eko Napisano 1 Października 2013 Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Mam dość nietypowy problem a mianowicie zastanawiam sie jak zabezpieczyć w plecaku koszule, koszuli na przebranie w pracy, które noszę w plecaku. Plecak jaki chcę kupić to Plecak 40 L Forclaz Air czerwono -czarny QUECHUA http://www.decathlon.pl/plecak-40-l-forclaz-air-czerwono-czarny-id_8243262.html Mam zawsze sporo rzeczy w plecaku, cały zestaw na siłownie (spodenki, koszulka, buty, ręcznik, butelka wody, klapki, zestaw do mycia), 3 pudełka z jedzeniem do pracy (musi starczyć od 6 do 18), ubrania do przebrania w pracy (spodnie, koszula/koszulka/sweter), 3-4 książki/zeszyty/teczki aktowe A4 i oczywiście zestaw rowerowy (pompka, zestaw naprawczy, multitool). Zastanawiam się czy są jakieś pudełka dość sztywne, w które można złożyć koszulę/koszulkę i zabezpieczyć przed podniegeniem? Jakie macie swoje patenty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 1 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Plecak jak ma być na rower to jest za wysoki, będziesz zahaczał kaskiem. Co do koszuli to nie mam pomysłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 1 Października 2013 Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Do tego celu musiałbyś zaadoptować pudełko z jakiegoś produktu. Poza tym jak na tą ilość przewożonych rzeczy 40 litrów to może być mało żeby spakować je bez skompresowania, czyli zwinięcia ciasno, czyli wygniecenia (w przypadku koszuli). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 1 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Października 2013 40 litrów to może być mało Zawsze można pomyśleć o sakwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 1 Października 2013 Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Podobno zrolowanie wilgotnej koszuli zapobiega powstawaniu zagniecen. Patent ten podsuneła mi koleżanka z pracy, która śmiga na rowerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siwa Napisano 1 Października 2013 Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Ja bym dała koszulę w to lub coś bardziej sztywniejszego, jakąś teczkę usztywnianą czy coś ładnie złożyć i gotowe. Zawsze to mniej miejsca zajmie niż pudełko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baikal Napisano 1 Października 2013 Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Podobno zrolowanie wilgotnej koszuli zapobiega powstawaniu zagniecen. Patent ten podsuneła mi koleżanka z pracy, która śmiga na rowerze. ja zwijam suche lub i też są ok prosty zwykły rulonik (ze złożonej normalnie koszulki) dodatkowo zajmuje o wiele mniej miejsca, nawet na wszystkie wyjazdy się tak pakuję jest wygodniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eko Napisano 1 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2013 @michuuu Plecak już przymierzałem w sklepie razem z kaskiem i nie odczułem, że może przeszkadzać jego wysokość. Choć przymiarka była tylko w pozycji pionowej a nie na rowerze. Trudno znaleźć alternatywę dla plecaka 40 L Forclaz Air w cenie ok. 250zł. Rzecz, która mi sie w nim podoba do ekspres (przez prawie całość plecaka), który umożliwi dostęp do różnych części plecaka. Chyba, że polecacie jakąś alternatywę... Sakwy byłby być może idealne ale często zdarza mi się jeździć w kilka miejsc i plecak wydaje mi się praktyczniejszy w noszeniu w mieście niź sakwy. Gdybym przemieszczał się tylko z punktu A-->B to wybrałbym to rozwiązanie. @tabo obecnie mieszcze z maksymalnym skompresowaniem wszystko w 30L plecak więc myślę, że ta 40L powinno być ok. Przynajmniej tak wizualnie oceniam jego gabaryty przykładając mój obecny plecak. @1415chris Masz sprawdzony ten patent? Piszesz podobno więc sam nie wiem... Jak rolowanie lekko wilgotnego ubrania wpływa na jego zapach? @Siwa Może mało precyzyjnie się wyraziłem ale właśnie o podobnych teczkach/pudełkach myślałem. @Baikal O ile przy kooszulkach to sobie wyobrażam to czy z koszulami ten patent też się sprawdza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 1 Października 2013 Udostępnij Napisano 1 Października 2013 @1415chris Masz sprawdzony ten patent? Piszesz podobno więc sam nie wiem... Jak rolowanie lekko wilgotnego ubrania wpływa na jego zapach? Jak nie jest to wilgoc pochodzaca z wczesniejszego uzytkowania, to nie ma problemu U mnie w pracy obowiazuje styl koszulowo-garniturowy. Wiec trzeba jakos wygladac. Ze wspomniana kolezanka siedzialem biurko w biurko i nie zauwazylem zadnych niepokojacych zmian w otaczajacej mnie atmosferze, a i jej koszule zawsze wygladaly nienagannie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eko Napisano 1 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2013 @1415chris Może zacznę wypróbowywać metodę Twojej Koleżanki i @Baikala. Z chęcią wysłucham jednak innych patentów i pomysłów. Jak wypróbuję rolowania też zdam relacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommasz86 Napisano 2 Października 2013 Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Ja przewożę wyłącznie koszule do pracy. Garnitur w pokrowcu i buty trzymam w szafie w pracy, na szczęście mam taką możliwość. Jeśli chodzi o sam transport to wiozę przeważnie kilka (4-5) koszul w pokrowcu, podobnym do poniższego: http://allegro.pl/pokrowiec-na-garnitur-60x100-dream-lublin-i3584474881.html Na dole jest oczko, przez które przekładam ucho wieszaka i składam pokrowiec na pół. Ucho wieszaka zaczepiam za rączkę górną od plecaka i z takim spadochronem jadę prawie godzinę do pracy Pojedyńcze koszule czasami przewożę w plecaku i wtedy składam ja w kostkę (tak jak złożona jest nowa koszula). Ale staram się zapewnić jak najwięcej wolnej przestrzeni w plecaku. Mam też jedną koncepcję do sprawdzenia w przyszłości: Bagażnik z sakwami - pokrowiec przewieszony przez sakwy, zaczepiony jednym końcem na dole lewej, a drugim na dole prawej sakwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eko Napisano 2 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Patent z zabezpieczeniem się w pracy w koszule na kilka dni jest całkiem niezły i może się sprawdzić. Naszczęście też potencjalnie mogę mieć taką możliwość. Na tapecie mam ostateczne rozsrzygnięcia w sprawie plecaka. Wczoraj będąc w intersporcie w oko wpadł mi jeszcze http://esklep.intersport.pl/pl/product/66910/plecak-mckinley-lynx-28-171611 i teraz mam dylemat co wybrać. Mimo swoich katalowgowych 28L wydaje się być dość pojemny ale nie jest tak pojemny jak http://www.decathlon.pl/plecak-40-l-forclaz-air-czerwono-czarny-id_8243262.html Może polecicie coś innego na cały mój majdan w kwocie do 250zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 2 Października 2013 Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Zamiast tego plecaka to już lepiej torbę kurierską. Nawet przy identycznej objętości jak plecak torba kurierska ma większą ładowność (można włożyć większe przedmioty, jak np. buty). Do tego dochodzi dostępność do całej zawartości torby bez jej zdejmowania. Część zestawu rowerowego można nosić przypiętego do paska torby (u-lock, komórka, zapasowa dętka, zestaw narzędzi), a jak za mało to jeszcze biodrówka. Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eko Napisano 3 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2013 @Tofi Może masz rację pisząć o torbie kurierskiej tylko czy jakąś kupię za ok. 250zł? Opcja dostępności do zawartości torby bez zdejmowania nie jest mi potrzebna. Liczy się dla mnie komfortowe przewiezienie całego majdanu i dostęp do różnych poziomów plecaka bez konieczności totalnego go rozpakowywania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kris750 Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 @Tofi Może masz rację pisząć o torbie kurierskiej tylko czy jakąś kupię za ok. 250zł? Opcja dostępności do zawartości torby bez zdejmowania nie jest mi potrzebna. Liczy się dla mnie komfortowe przewiezienie całego majdanu i dostęp do różnych poziomów plecaka bez konieczności totalnego go rozpakowywania. juź ktoś ci napisał o sakwach, ja uzywam sakw crosso dry, pakuje w nie złożone spodnie, koszulę i czasami jakiś pullower, sakwy w prze przeciwienstwie do plecaka sa usztywnione i nic sie nie ma prawa wygniesc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Powitoł Forclaz air ma ten patent z wygietymi plecami? Nawet jeśli ma 40l to przez te plecy będzie ci je trudno wykorzystać. Mam f25air i mogę do niego spakować sporo mniej niż do prostej prostokątnej 20tki. W dodatku dosyć trudno jest się dostać do rzeczy upakowanych na dole. Na twoim miejscu celowalbym w plecak z zamkiem "dookoła". Polecilbym rzucić okiem na wisporta sparrow 30l, ale ja jestem taktycznie skrzywiony Co do koszul: sztywny płaski pojemnik na żywność? Mejbibejbi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasperek Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 A czy nie możesz zostawić sobie ubrania na zmianę w pracy? Przepraszam za trochę naiwne pytanie, ale czasem najprostrze rozwiązania są najlepsze. U siebie tak właśnie rozwiązałem problem. W biurze mamy kilka szaf ubraniowych. Koledzy zaakceptowali już moje małe dziwactwo a kilku poszło w moje ślady i przesiadło się z autobusu/samochodu na rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommasz86 Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Minusem plecaka są również mokre plecy po podróży. Sakwy wydają się rozsądnym rozwiązaniem (jeżeli mamy możliwość ich zamontowania). Bagażnik i sakwy spokojnie znajdziesz za 250 PLN. Sam bym sprawdził ten patent, ale za szybko zimno się zrobiło i resztki pensji inwestuje w ciuchy zimowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eko Napisano 3 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2013 @kris750 skawy niestety odpadają bo potrzebuję czegoś co jest bardziej mobilne i uniwersalne. Nie wiem czy z sakwami mogę spokojnie chodzić po mieście gdyby zaistniała taka konieczność. W moim przypadku dość często przemieszczam się z całym majdanem po mieście. @porcelanowy Nie wiem jaką masz wersję forclaz air'a ale w tej co oglądałem ekspres jest do samego dołu i to jest jedna z rzeczy, która przemawia na jego korzyść. Umożliwia, chyba, dość dobry dostęp do różnych partii plecaka. wisporta sparrow 30l wydaje się być bardzo fajną opcją. Koniecznie muszę sprawdzić, czy da się go gdzieś obejrzeć w Łodzi. Taki sposób dostępu do bagażu jest genialny. Jedynie do czego mogę mieć małe objekcje to design. @kasperek Myślałem o tym rozwiązaniu ale nie wiem czy w moim przypadku będzie możliwe jego wcielenie w życie. Muszę przeprowadzić rekonesans co do miejsca i może stanę się pionierem w tej dziedzinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 4 Października 2013 Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Powitoł No, sparrow funkcjonalny, ale dla skrzywionych Są plecaki "cywilne" które mają podobny rozwiązanie zamykania. Powiem ci, weźmiesz taki plecak i później trudno jest do innego wrócić. Nawet takie z zipem przez całą komorę się nie umywają. Możesz też spróbować skomponować sobie plecak na eplecak.pl Sparrowa musisz szukać po militarnych. Pewnie ma go lokalny sklep militaria.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eko Napisano 15 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Piszę aby zdać relację z przewożenia koszul/koszulek w plecaku. @1415chris i @Baikal sprzedali fajny patent, który działa. Dzięki zrolowaniu koszuli/koszulki (suchej), po wyjęciu z plecaka wygląda bardzo przyzwoicie i satysfakcjonująco. Plecak nadal nie zmieniony i używam swojego http://www.morele.net/plecak-hama-phuket-17-3-cali-1010830000-596089/ Mimo, że jest bardzo przyjemny i już długo mi służy to po wypchaniu prosi o litość i wymianę na coś większego. Patrząc jednak na alternatywne plecaki z siatką wydaje mi się, że są mniej pojemne a te, które mogą się sprawdzić pojemnościowo są wysokie albo nie w mojej estetyce. Ideałów nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 15 Października 2013 Udostępnij Napisano 15 Października 2013 pomyśl nad takim gadżetem - foliowe opakowanie które podłączasz do odkurzacza i robisz w środku próżnię. Koszule zajmują 4x mniej miejsca i się nie gniotą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 15 Października 2013 Udostępnij Napisano 15 Października 2013 i się nie gniotą Gniotą, a jeżeli na ubraniu jest jakaś aplikacja to popęka i zacznie się odklejać. Sent from my ASUS Transformer Pad TF700T using Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eko Napisano 15 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Póki co pozostanę przy rolowaniu koszul/koszulek. Naprawdę fajny patent. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.