Skocz do zawartości

[błotniki] jakie pełne blotniki do a4

OloTheMan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

od kilku dni siedze i szukam blotnikow do mojego roweru. Wczesniej mialem takie szybko mocujace ale latały na boki  i malo zabezpieczaly od blota.. pozatym polamaly sie zatrzaski.. Tak wiec chcem kupic jakies porzadne ale im dluzej szukam i staram sie cos wybrac, tym mniej wiem... ogolnie mam problm z ta numeracja, nie wiem jaki rozmiar mam kupic i jakie beda pasowaly,

mam rower kross level a4 z 2010 roku bodajrze... na oponach mam napisane  54 559    26 211   hs 340 .. i szczerze malo mi to mowi..

Jak ktos bylby traki dobry i cos mi polecil albo chociaz powiedzial mnej wiecej jakich blotnikow szukac zeby pasowaly to bede bardzo wdzieczny

ogolnie szukam czegos lepszego, takze licze sie z tym ze zaplace ponad 100 zl jak bedzie trzeba,, nie chcem kolejnego bubla, oby blotniki zakrywaly cale kolo i byly stabilne

dzieki i pozdrawiam

Napisano

Rozmiar koła 26". Przed kupieniem pełnych błotników upewnij się, że rama i widelec pozwalają na zamocowanie prętów.

Podane przez Ciebie numerki:

54-559 - rozmiarówka europejska lub iso, 559 to średnica obręczy, 54 szerokość opony, oba rozmiary w mm

26x211 - rozmiarówka calowa, zgubiłeś przecinek, prawidłowo 26x2.1, 26" średnica koła (pewien standard, a nie dokładny), 2,1" szerokość opony

HS 340 - numer typu opony lub bieżnika, numerek specyficzny dla producenta opony (zgaduję, że to schwalbe)

Napisano

dzieki to duzo wyjasnia ;]

mniej wiecej wiem o co chodzi, pozostaje tylko kwestia.. jak sprawdzic czy uda mi sie dany blotnik zamontowac ? ;]

moze ktos mial doczynienia z krossem a4 i ma jakis pewny dobry typ ?

http://allegro.pl/sks-bluemels-blotniki-26-cali-53mm-trekking-rt-i3581261699.html

cos takiego da rade ? 

rozumiem ze skoro mam szerokosc opony 54 mm to takich blotnikow szukac ?    wszelkie 43 mm itp beda za małe ?

http://allegro.pl/nowe-blotniki-sks-atb-60-26-komplet-okazja-i3583983450.html           a cos takiego ? beda juz za szerokie ? 60

Napisano

ciężko będzie zamocować takie błotniki, brak uchwytów i otworów montażowych, osobiście polecam Simpla Hammer 2, testowałem kilka rodzajów błotników i jedynie te zdają egzamin, nic nie lata, nie stuka i najważniejsze nic nie chlapie

co do wyglądu to kliknij mój rower, tam jest jedna fotka z tymi błotnikami

Napisano

jak chcesz się chronić przed deszczem, to deszczówka a nie błotniki :thumbsup:

wszystko zależy jak jeździsz - jak zapierdxlxsz to żaden cie nie osłoni (mi raptor sdf wystarcza, na plecy i do gęby nie leci, a buty mokre i tak będą)

a jak lightowo to jest teoria - jak jedziesz po mokrym, to woda zwykle pryska ze środka opony tzn. siłą odśrodkowa przesuwa ją w punkt położony najdalej od osi obrotu (na oponie)...z czego wynika, że ich szerokość nie jest najważniejsza (i tak pryska w środek błotnika)

zastanów się jak będziesz jeździł i bierz te, które ci się bardziej podobają..różnice są niewielkie

:icon_cool:

Napisano

niby tak,  mam ciuchy od deszczu itd. ale chcem tez miec dobry błotnik, po przerobieniu blotnikow montowanych do siodelka, odstajacych na 10 cm nad opona uwazam ze dobry wybor to blotnik pelny.  Na ta chwile nie mam zadnego wiec jak bylo mokro to poruszalem sie 7 na godzine zeby nie wjechac na chate w blocie po czapke, takze blotnik i tak kupie i tak ;] a skoro mam kupic (a kupie pelny) to chcialbym zeby ktos poradzil jaki kupic...

Takze ponowie pytanie : czy blotnik z linka powyzej bedzie pasowal ? czy go zamontuje do level a4 ? i jezeli tak to jaka szerokosc jest lepsza do raczej szerszych opon ktore obecnie mam 54mm... czy blotnik 53mm skutecznie bedzie chronil czy szukac szerszego np 58mm

pozdro

Napisano

Zdecydowanie bierz szerszy, tak by cała opona była schowana.

Z opony górskiej potrafi chlapać nie tylko ze środka , ale i boki też zbierają wodę i ją wyrzucają.

Dodatkowo ja bym jeszcze chlapacz na dół do przodu dołożył.

Napisano

okej dzieki, wiec wezme szerszy a dokladnie z tej aukcji http://sklep.ottlik.pl/product_info.php?cPath=152_6_46_190&products_id=2062 .. przynajmniej na zdjeciu sa oba chlapaki bo na niektorych aukcjach na allegro napisane jest ze w komplecie tylko chlapacz tylny,, nie wiem dlaczego..

tylko czy na pewno zamontuje te blotniki do mojego a4 ? nie chcem zeby sie okazalo ze dostane blotniki a nie bedzie jak ich zaczepic..

w tym linku lepsze foto blotnikow..

Napisano

Nie wiadomo co to jest system mocowania OR-Type. Z tego co widać na zdjęciu można to mocować w jakiś sposób na opaski samozaciskowe. Przypuszczam, że do tych plastików przy błotnikach. W przednim amortyzatorze będziesz mógł mieć problem i bez patentu może się nie obejść, ale to nie jest problem. Z tyłu możesz mieć takie małe otwory w ramie i one są własnie pod błotniki, a nawet jeżeli nie sa po to zrobione to możesz je do tego wykorzystać. ja takie posiadam, ale to rama z górnej pólki raczej. Możesz zrobić coś podobnego do tego np. http://image.ceneo.pl/data/products/5076616/i-sks-28-raceblade-xl.jpg

Tutaj widać na dużym zdjęciu taki otwór. Zaraz nad mocowaniem zacisku w ramie po lewej stronie.

http://cyclocentrum.kqs.pl/galerie/r/rower-kross-level-a4-201_3029.jpg

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Podepnę sie pod temat ;) z tym ze szukam błotników nie takich pełnych , mam Krossa Level A4 2013r i szukam jakichś dobrych sprawdzonych błotników ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...