, że nie będzie padać.

Wstępnie rozważam Craft Active Extreme lub Spaio zamiast Thermo Line W01/W03 wybrałem Relieve W01, doszukałem się na www, że przeznaczona na rower jest właśnie ta seria.

Różnica w cenie dość spora, ponad 100 pln ...

Czy różnica jest uzasadniona ? Czy Craft jest lepszej jakości jeśli chodzi o trwałość, czy lepiej spełnia swoją funkcję ?

Chyba, że macie inne propozycje.

Witam!

Żeby nie zakładać nowego tematu to się podepnę:

Jaki komplet termoaktywny do 150zł, który będę mógł używać od teraz do samej wiosny (ewentualnie choć już niekonieczne to używanie kopletu również w chłodzniejsze dni od wiosny do jesieni więc taka uniwersalka na zimne dni i zimne jak ch*lera)

Myślę nad czymś takim:

http://allegro.pl/komplet-termoaktywny-berens-termolayer-100-l-i3573144768.html#tabsAnchor powinno być w tym ciepło, ale nie ma za bardzo o tym produkcie opinii. Jest to najwyższy model tej firmy (najtańszy to już 60zł za komplet)

http://allegro.pl/bielizna-termoaktywna-komplet-thermo-brubeck-r-l-i3529865068.html całoroczny komplet więc zimą boje się, że będzie za zimno i i tak trzeba będzie się opatulać dodatkowymi warstwami.  (a planuję na mrozy grube skarpety, spodnie termoaktywne, oraz zwykłe krótkie spodnia z wkładką, myślę, że na dół wystarczy, ale chyba nie w komplecie uniwersalnym- całorocznym, tylko typowo zimowym)

http://allegro.pl/bielizna-termoaktywna-henderson-nordic-komplet-l-i3559812583.html tu taniej, ale czy dobrze?

Nie mam pojęcia na co się zdecydować... proszę o pomoc bardziej doświadczonych całorocznych "rajderów" :)

Wstępnie rozważam Craft Active Extreme lub Spaio zamiast Thermo Line W01/W03 wybrałem Relieve W01, doszukałem się na www, że przeznaczona na rower jest właśnie ta seria.

Różnica w cenie dość spora, ponad 100 pln ...

Czy różnica jest uzasadniona ? Czy Craft jest lepszej jakości jeśli chodzi o trwałość, czy lepiej spełnia swoją funkcję ?

Chyba, że macie inne propozycje.

Przy temperaturach 0 stopni nie potrzebujesz niczego wypasionego. Ja jestem zmarzluchem, a wystarcza mi kurtka/spodnie z WS + jakaś bielizna od Brubeck. Przy -10 zakładam ocieplaną wersję bielizny (merino) i to wszystko. Jak szybko jedziesz, to twoje ciało samo się rozgrzeje, a wiatr nie będzie chłodził - wtedy najważniejsze aby odprowadzić pot, który się łatwo schładza na postojach. Tutaj właśnie pomagają takie bielizny, które przy cenie 200-300 PLN za komplet będą na pewno spełniały swoją rolę. Tak w ogóle, to bieliznę tego typu (która odprowadza pot) powinno się nosić cały rok, bo wg mnie pomaga i w lato.

Mam w zasadzie dylemat taki :

Craft Active Extreme za 310 pln

Brubeck Thermo za 190 pln

Spaio Relieve W01 za 160 pln

Wszystkie 3 w podobnej kategorii (tak mi się zdaje) temperaturowej o ile można tak to określić.

Teraz mam tylko problem który komplet ... mało jest o Spaio , większość chwali Craft i Brubeck z tym , że Brubeck ponoć mechaci się po praniu.

Jak to jest ?

Na pewno wolę dołożyć do Brubeck 30 pln , skoro nie znalazłem wielu opinii o Spaio ale czy warto dołożyć aż 120 pln do Craft ? Czy jest to uzasadnione ?

Pytam, bo mam jeszcze do kupienia grubszą czapkę, pełne rękawiczki, cieplejsze skarpety i ochraniacze, więc mam na co wydać kasę ;-)

Na pewno chciałbym wykorzystać bieliznę na zimę do biegania jak odstawię rower i wiem, że podoła, w zeszłym sezonie biegałem w termicznej koszulce Accent z długim rękawem i zwykłych kalesonach.

Finansowo w tym roku nie dam rady pojechać na narty ale czy w/w komplety podołają ? Czy to już raczej cieplejsze serie ?

Na rower mam komplet Accent El Nino , teraz chcę dokupić bieliznę termiczną i tak powoli kompletuję ubranka , przekonałem się ,że warto.

Co do postojów, to jesienią staram się nie stawać, jedynie jak się zmęczę to zwalniam, jeśli jednak już staję to zarzucam coś na plecy.

Mam jeszcze pytanie odnośnie rozmiaru.

Powiedzmy mam w klatce 110-112 w zależności od tego czy mierzę opiętą mniej lub bardziej tzw. miarą krawiecką czy "centymetrem" , przyjmijmy średni pomiar 111 cm to powinienem wybrać np. wg. Craft XL - 111 (na inne stronce piszą XL - 110-112) czy rozmiar niższy L - 105 ?

Wiem, że bielizna musi być opięta aby spełniała swoją funkcję ale jak bardzo ?

Brubeck ponoć mechaci się po praniu

Nie wiem o jakim Brubecku mowa, ale ja mam komplet Dry i któryś z merino (chyba extreme). W tamtym sezonie było prane pewnie ze 100 razy jak nie więcej, a moim zdaniem wygląda jak na starcie.

Wiem, że bielizna musi być opięta aby spełniała swoją funkcję ale jak bardzo ?

Nie wiem jak to jest z rozmiarami podawanymi przez producenta, mogą już być dobrane tak, aby była opięta. Ja mam takie, że dobrze przylega, bo raczej nie chciałbym, aby wilogtna/mokra warstwa mi latała na skórze. Na pewno musi przylegać, jeśli ma skutecznie odprowadzać pot.

Z tym mechaceniem to się pomyliłem, chodzi o Craft, który jest droższy, podobno to nie przeszkadza w użytkowaniu i nie wpływa na właściwości ale przy takiej kasie.

Chyba wezmę Brubeck.

Co do wymiarów to właśnie zastanawia mnie to, że wezmę np. wspomniane 110 w klacie i tyle ma koszulka, czy będzie odpowiednio opinać.

Dostałem poradę ze sklepu w którym kupuję i chyba zastosuję się do niej, czyli, że najważniejsze to wymiary w klatce, pasie i należy je dopasować wg. rozmiarówki producenta.

Finalnie wybrałem :

- bielizna Brubeck Thermo - długi rękawe i nogawka ;

- rękawice Giro Xen - nie chciałem takich typowo zimowych, grubych ;

- czapeczka Mimo 1080 i kominiarka Brubeck Thermo Body Guard ;

- ochraniacze Shimano Trail H2O ;

- grubsze skarpetki niż mam - BBB ThermoFeet i Spaio Carbon ;

Mam pytanie, jak bardzo powinna opinać bielizna - Brubeck ?

Jak już wspominałem mam nadwagę i zmierzyłem wg. Sprzedawcy to co najważniejsze czyli klatkę, pas, biodra i dobrałem rozmiar.

Liczyłem się z tym, że rękawy, nogawki, długość może być ciut dłuższa ale ona w klatce, pasie nie opina mnie jakoś mocno, jest przy ciele ale mogę ją odciągnąć dość daleko od ciała.

Jak to jest z tą bielizną ? Powinna mocno opinać czy lekko przylegać do ciała ?

Różnica jest taka , że ciuchy rowerowe opinają mocno , koszulka Accent mniej ale także dość dobrze opina i wszystkie te ciuchy dadzą się odciągnąć od ciała ale na niewielką odległość a bielizna Brubeck , opina delikatnie , da się odciągnąć od ciała stosunkowo daleko i mam wrażenie takie, że rozmiar mniejszy byłby znacznie lepszy, tylko nie wiem jak mocno powinna być opięta a wszędzie na forach piszą , że to jeden z warunków aby spełniała swoją rolę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...