Przemek29er Napisano 29 Września 2013 Napisano 29 Września 2013 Witam. Licznik sprawuje się bez zarzutu lecz mam problem z mocowaniem czujnika na goleni amortyzatora. Standardowo w zestawie znajdują się śmieszne gumki (co za kretyn to wymyślił?) o średnicy jak na widelec w składaku... W moim biku jest Reba RL i oring o średnicy ok 4 cm jest bardzo trudny do założenia lub pęka w ręku przy montażu. Czy ktoś zamocował nadajnik w inny sposób? Dodam że nie ma tam miejsca na szybkozłączki plastikowe tak jak w VDO. Przeczytałem w archiwum iż, wiele osób ma lub miało podobny problem, a w między czasie poszedłem do garażu dumac jak to zrobić i wpadłem na pomysł że w miejscu gdzie wkłada się oring a póżniej taką małą gumową nakładkę można wywiercić mały otwór wiertełkiem i pościć tym otworem opaskę... Jak pomyślałem tak zrobiłem i trzyma się. Nic nie spadnie nie pęknie ehh te niemieckie łby....
Przemek29er Napisano 29 Września 2013 Autor Napisano 29 Września 2013 Dwustronna taśma montażowa? Słabo trzyma a powieżchnia czujnika jest mała i w dodatku mocno wygięta... Lepiej wyszło z wiertłem zapewniam
mklos1 Napisano 29 Września 2013 Napisano 29 Września 2013 Mam na myśli taśmę tego typu: http://folnet.pl/towar/tasma-dwustronna-montazowa-piankowa-tesa Z reguły klej jest bardzo mocny. Przy większej powierzchni są czasami problemy z niedestruktywnym oderwaniem elementów.
Przemek29er Napisano 29 Września 2013 Autor Napisano 29 Września 2013 Mam na myśli taśmę tego typu: http://folnet.pl/towar/tasma-dwustronna-montazowa-piankowa-tesa Z reguły klej jest bardzo mocny. Przy większej powierzchni są czasami problemy z niedestruktywnym oderwaniem elementów. Ta wydaje się byc ciekawa nie zaprzeczam, nie miałem jednak takiej lecz zwykłą cienką dwu stronną. Licznik przypięty na opaskę przezyje mnie zapewniam
Gromosmok Napisano 29 Września 2013 Napisano 29 Września 2013 Znajomy kupił na Allegro oring o większej średnicy i czujnik trzyma się bardzo dobrze.
mklos1 Napisano 29 Września 2013 Napisano 29 Września 2013 nie miałem jednak takiej lecz zwykłą cienką dwu stronną. Taka oczywiście się nie nadaje.
Przemek29er Napisano 29 Września 2013 Autor Napisano 29 Września 2013 Gdybym wiedział że Sigma ma takie super mocowania to kupił bym kolejne VDO Tak kończą się zakupy na Allegro Fak jest taki że u siebie w mieście obskoczyłem chyba trzy lub cztery sklepy z częsciami samochodowymi w poszukiwaniu podobnego lub większego oringa i nie kupiłem. Dostałem podobnej wielkości w sklepie rowerowym ( pozdrawiam Trybik) lecz pożył ok trzech tygodni.
Blakeburn Napisano 29 Września 2013 Napisano 29 Września 2013 Zamontuj na opaski zaciskowe (trytytki).
MokryxD Napisano 29 Września 2013 Napisano 29 Września 2013 Przecież Sigmę można spokojnie przyczepić zipami.
Jaca911 Napisano 29 Września 2013 Napisano 29 Września 2013 Pewnie jestem jakiś dziwny, ale przeleciałem na szybko instrukcję, a tam jak byk jest na obrazach pokazane jak przypiac czujnik dwoma opaskami tzw. trytytkami... Pasują te 2 i 3mm szerokości.
Przemek29er Napisano 29 Września 2013 Autor Napisano 29 Września 2013 Przecież Sigmę można spokojnie przyczepić zipami. Chyba że masz jakąś przejściówkę czy inny rodzaj doczepianego elementu z otworami na opaski. W tym którym ja mam są tylko rowki na oring i nic więcej dla tego musiałem właśnie wiercić by puścić w tym otworze opaskę. Cały czas piszę o czujniku który mocuje się na amorze a nie o wyświtlaczu
Maciek226 Napisano 29 Września 2013 Napisano 29 Września 2013 ja u siebie oring zastąpiłem kawałkami dętki , jak na razie się trzyma
deadw00d Napisano 29 Września 2013 Napisano 29 Września 2013 Tak swoją drogą, to ta Reba RL ma większą średnicę, niż popularne Suntoury? Montowałem ostatnio Sigmę 8.12 na tego oringa i zero problemu przy Suntour M3010AL. W moim Suntour XCR to samo... Nie robiłem tego ani specjalnie delikatnie, ani też nie musiałem się jakoś specjalnie wysilać i stąd moje zdziwienie... Z tym, że w komplecie były dwa oringi i chyba ten większy jest do widelca, nie?
MokryxD Napisano 29 Września 2013 Napisano 29 Września 2013 Chyba że masz jakąś przejściówkę czy inny rodzaj doczepianego elementu z otworami na opaski. W tym którym ja mam są tylko rowki na oring i nic więcej dla tego musiałem właśnie wiercić by puścić w tym otworze opaskę. Cały czas piszę o czujniku który mocuje się na amorze a nie o wyświtlaczu Zarówno moja przewodowa 1609 i 12.12 znajomego ma możliwość przytwierdzenia zipami. A o ile mnie wiadomo to nie ma więcje modeli czujników.
Przemek29er Napisano 29 Września 2013 Autor Napisano 29 Września 2013 Zarówno moja przewodowa 1609 i 12.12 znajomego ma możliwość przytwierdzenia zipami. A o ile mnie wiadomo to nie ma więcje modeli czujników. Ta 12.12 ma taki rozchylany plastik który obejmuje golen amora. W mojej jest tylko rowek na oring. Są filmiki na yotube gdzie można zobaczyć ten czujnik. W zestawie brak jest jakiegoś adapetera do opasek.
dovectra Napisano 29 Września 2013 Napisano 29 Września 2013 ja u siebie oring zastąpiłem kawałkami dętki , jak na razie się trzyma o właśnie
Jaca911 Napisano 29 Września 2013 Napisano 29 Września 2013 Model to 8.12 ATS. Jakbyś od tego w pierwszym poście zaczął tobyśmy z Ciebie głupka nie robili W tym modelu jedyne mocowanie przewidziane przez producenta to... oring. BTW badziewny to sposób, mi w BC16.12 wciągnęło na dziurach w krzakach czujnik w koło i wyrwał się kabel. Nie chciało mi się trytytek zakładać bo za kilka dni miałem amora serwisować i musiałem nowy czujnik kupić
Boxx Napisano 29 Września 2013 Napisano 29 Września 2013 Ja zabezpieczyłem zarówno czujnik na widelcu jak i ten na kierownicy opaską kablowa. po dwie na każdy element i nie ma mowy o jakimś zgubieniu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.