Skocz do zawartości

[hamulec] Shimano BR-486 - słaba siła

DEVILEK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam koledzy,

problem dotyczy hamulca przedniego, wymienionego w temacie. Hamulec nie zapowietrzony, nie dawno na nowo zalany, nowe klocki pół metaliczne Aligator, przeczyszczone tłoczki. Sprawdzane na dwóch różnych tarczach, rozmiar 160 ( podstawowa Shimano i jakiś model Accent ).

Problem polega na tym, że działa to, w zasadzie bo musi działać. Rower spowalnia, zatrzymuje się, ale o momentalnym hamowaniu nie ma mowy, a już o postawieniu roweru na kole tym bardziej, co w przypadku wcześniejszych v'ek nie było problemem.

Hamulec swoje już przejechał, posiada luz na klamce, ale z tym można żyć.

Jakieś propozycje ? Bo jak tak dalej będzie, to chyba się pożegnamy.

Napisano
  W dniu 29.09.2013 o 21:47, tobo napisał:

2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora

W jakim sensie mam je zamienić, między hamulcami ? Używam tarczowego tylko z przodu.

Napisano

Hebel nie jest zapowietrzony, luz jest na sworzniu, przy klamce. Na tarczę i klocki nie spadło nigdy nic tłustego, więc to nie ten trop. Pomysły mi się skończyły, jutro zagadam do kumpla z serwisu, chyba, że ktoś ma jeszcze jakieś sugestie.

Napisano

Źle wyregulowany zacisk (klocki pod kątem do tarczy) też będzie osłabiał siłę hamowania dopóki się nie dotrze, może trzeba dać im czas. Jak ustawiałeś zacisk względem tarczy?

Napisano

Standardowo po wymianie klocków ( których nie zatłuściłem ), wsadziłem koło, po czym kilkakrotnie zakręciłem naciskając klamkę do czasu, aż tarcza przestała ocierać o klocki.

Napisano

W dniu 1.10.2013 o 16:23, jasinski21444 napisał:

Nie ma czegoś takiego jak tarcza pod klocki organiczne . Tarcza to tarcza

To dlaczego w niektórych tarczach jest napisane, nawet na allegro, że tarcza przeznaczona do zastosowania tylko z klockami żywicznymi? Chyba, że coś teraz mieszam.

• Mod Team
Napisano

Nie ma takiej możliwej możliwości by nie zapowietrzony i nie zatłuszczony hamulec nie chciał hamować ... Naawet jak by zacisk był nie wyregulowany i to tak poważnie po pewnym czasie klocki by sie dotarły to tarczy i by zaczął hamowac.

I teraz pytanie na pewno nie zatłuściłeś tarczy ?? możesz nawet nie wiedzieć o tym. Nie masz ciemnych śladów na tarczy ?? Jezeli chodzi o skok klamki masz tam standardowe nie wiem 15-20mm i hamulec łapie ale klamka sie usztywnia ??

Ile ogólnie ma ten hamulec? wszystko z tłokami ok ?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Problem się rozwiązał ...

Trafiłem jakieś chyba lewe klocki Aligator, które docierały się przez grubo ponad 500 km i nic. Wymieniłem na spiekane Accent i po dzisiejszym wypadzie w góry, hamulec żyleta. Wczoraj je założyłem, dzisiaj jazda i jeśli chcę, to lecę, jak superman :P

Można zamykać, a za wszystkie rady serdecznie dziękuję koledzy ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.