DEVILEK Napisano 29 Września 2013 Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Witam koledzy, problem dotyczy hamulca przedniego, wymienionego w temacie. Hamulec nie zapowietrzony, nie dawno na nowo zalany, nowe klocki pół metaliczne Aligator, przeczyszczone tłoczki. Sprawdzane na dwóch różnych tarczach, rozmiar 160 ( podstawowa Shimano i jakiś model Accent ). Problem polega na tym, że działa to, w zasadzie bo musi działać. Rower spowalnia, zatrzymuje się, ale o momentalnym hamowaniu nie ma mowy, a już o postawieniu roweru na kole tym bardziej, co w przypadku wcześniejszych v'ek nie było problemem. Hamulec swoje już przejechał, posiada luz na klamce, ale z tym można żyć. Jakieś propozycje ? Bo jak tak dalej będzie, to chyba się pożegnamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 29 Września 2013 Udostępnij Napisano 29 Września 2013 nowe klocki Ile przejechały te klocki zanim postanowiłeś przetestować je na drugiej tarczy ? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Klocki przejechały na pierwszej tarczy jakieś 200 km, w różnych warunkach. Specjalnie hamowałem głównie przodem, aby je dotrzeć. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 29 Września 2013 Udostępnij Napisano 29 Września 2013 A jak zamienisz klocki między hamucami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 30 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2013 2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora W jakim sensie mam je zamienić, między hamulcami ? Używam tarczowego tylko z przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 1 Października 2013 Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Albo jest zapowietrzony, jak mówisz że jest luz na klamce to może chodzi ci o skok jałowy?, albo tarcza i klocki są zatłuszczone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 1 Października 2013 Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Nowa tarcza to nowe klocki! A tarcze nie są tylko pod organiczne? Przeczyściłeś tarczę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 1 Października 2013 Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Nie ma czegoś takiego jak tarcza pod klocki organiczne . Tarcza to tarcza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 1 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Hebel nie jest zapowietrzony, luz jest na sworzniu, przy klamce. Na tarczę i klocki nie spadło nigdy nic tłustego, więc to nie ten trop. Pomysły mi się skończyły, jutro zagadam do kumpla z serwisu, chyba, że ktoś ma jeszcze jakieś sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 2 Października 2013 Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Źle wyregulowany zacisk (klocki pod kątem do tarczy) też będzie osłabiał siłę hamowania dopóki się nie dotrze, może trzeba dać im czas. Jak ustawiałeś zacisk względem tarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 2 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Standardowo po wymianie klocków ( których nie zatłuściłem ), wsadziłem koło, po czym kilkakrotnie zakręciłem naciskając klamkę do czasu, aż tarcza przestała ocierać o klocki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
severian Napisano 2 Października 2013 Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Możesz jeszcze przetrzeć klocki drobnym papierem ściernym.Mi zdarzyło się kilka razy,że klocki "zeszkliły się ". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 2 Października 2013 Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Nie ma czegoś takiego jak tarcza pod klocki organiczne . Tarcza to tarcza To dlaczego w niektórych tarczach jest napisane, nawet na allegro, że tarcza przeznaczona do zastosowania tylko z klockami żywicznymi? Chyba, że coś teraz mieszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 2 Października 2013 Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Takie oznaczenie stosuje tylko Shimano. Takie tarcze bez problemu działają z klockami metalicznymi i półmetalicznymi. Zabieg marketingowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 3 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Nie ma takiej możliwej możliwości by nie zapowietrzony i nie zatłuszczony hamulec nie chciał hamować ... Naawet jak by zacisk był nie wyregulowany i to tak poważnie po pewnym czasie klocki by sie dotarły to tarczy i by zaczął hamowac. I teraz pytanie na pewno nie zatłuściłeś tarczy ?? możesz nawet nie wiedzieć o tym. Nie masz ciemnych śladów na tarczy ?? Jezeli chodzi o skok klamki masz tam standardowe nie wiem 15-20mm i hamulec łapie ale klamka sie usztywnia ?? Ile ogólnie ma ten hamulec? wszystko z tłokami ok ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 13 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Problem się rozwiązał ... Trafiłem jakieś chyba lewe klocki Aligator, które docierały się przez grubo ponad 500 km i nic. Wymieniłem na spiekane Accent i po dzisiejszym wypadzie w góry, hamulec żyleta. Wczoraj je założyłem, dzisiaj jazda i jeśli chcę, to lecę, jak superman Można zamykać, a za wszystkie rady serdecznie dziękuję koledzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 14 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Nauczka na przyszłość bo tu nie ma opcji ze ie działa skoro wszystko cacy tylko jeden mógł być winowajca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.