mklos1 Napisano 17 Października 2013 Napisano 17 Października 2013 Oczywiście można robić szejka w myjce ultradźwiękowej, ale na zimę to zły pomysł, bo wysusza łańcuch na wiór. Jeżeli decydujesz się na mycie łańcucha w agresywnym rozpuszczalniku, takim jak benzyna ekstrakcyjna, to i tak jest już pozamiatane. Rozróżnienie na lato czy zimę, myjka, maszynka czy szejk nie ma tu żadnego sensu, gdyż trzeba każdorazowo łańcuch nasmarować zgodnie ze sztuką. Smarowanie można sobie darować w przypadku mycia powierzchniowego lekkimi środkami - typu woda z mydłem.
dzoana99 Napisano 18 Października 2013 Napisano 18 Października 2013 zgadzam się w pełni z mklos1. Myjąc łańcuch wodą z mydłem można sobie później darować smarowanie. Ogólnie nie zalecam szorowania łańcuchów benzyna ekstrakcyjną czy innymi rozpuszczalnikami.
Marcint96 Napisano 18 Października 2013 Napisano 18 Października 2013 @dzoana99 Podaj mi powód, argument który by przemawiał za słusznością twojego stwierdzenia. Co złego się dzieje z łańcuchem po kontakcie z benzyną ekstrakcyjną. Ale... ludzie, co z tego że łańcuch jest suchy?! Przecież od tego mamy smary... Czysty napęd= lepiej działa, dłużej, ciszej i mniej problemowo.
mrlukz Napisano 18 Października 2013 Napisano 18 Października 2013 Skoro ufajdany łańcuch ze smaru czyścisz wodą z mydłem to własne dłonie czym? Poranną rosą czy piaskiem z nad morza?
Tofi Napisano 18 Października 2013 Napisano 18 Października 2013 Ale... ludzie, co z tego że łańcuch jest suchy?! Rdzewieje od wilgoci z powietrza, a jak się zapomnisz za 4-5 miesięcy, to go zatrzesz. Co prawda to nie silnik, że Ci stanie, ale się zluzuje, a tym samym rozciągnie. Sent from my ASUS Transformer Pad TF700T using Tapatalk 4
Marcint96 Napisano 18 Października 2013 Napisano 18 Października 2013 No dobrze... Ale kto po szejkowaniu, nie smaruje łańcucha ? JA... Jeżdżę na 2 łańcuchach, i zawsze mam któryś czysty. Zdarzyło się tak, że jeden leżał "na sucho" przez 3 miesiące jak nie dłużej, i nic mu nie było... Nie przesadzajmy.
Tofi Napisano 19 Października 2013 Napisano 19 Października 2013 A mnie się zdarzyło, że leżał na tłusto na rowerze w szopie trzy tygodnie czekając ca zrośnięcie ręki i rdzy podłapał. Wszystko zależy od wilgotności powietrza. Akurat mieszkam w takim klimacie, gdzie wilgotność jest ok 70% i kilka kilkanaście razy w tygodniu skacze do 95-98%. Rok temu 6 miesięcy miałem desz przez 6 dni w tygodniu, a zaczęło się dwa tyodnie, po tygodniowej zimie. Sent from my ASUS Transformer Pad TF700T using Tapatalk 4
Marcint96 Napisano 19 Października 2013 Napisano 19 Października 2013 Dziękuję za rozmowę Jak to mówią, co kraj to obyczaj, a w tym wypadku warunki pogodowe.
Tofi Napisano 19 Października 2013 Napisano 19 Października 2013 Wystarczy mieszkać w pobliżu rzeki. Sent from my ASUS Transformer Pad TF700T using Tapatalk 4
szymek254 Napisano 21 Listopada 2013 Napisano 21 Listopada 2013 mam szosę BULLS na całkowity osprzęcie ulthegry 6600 jak zakonserwować i czym by nie zniszczyła się i po rozpoczęciu sezonu możnabyło nią spokojnie jeździć . teraz nie zabardzo mi na niej jeździć ponieważ jest coraz zimniej i mam szkołę . Proszę o przykłady smarów i innych środków do zakonserwowania tego roweru i czy to jest konieczne .
Tofi Napisano 21 Listopada 2013 Napisano 21 Listopada 2013 WD-40 - konserwuje wszystko, od amunicji karabinowej, po pociski artyleryjskie, a nawet jest sprzedawany w sklepach rowerowych. A na wiosnę czyszczenie i smarowanie. Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T przy użyciu Tapatalka
Fenthin Napisano 21 Listopada 2013 Napisano 21 Listopada 2013 @Tofi Kolejna "cenna" uwaga. Ciekawe gdzie ma tym psikać? Po zawiasach drzwi w domu? Jeśli trzymasz rower w domu, w cieple, najlepiej zrobić mu najzwyklejszy serwis na zakończenie sezonu, a więc sprawdzić stery, suport, być może piasty, wyczyścić napęd, posmarować łańcuch, umyć cały rower i niech sobie stoi do wiosny.
elano1000 Napisano 22 Marca 2014 Autor Napisano 22 Marca 2014 No więc zima minęła, na szczęście była dość łagodna. Rower trzymałem w blaszanym garażu, przykryty był pokrowcem Oxford AQUATEX. Najbardziej okryta była góra, bo do samego dołu nie dało rady już naciągnąć, więc troszkę miejsca było. Jak czyściłem ostatnio rower to pod tylnym błotnikiem pleśń się chyba pojawiła czy to coś. Na kolejną zimę się zobaczy albo dam do bardziej nieprzepuszczalnego miejsca, albo kupię jeszcze drugi pokrowiec pod spód.
Sonix Napisano 23 Marca 2014 Napisano 23 Marca 2014 Jak zabezpieczyć rower "hermetycznie" a będziesz tam miał wilgoć to dopiero wszystko będzie się kisić. Wysłane z mojego GT-I9000 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.