Skocz do zawartości

[Licznik Sigma] mocowanie oring

Przemek29er

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Licznik sprawuje się bez zarzutu lecz mam problem z mocowaniem czujnika na goleni amortyzatora.

Standardowo w zestawie znajdują się śmieszne gumki (co za kretyn to wymyślił?) o średnicy jak na widelec w składaku...

W moim biku jest Reba RL i oring o średnicy ok 4 cm jest bardzo trudny do założenia lub pęka w ręku przy montażu.

Czy ktoś zamocował nadajnik w inny sposób?

Dodam że nie ma tam miejsca na szybkozłączki plastikowe tak jak w VDO.

Przeczytałem w archiwum iż, wiele osób ma lub miało podobny problem, a w między czasie poszedłem do garażu dumac jak to zrobić i wpadłem na pomysł że w miejscu gdzie wkłada się oring a póżniej taką małą gumową nakładkę można wywiercić mały otwór wiertełkiem i pościć tym otworem opaskę...

Jak pomyślałem tak zrobiłem i trzyma się.

Nic nie spadnie nie pęknie ehh te niemieckie łby....

Napisano

Gdybym wiedział że Sigma ma takie super mocowania to kupił bym kolejne VDO :)

Tak kończą się zakupy na Allegro :P

Fak jest taki że u siebie w mieście obskoczyłem chyba trzy lub cztery sklepy z częsciami samochodowymi w poszukiwaniu podobnego lub większego oringa i nie kupiłem.

Dostałem podobnej wielkości w sklepie rowerowym ( pozdrawiam Trybik) lecz pożył ok trzech tygodni.

Napisano

Pewnie jestem jakiś dziwny, ale przeleciałem na szybko instrukcję, a tam jak byk jest na obrazach pokazane jak przypiac czujnik dwoma opaskami tzw. trytytkami... Pasują te 2 i 3mm szerokości.

Napisano

Przecież Sigmę można spokojnie przyczepić zipami.

Chyba że masz jakąś przejściówkę czy inny rodzaj doczepianego elementu z otworami na opaski.

W tym którym ja mam są tylko rowki na oring i nic więcej dla tego musiałem właśnie wiercić by puścić w tym otworze opaskę.

Cały czas piszę o czujniku który mocuje się na amorze a nie o wyświtlaczu :)

Napisano

Tak swoją drogą, to ta Reba RL ma większą średnicę, niż popularne Suntoury? Montowałem ostatnio Sigmę 8.12 na tego oringa i zero problemu przy Suntour M3010AL. W moim Suntour XCR to samo... Nie robiłem tego ani specjalnie delikatnie, ani też nie musiałem się jakoś specjalnie wysilać i stąd moje zdziwienie... Z tym, że w komplecie były dwa oringi i chyba ten większy jest do widelca, nie?

Napisano

Chyba że masz jakąś przejściówkę czy inny rodzaj doczepianego elementu z otworami na opaski.

W tym którym ja mam są tylko rowki na oring i nic więcej dla tego musiałem właśnie wiercić by puścić w tym otworze opaskę.

Cały czas piszę o czujniku który mocuje się na amorze a nie o wyświtlaczu :)

Zarówno moja przewodowa 1609 i 12.12 znajomego ma możliwość przytwierdzenia zipami. A o ile mnie wiadomo to nie ma więcje modeli czujników.

Napisano

Zarówno moja przewodowa 1609 i 12.12 znajomego ma możliwość przytwierdzenia zipami. A o ile mnie wiadomo to nie ma więcje modeli czujników.

Ta 12.12 ma taki rozchylany plastik który obejmuje golen amora.

W mojej jest tylko rowek na oring.

Są filmiki na yotube gdzie można zobaczyć ten czujnik.

W zestawie brak jest jakiegoś adapetera do opasek.

Napisano

Model to 8.12 ATS.

Jakbyś od tego w pierwszym poście zaczął tobyśmy z Ciebie głupka nie robili ;) W tym modelu jedyne mocowanie przewidziane przez producenta to... oring.

BTW badziewny to sposób, mi w BC16.12 wciągnęło na dziurach w krzakach czujnik w koło i wyrwał się kabel. Nie chciało mi się trytytek zakładać bo za kilka dni miałem amora serwisować i musiałem nowy czujnik kupić :(

Napisano

Ja zabezpieczyłem zarówno czujnik na widelcu jak i ten na kierownicy opaską kablowa. po dwie na każdy element i nie ma mowy o jakimś zgubieniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...