WAK Napisano 30 Września 2013 Napisano 30 Września 2013 Planowałem doposażyć całą rodzinę w indywidualnie składane rowery, ale widzę, że ze złożeniem roweru dla juniora może być problem. Z jednej strony rozwiązuję krok po kroku zagadnienia z tym związane, z drugiej postanowiłem wybrać na wszelki wypadek gotowca. Chociaż dopuszczam myśl, że w myśl pierwotnych planów, w gotowcu wymienię przerzutki z wózkiem na piastę z wielotrybem (Nexus 7). W każdym razie po małym rozpoznaniu rynku mam następujące typy:1. Specialized Hotrock 20 6 speed Boys 2013 - podoba mi się tu bardzo krótki napinacz przy tylnej piaście (to dzięki obecności napinacza przy supporcie), przedni amortyzator (jak już jest...;-)) - cena 1200 zł [coś mi wymiar optycznie nie pasował, więc napisałem do sklepu i odpisali mi, że "20" to jednak koła, a nie rama, ale więcej o ramie nic; dopytywałem się, czy rower pasuje dla chłopca o wzroście 120 cm].2. Orbea MX 20 - przerzutki Altusa, manetki (czyli w zasadzie mi się nie podoba, bo wolę gripy ;-)) - zastanawiająco wysoka cena 1299 zł3. Ridgeback RX20 - hmmmm... nieco przesztywniona rama przy kierownicy - ale cena niższa 999 zł4. Cube Kid 200 - ... ... ... dobra, po prostu mi się spodobał - cena 1249 zł (tylko nie mogę znaleźć rozmiaru ramy - znów mam wątpliwości, czy nada się dla wzrostu 120 cm)W sumie najbardziej pasuje mi się rower 1. Pozostałe są tu trochę na siłę. Mogę prosić o opinię - słabe strony roweru nr 1? A może inni kontrkandydaci do roweru dla juniora? Przy okazji - mimo fajnej przerzutki, nie wiem, czy jej nie zmienię na piastę z wielobiegiem (Nexus 7)
Lokys Napisano 30 Września 2013 Napisano 30 Września 2013 Witaj Rama 13'' będzie dopiero w rowerku z kołami 24''. Ramy w 20'' są znacznie mniejsze. Mój syn ( 7 lat / 126cm ) od 3 lat śmiga na Cube team 200 i właśnie ten sezon był ostatni na 20'' - siodełko wysunięte na max, wiosną będzie już za mały więc czas na wymianę. Z podanych przez Ciebie rowerków wybrał bym Orbea - bo dla malucha waga jest ważna ponad wszystko i to nie tylko w czasie jazdy. Napęd we wszystkich jest podobnej klasy i działa przyzwoicie. Amortyzator w specu pod lekkim dzieckiem może sie prawie nie uginać, a swoje waży. Cuba mam, wybrałem go ze względu na wagę i wykonanie - też mogę polecić z czystym sumieniem - po 3 latach wygląda i działa jak nowy. Licz się jednak z tym , z to nie będzie zakup na długo - od 130-135 cm trzeba będzie znowu się głowić - jaki rower z kołami 24''...Powodzenia
Sol Napisano 30 Września 2013 Napisano 30 Września 2013 Miałem podobny dylemat rok temu i finalnie stanęło na tym Unibike http://www.unibike.pl/pilot.html Żeby nie było, też myślałem o Scottach, Specach, Orbeach czy innych Trekach. Ale potem poszedłem po rozum do głowy, a ten podpowiedział że w zasadzie wszystkie rowery w tym przedziale wiekowym składają się z podobnego osprzętu, czyli delikatnie mówiąc niepowalającego. To oznacza, że u tych dużych firm płacisz wyłącznie za markę i to ładnych parę stów. Tudzież, że młody ma gdzieś markę. Interesuje go tylko czy rower fajnie wygląda, czy ma biegi i amor. Unibike spełnił to wszystko i sprawuje się bez zarzutu.
WAK Napisano 30 Września 2013 Autor Napisano 30 Września 2013 Unibike jest strasznie ciężki (11,50 kg). Specialized z amortyzatorami (pewnie bardziej dla podziwiania przez kolegów, niż do rzeczywistego wykorzystania ;-)) to nie wiem dokładnie, ile waży. Znalezione opisy pomijały raczej ten fakt. Tylko raz znalazłem, że to 30 funtów, a to ponad 13 kg - czyli dla dziecka pomyłka... Ale jeszcze postaram się potwierdzić info. Cube 200 waży 10,50 kg. Orbea 9,5 kg. Ale znalazłem rower ważący 8,9 kg - jest to Author Cosmic. Zastanawiam się teraz nad nim.
Lokys Napisano 30 Września 2013 Napisano 30 Września 2013 Zerknij jeszcze na Konę - naprawdę piękna rama ''na żywo'' - wg sklepu 10kg -> http://www.sportsales.pl/rowery/dzieciece/3657-kona-makena
Lenarski Napisano 1 Października 2013 Napisano 1 Października 2013 Witam, Również przerabiałem ten temat i moje zdanie jest bardzo podobne do zdania Lokysa. Rowery na kołach 20" mają z reguły ramy ok 9-10". Ten Author Cosmic, o którym wspominasz, ma ramę 10". Ja kupiłem swojemu chłopakowi Aganga Capo 20 SL (taki) , tyle że zielono/czarny i uważam że to był bardzo dobry zakup. To jest prawie taki sam rower jak ten Author Cosmic (pewnie robione w jednej fabryce), tyle, że Author ma dłuższą górną rurę. Oba te rowerki są lekkie. Waga podawana przez producenta jest rzeczywista. Osprzęt jest bylejaki, tj. porównywalny do osprzętu w rowerach dla dorosłych za podobne pieniądze, ale IMHO dla dziecka nie ma to znaczenia. Rower był kupiony jak chłopak miał 6 lat (jest z czerwca) i jest to właściwie rower na 2 lata: szósty i siódmy rok życia. Na przyszłą wiosnę będę musiał kupić nowy. Ten zostanie dla młodszego rodzeństwa. IMHO na Twoim miejscu zastanowiłbym się, czy nie warto poczekać do przyszłej wiosny i wtedy poszukać roweru na kołach 24". W przeciwnym wypadku może się okazać, że kupisz rowerek na 1 sezon. Jak kupowałem ten rowerek to oglądałem również jakiegoś Specialized-a i mnie nie zachwycił. Na pewno nie był lekki ( pewnie dlatego Specialized nie podaje wagi swoich rowerków w katalogach). Z tym prawdopodobnie jest podobnie. Rowerek IMHO musisz koniecznie przymierzyć z dzieckiem, bo rowery dziecięce znacznie różnią się rozmiarami. Zakup przez internet, bez wcześniejszej przymiarki, moim zdaniem odpada. Ten Capo jest w dwóch wersjach: z amortyzatorem i bez. Aganga kupiłem w "Dwóch kółkach" na Grójeckiej/Alei Krakowskiej. Z bliskich sklepów miał je jeszcze jakiś sklep w Konstancie. Specializdy powinni mieć w AirBiku na Ursynowie. Na wiosnę będę właśnie szukał lekkiego roweru na 24" kółkach dla 8-latka. Pozdrawiam, RB
WAK Napisano 2 Października 2013 Autor Napisano 2 Października 2013 AGang Capo 20 SL (9,2 kg) wygląda całkiem nieźle. A nawet AGang Capo 20 z amortyzacją nie jest zły (10,5 kg). Mam jednak pytanie o wzrost Twojego Potomka. Bo wiek wiekiem, ale głównie chodzi tu o wzrost. U mnie obecnie syn ma 120 cm. I żona zwróciła mi uwagę, że może zaczekam z zakupem rzeczywiście do wiosny, bo przez zimę może się dużo zmienić. No fakt. Z tego, co czytam, to warto też już sprawdzać rowery z kołami 24". Więc prośba, nie tylko do Ciebie, Lenarski - dzięki w ogóle za odzew - ale i do innych o podawanie wzrostu użytkowników przy omawianiu rowerów. Docelowo pewnie i tak będę przymierzał, ale tak może będzie tego przymierzania mniej ;-)
Lokys Napisano 2 Października 2013 Napisano 2 Października 2013 Polecam http://www.siatkicentylowe.com/ do planowania wiosennych rozmiarów . Prawdopodobnie najmniejsza rama z 24'' kołami - przy okazji fajny rowerek to Kellys Marc 2.
WAK Napisano 2 Października 2013 Autor Napisano 2 Października 2013 Dzięki za namiar na siatki centylolwe. Przydadzą się tak ogólnie. Ale w odniesieniu do doboru roweru, to nie widzę związku - pokazują tylko, jak dziecko plasuje się względem normy. Nie mówią o tym, czy nie zacznie nagle rosnąć przez okres zimowy ;-) Ale dzięki. Odnośnie roweru - odpada, bo ma 21 biegów. Za dużo na początek.
Lenarski Napisano 3 Października 2013 Napisano 3 Października 2013 Podobny wątek odnośnie wyboru roweru dla dziecka jest na emtb: tu. IMHO warto przeczytać. Wieczorem postaram się pomierzyć chłopaka i podesłać wyniki. Pozdrawiam, RB
Lenarski Napisano 4 Października 2013 Napisano 4 Października 2013 Pomierzyłem chłopaka. Aganga Capo 20 SL kupiłem jak syn miał ok. 6 lat bez dwóch miesięcy i 120 cm wzrostu. Rowerek był w sam raz. Aktualnie syn ma prawie 7,5 roku i 127 cm i rowerek nie jest jeszcze za mały, chociaż sztyca jest już wysunięta ma max tj. do ogranicznika. Tyle, że sztyce w tych roweruch są bardzo krótkie bo rura podsiodłowa jest krótka (10"). Myślę, że po zmianie sztycy na dłuższą rowerek byłby jeszcze dobry do 132, może nawet 135 cm wzrostu. Kierownicę można jeszcze podwyższyć na 2-3 cm. Co do dolnego ograniczenia to córka ma 115 cm wzrostu i bez problemu jeździ na tym rowerku, chociaż widać, że jest mocniej wyciągnięta. Wysokość siodełka nie jest problemem, bo to akurat można ustawić jeszcze niżej. Bardziej przeszkadza jej górna rura. Jej dytychczasowy rower (Puky) ma tylko jedną rurę i to nisko więc nauczyła się zeskakiwać na bok z roweru, a to akurat jest trudniejsze w Agangu. Pozdrawiam, RB
WAK Napisano 23 Marca 2014 Autor Napisano 23 Marca 2014 Witam po przerwie zimowej. Wracam do tematu. Szczegóły wkrótce. Na razie sygnalizuję podjęcie aktywności, aby mi wątku nie zamknięto, jak to się już stało z kilkoma innymi podczas snu zimowego ;-)
marekw Napisano 24 Marca 2014 Napisano 24 Marca 2014 Ile junior urósł przez zimę? Czy nie lepiej wziąć go do sklepu i zmierzyć z rowerem kupując minimalnie za duży ? W ten sposób długością mostka dopasujesz go na obecny sezon. Amor dla kogoś kto waży 20-30 kg to tylko zbędny balast do wożenia, choć również +10 punktów do lansu. W komisach za pół ceny można kupić rowery praktycznie bez śladów używania, jednakże to wymaga odrobiny cierpliwości i poszukiwań.
Pejot1975 Napisano 24 Marca 2014 Napisano 24 Marca 2014 Jak wybieralem rower dla cory na 20" kolach to wazny bylo aby jej sie podobal Troche szukalismy i wybor padl na scotta. Scott mial jeszcze jadna, wazna zalete - amortyzator ktory działal przy malej wadze dziecka. No i pozniej kwestia odsprzedazy. Jeszcze nie zdazylem wystawic na alledrogo i juz sie sprzedal
WAK Napisano 29 Marca 2014 Autor Napisano 29 Marca 2014 Ryzyk-fizyk - ostatecznie zdecydowałem się na Cube Kid 200 green 2014. W zasadzie to syn zdecydował, a ja łaskawie zaakceptowałem ;-) - ostatecznie wybór polegał na ocenie wizualnej w internecie, szegóły dalej. Uczciwie przyznaję, że na żywo przymierzyliśmy się tylko do dwóch rowerów "sklepowych" (B'twin z Decathlonu i coś tam z Go Sportu). Oczywiście nie z zamiarem kupowania, tylko aby potwierdzić, że syn już dorósł do tego rozmiaru roweru (po zimie syn ma 125 cm). Dorósł. Nie tak miało być, ale żadnego z rozpatrywanych rowerów nie mogłem upolować w sklepie - zawsze mówiono, że albo tej marki nie prowadzą, albo kiedyś tam będzie dostawa. Wszędzie spotykałem Krossy, ale że takiego akurat nie planowałem, więc tych sklepów razem i tak nie odwiedziliśmy (te supermarkety sportowe były niejako przy okazji innych zakupów). Tymczasem sezon się zaczyna... Ostatecznie więc skończyło się na pertraktacjach przy monitorze - w konkursie udział wzięły następujące rowery: - Agang 20 SL we wszystkich trzech wersjach kolorystycznych (Aganga 20 z amortyzatorem szczęśliwie ukryłem, a mógłby przeważyć - vide ostateczne kryterium Sędziego Głównego - wziąłem sobie do serca niecelowość stosowania amortyzatorów w rowerze dla ważącego 25 kg rowerzysty), - Author Cosmic w kolorze biało-zielonym, - Specialized Hotrock 20 - biały z akcentami niebiesko-czerwonymi (na oku miałem jeszcze zielony z któregoś poprzedniego sezonu, ale zniknął w dniu konkursu ze sklepu) - wiem, że to brak konsekwencji, bo nie znałem do końca wagi roweru, a niska pewnie nie była, bo rower ma amortyzator - no właśnie, niepotrzeny amortyzator - no ale ten rower był kiedyś moim foworytem..., - Trek w kolorze ciemoniebieskim (jedyny taki Trek z biegami, drugi z kołami 20" jest bez biegów, z zacięciem BMX-owym, czyli odpadł w eliminacjach). Jedyne techniczne pytanie Sędziego Głównego brzmiało: "A ile ma biegów?". Potem liczył się już tylko kolor - odpadły białe: Author Cosmic i Specialized (ten ostatni nawet mimo amortyzatora, który wcale hitem się nie okazał), potem kolorowe z białym siodełkiem (czyli Agangi), Trek był taki sobie i.... I Cube - "Fajny, czarno-zielony... A ile ma biegów?". Żadne rozważania o wadze nie trafiały do syna. Author Cosmic był w tym zestawie wg zebranych danych rzeczywiście najlżejszy, ale za biały... No to będzie Cube. Waga - już nie sprawdzam, ale chyba z 10 kilo... Sprawdziłem za to przerzutki - Shimano RD-TX31. Wciąż siedzi mi w pamięci krótki napinacz ze Specializeda - te to z kolei Shimano/Tourney RD-FT30. Szacując jakość obydwu w oparciu o sugerowaną cenę - #$^&^%#*@*&_@# i tyle. Ale to w końcu standard w takich rowerach. Jak się kiedyś zmobilizuję, to kupię i zmienię synowi przerzutki na te z krótszym napinaczem. Hmm... Ma sens pytanie, które z nich są lepsze? Zatem prześpię się z tym tematem - sprawdzę, co napiszecie na forum ;-) - i jutro na 99% kupuję. W poniedziałek wyślą, we wtorek przyjdzie, w piątek złożę i... Tematu jeszcze nie zamykam, bo zrelacjonuję wkrótce, jak się synowi jeździ.
Lokys Napisano 31 Marca 2014 Napisano 31 Marca 2014 Krótki wózek przy 20'' kole ma głęboki sens , bo przerzutka jest tuż nand ziemią i nieźle obrywa. Po 3 latach z Cube 200 w domu jedyne do czego mogę się przyczepić to kąt główki - przy zjazdach z większą prędkością jest dość nerwowy. Poza tym jakość lakieru/ramy, wygląd - naprawdę super. A może jakaś alternatywa - http://www.sportsales.pl/rowery/dzieciece/3657-kona-makena
WAK Napisano 31 Marca 2014 Autor Napisano 31 Marca 2014 @Lokys Obejrzałem Konę - nie jest zła, choć ma amortyzator - ciekawe, ile waży? Zamówiłem już jednak Cube'a. Podejrzewam, że na razie takie subtelności, jak nie najlepszy kąt główki przy szybkich zjazdach nie będą synowi przeszkadzały ;-) Swoją drogą, o co chodzi z tym kątem? Jaki powinien być? Pytam dla samoedukacji... ;-) Oczywiście ja już mam, ale może przyda się ten potencjalny typ innym. Założycielowi wątku?
Lokys Napisano 31 Marca 2014 Napisano 31 Marca 2014 Z tego co pamiętam to Cube ma kąt główki 72 stopnie - to sporo - nawet w dorosłych rowerach do xc - taki kąt powoduje większą zwrotność , ale w rowerach dziecięcych nie do końca chyba jest potrzebny. Im mniejszy ten kąt - czyli widelec bardziej ''płasko'' tym rower spokojniejszy w zachowaniu, bardziej stabilny ale mniej zwrotny. Standard w dziecięcych to zwykle kąt pomiędzy 69-71 stopni. To oczywiście jeden z wielu parametrów kształtujących rower , ale fakt jest faktem , że mój malec musiał kilka razy ratować się hamowaniem na szybkich, asfaltowych zjazdach bo zaczynało nim nieźle ''rzucać''. Kona - pomimo amorka w sklepie twierdzili , że waży 10.5kg.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.