thomasz Napisano 29 Września 2013 Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Hejka, Mam problem z regulacją przerzutki tylnej w takim oto zestawie: Manetki Alivio (8) Kaseta (8 Alivio) Przerzutka tylna Deore Łańcuch nowy, kaseta nowa, linki i pancerze nowe. Deorka używana lecz w b. dobrym stanie Problem z regulacją jest następujący: Jeżeli wyreguluje dobrze dolne przełożenia (najmniejsze zębatki) tak aby wszystko chodziło płynnie - powiedzmy od 1 do 4 i odwrotnie, to na górnych przerzutka przeskakuje zawsze o dwa przełożenia z 6 na 8 czyli pomija 7kę. Na manetce mam wówczas bieg 7. Linka jest bardzo napięta. Jeżeli popuszczę linkę tak aby nie przeskakiwało z 6 na 8 i na manetce można było wrzucić 8semkę to zaś na najmniejszych biegach linka jest tak luźna że nie można przerzucić z 1 na 2 lub nawet na 3. Regulację robiłem wg. tej instrukcji: http://portal.bikeworld.pl/rower/artykul:a19/10718/Regulacja+przerzutki+tylnej+%5Bvideo%5D/ Hak nie jest krzywy, na poprzednim zestawie (wolnobieg 7 i Schimano Acera) wszystko chodziło git. Na nowych elementach zrobiłem ok 100km, liczyłem że łańcuch się ułoży lecz bez skutku. Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki. pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 29 Września 2013 Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Czy na przerzutce jest oznaczenie mega9 range czy dyna sys? Jeśli dyna sys to nie będzie pracować i od pewnego momentu/części kasety zacznie się gubić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Dokładnie jest to model: Deore RD-M510 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 29 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Wygląda jak by błąd manetki, sprawdź czy każdy bieg ciągnie tyle samo linki. Sama przerzutka nie ma luzów na pantografie lub na kółeczkach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Wygląda jak by błąd manetki, sprawdź czy każdy bieg ciągnie tyle samo linki. Sama przerzutka nie ma luzów na pantografie lub na kółeczkach ?Na pantografie luzów nie ma, na kółeczkach luzy są ale minimalne (bodajże dolne chodzi odrobinkę na boki). Porównywałem to z poprzednią przerzutką, która dobrze chodziła i mz. luzy są bardzo podobne. Manetkę sprawdzę. Może faktycznie ciągnie nie równo linkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Zdejmij przerzutkę i sprawdź czy przypadkiem w pewnym momencie coś jej ruchu nie hamuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 30 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2013 To już sprawdzałem. Pozatym gdy ustalałem zakres L i H (ręcznie) nic nie blokowało przerzutki. Jeszcze jedno pytanie - czy korba ma jakieś znaczenie? Obecnie jest to: SHIMANO TOURNEY M171 / 48X38X28T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Replay Napisano 30 Września 2013 Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Korba nie ma znaczenia. Częstym problemem jest to błędne zamocowanie linki do przerzutki. Linka ma przejść prosto pod śrubą do jej przykrecenia. Nie wolno jej owijać, zalamywac ani puszczać z drugiej strony! Zobacz czy przechodzi prosto przez rowek pod śrubą. Wysłano z Samsung Galaxy S IV za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baz Napisano 30 Września 2013 Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Może zbyt mocno napiąłeś linkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 30 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Może zbyt mocno napiąłeś linkę? To wiem, lecz gdy ją poluzuję tak aby górne przełożenia chodziły to na dolnych linka jest tak luźna że nie jestem w stanie przejść z biegu 1 na 2 i 2 na 3. Nie jest to pierwsza przerzutka krórą reguluję więc wiem, że trzeba ostrożnie z baryłką (ćwierć/pół obrotu) a i tak nie jestem w stanie znaleźć tego idealnego naciągu. **** Jeszcze takie pytanie to forumowiczów - czy długość łańcucha ma znaczenie? Przy zmianie osprzętu nie mogłem się sugerować na starym łańuchu więc skórciłem nowy łańcuch wg reguły: - ominąłem przerzutki - tył największy blat, przód również - do punktu styku dodałem 2 ogniwa I jeszcze jedna rzecz - na problematycznych biegach, gdy kręcę ramionami korby "do tyłu" po kilku obrotach łańcuch na tylnej przerzutce spada z zębatki. Może jest to jakaś wskazówka zanim szarpnę się na nową tylną przerzutkę bądź manetkę.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Długość łańcucha dobra a spada bo wózek nie jest tam gdzie być powinien, pytanie tylko dlaczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 30 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2013 2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora Czyli może być że sama przerzutka jest szkodzona lub lekko zgięta po jakiej kraksie (kupiłem używaną). Wizualnie wygląda idealnie, nie ma żadnych zadrapań ale nigdy nie wiadomo... Przyglądnę się jej jeszcze dziś dokładnie. Popatrzę jeszcze na manetkę czy równo bierze linkę w takich samych "ilościach". W razie kupna nowej przerzutki - czy jest sens pchać się w coś powyżej Alivio np Deore czy XT czy lepiej pozostać w tej samej grupie? Kaseta Alivio 8ka, manetki również są Alivio a korba w niedalekiej przyszłości będzie zmieniana również na Alivio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Nie, wątpię w to żeby przerzutka była skoszona i przez to źle działała, choć objawy masz typowe dla krzywego haka, przy wyregulowaniu kasety biegi 1-3 nie chca działać. ustaw biegi tak by wózek był pionowo w dół i sprawdź czy jest prostopadły do osi koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 10 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Hej, Odgrzewam temat. Sprawdzałem wszystko i nic nie mogłem znaleźć... więc kupiłem nową manetkę i nową przerzutkę lecz niestety dalej to samo. Jest może ciut lepiej ale dalej nie mogę poprawnie wyregulować przerzutki. Obecnie mam zamontowane: tył ALIVIO M410, przód ALIVIO M431 oraz mantetki Alivio M410 rapidfire. Wszystko nowe. Łańcuch pod 8 biegów YBN. Jedynie korba została oryginalna 48x38x28 (jakieś 1k przebiegu). W akcie desperacji mam dwa ostatnie pytania: 1. Czy po zmianie tylnego napędu z wolnobiegu 7 na kasetę 8 nie powinienem zmienić suportu na inną długość? Czy nowa kaseta nie zaburza linii łańcucha? 2. Czy to że założyłem pancerz od przerzutki na całej długości (oryginalnie był pół otwarty) ma jakieś znaczenie? Pancerz przymocowałem zipami do ramy. Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 10 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Może masz krzywa ramę ? Przyjrzyj sie miejscu gdzie jest hak, bo chyba tam jest przyczyna. Koło wkładasz do samego końca ? siedzi równo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 10 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Może masz krzywa ramę ? Przyjrzyj sie miejscu gdzie jest hak, bo chyba tam jest przyczyna. Koło wkładasz do samego końca ? siedzi równo?Na poprzedniej przerzutce z wolnobiegiem wszystko było OK. Nową założyłem i pomiędzy przekładaniem napędu nie miałem żadnego upadku na rowerze, więc rama nie mogła się sama skrzywić. Hak jest również OK. Jedna rzecz którą dziś zauważyłem - tylne koło nie jest idealnie wycentrowane (prawdopodobnie od nowości). Czy to może być przyczyną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Replay Napisano 10 Października 2013 Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Centra nie ma wpływu ponieważ jest to 'przesunięcie obręczy względem piasty która jest w jednym położeniu cały czas, a nie całego koła'. Daj zdjęcia. Podjedź z tym najlepiej do serwisu. Wygląda to na krzywy hak tak już zostało to powiedziane, ale jest tu pewna nie jasność... Miałeś wolnobieg a teraz wsadziłeś do koła kasetę? O. o HOW?! Wysłano z Samsung Galaxy S IV za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 10 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Temat do zamknięcia. Wszystko zrobione i działa jak należy. Wstyd się przyznać co było źle.. Niestety zrobiłem podstawowy błąd, który kosztował mnie niepotrzebnie nowe manetki i przerzutkę. Źle umocowałem linkę do tylnej przerzutki. Nawet nie myślałem że ma to aż tak duży wpływ. Zamiast umocować linkę pod śrubą - zielona kreska to poprowadziłem ją nad - czerwona. Jak tylko przełożyłem linkę tak jak powinna być, przerzutka zaczęła chodzić jak należy. Dobra lekcja na przyszłość. Tak czy siak, bike gotowy do jazdy. Odbiję sobie za te godziny spędzone w piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Replay Napisano 11 Października 2013 Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Czyli pierwotnie miałem rację ;D trzeba było na to zwrócić uwagę jak mówiłem Wysłano z Samsung Galaxy S IV za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Nawet nie myślałem że ma to aż tak duży wpływ. Ludzie którzy nie mają za dużo wspólnego z mechaniką nie myślą o tym a to zmiana przekładni Ja nawet tez o tym nie pomyślałem bo nie sadziłem ze tego można nie wiedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 12 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2013 @Replay - tak miałeś rację, następnym razem będę uważniej czytał @Puklus - no tak, informatyk/elektronik ma nie wiele wspólnego z mechaniką tak czy siak deorkę wyczyszczę i poczeka na kasetę 9tkę dzięki wszystkim za pomoc! p.s. koło sam wycentrowałem. Tu w Szwajcarii wołają 50 CHF za 15 min roboty, klucz kosztował 2,90 CHF jutro wycieczka po alpach! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nemo2009 Napisano 13 Października 2013 Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Tylko po co chcesz mieć kasetę 9 rzędową? Myślisz,że to dużo zmienia w stosunku do kasety 8 rzędowej? Wysyłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 991D za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.