Skocz do zawartości

Rozbudowa roweru - Giant Rainer Disc

longee

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dochodzę powoli do decyzji o rozbudowie mojego MTB.

Kupiłem go jakieś cztery lata temu, do tej pory wymieniłem tylko przednią przerzutkę na Deore XT i jedną oponę.

Specyfikacja roweru tutaj: http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/264/Giant.Rainier.Disc/

Startowałem na nim w kilku triathlonach MTB, przymierzam się do maratonów. Do tego służy mi do dojazdów do pracy (w drodze powrotnej wykręcam czasem mały trening).

Zdążyła się już trochę zużyć tylna kaseta, przerzutki na twardszych przełożeniach nie wchodzą już bezproblemowo - trzeba "dociągnąć" przy zmianie biegu na niższy. Łańcuch też nie jest pierwszej młodości.

Przy dwóch najlżejszych przełożeniach łańcuch ociera też o przednią przerzutkę i nie jest to kwestia regulacji. W serwisie dowiedziałem się, że wypadałoby wymienić suport na dłuższy. Nie jestem pewien, czy możliwe żeby się w ten sposób zużył?

Do tego zastanawiałem się nad wymianą przednich korb, jestem też na kupnie pedałów SPD (M540) i butów.

Próbuję oszacować koszt jakiegoś sensownego upgrade'u oraz priorytet wymienianych części. Przymierzałem się do zainstalowania osprzętu klasy XT, ale nie wiem, czy warto wymieniać wszystko (łącznie z manetkami), czy tylko część komponentów?

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...