Skocz do zawartości

[Rower]Kupno części za 480zł,czy nowy rower?

ajgor11

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Ostatnio zepsuły mi się hamulce i postanowiłem je wymienić. Posiadam Kands Enegry 1300(wersja z Tektro Novela). Novele się zepsuły ,więc postanowiłem wymienić na deore m596. Razem wychodzi 480zł (deore m596 przód+tył i st-m410 przód+tył), manetki muszę wymienić,ponieważ mam klamkomanetki, a m596 to hydraulik. I moje pytanie jest następujące: warto inwestować w rower i kupić te części, czy może lepiej pozbierać więcej pieniędzy i kupić nowego kands'a lub inny podobny? Co jest bardziej opłacalne? Nowy Kands:http://allegro.pl/potwor-a-nie-rower-kands-1300-dysk-alivio-i3566851363.html

Specyfikacja mojego roweru: 
Rama: kands 19" AL6061
Widelec: sr suntour xcm v3
Hamulec przód(był): tektro novela
Hamulec tył(był): tektro novela
Klamkomanetki: shimano st-m360
Przerzutka tył: shimano alivio m430,wstawiona ok.na początku lipca 2013
Przerzutka przód: shimano alivio m410
Kaseta: shimano cs-hg31-8, wstawiona ok.na początku lipca 2013
Korba: shimano fc-m131
suport: nie wiem
Piasty: Joytech,szybko-zamykacze
Obręcze:KANDS MAXX
Siodło:VADER
Opony:CST 26" x 1,95
Mostek,kierwonica,sztyca: ZOOM

Napisano

Zmieniać rower na taki sam to bez sensu ;) Najlepiej  wiadomo, dwa hydrauliki. Ale możesz kupić jakiegoś Avida BB5/BB7 na tył i na przód deorka (odejdzie koszt wymiany prawej manetki). A tak na dobrą sprawę to możesz i na przód avida kupić i też będzie bardzo dobrze hamował.

Napisano

Novele się zepsuły ,

Co tam się mogło popsuć? 

postanowiłem wymienić na deore m596. Razem wychodzi 480zł (deore m596 przód+tył i st-m410 przód+tył), manetki muszę wymienić,ponieważ mam klamkomanetki, a m596 to hydraulik. I moje pytanie jest następujące: warto inwestować w rower i kupić te części,

Zbyt duża inwestycja,jak na taki rower.

Wystarczyłyby zwykłe mechaniczne Shimano  lub Avid,z tym,że z przodu raczej tarcza 180 mm.I to na tyle.

Novele się zepsuły ,

Co tam się mogło popsuć? 

postanowiłem wymienić na deore m596. Razem wychodzi 480zł (deore m596 przód+tył i st-m410 przód+tył), manetki muszę wymienić,ponieważ mam klamkomanetki, a m596 to hydraulik. I moje pytanie jest następujące: warto inwestować w rower i kupić te części,

Zbyt duża inwestycja,jak na taki rower.

Wystarczyłyby zwykłe mechaniczne Shimano  lub Avid,z tym,że z przodu raczej tarcza 180 mm.I to na tyle.

Napisano

Wyraźnie chcesz coś działać, więc wykorzystaj obecne promocje i kup lepszy rower. Wymiana na drugie to samo ani nie będzie miała odczuwalnego efektu, ani nie zaspokoi twojej potrzeby zmiany i progresu :)

ten jest ciekawy:

http://allegro.pl/rower-mbike-renegade-dsc-deore-wyprzedaz-i3590605772.html

Cena bardzo podejrzana, ale koleś prowadzi sklep rowerowy/jest dystrybutorem, a do tego już dostał w ostatnich dniach dwa pozytywy za takie rowery. Więc albo to mega-pieczołowicie przygotowane oszustwo albo okazja, by zdobyć o wiele lepszy rower :)

Edycja: Hm z tego, co widzę to w sumie dostał już sześć pozytywów za te rowery z wyprzedaży. Moja teoria na temat geniusza zbrodni zaczyna siadać, chyba, że to cała szajka! :D

Napisano

A czy było by to opłacalne ? : kupienie na przód deore m596 +manetka sl-m410 , a z tyłu tektro novela zostaje  i najwyżej w zimę lub wiosnę kupienie m596(jeśli stanieje) ,a jeśli cena będzie wyższa to kupno innego hydraulika?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...