Skocz do zawartości

[ciche dzwonienie]Podczas obciążenia przy pedałowaniu

Badek

Rekomendowane odpowiedzi

Kross Hexagon X5 2012, 3900km.

Moje pytanie jest następujące: co może być powodem cichego dzwonienia/dźwięku metalicznego obcierania podczas pedałowania (przy średnich i wyższych obciążeniach, tzn. generalnie przy przyspieszaniu na płaskim)? Mam się czego obawiać?

150km temu rower dostał nową kasetę oraz łańcuch, piasta tylna została dobrze wyczyszczona i nasmarowana.

Mała sztywność korby, łańcuch trze momentami o wózek przedniej przerzutki. Bardzo rzadko ale jednak - tarcie klocków hamulcowych o obręcz/krzywa tarcza hamulcowa. To tylko domysły ale trzeba szukać wszędzie bo już takie przyczyny znajdowałem że w życiu bym nie pomyślał. Uprzedzam komentarze - przy przyspieszaniu rower się gnie - może się giąć amortyzator a za tym idzie obręcz a za tym mogą iść trące klocki/tarcza. Może się giąć korba a za tym może iść trący łańcuch.

Koniecznie napisz jak już znajdziesz przyczynę bo lubimy takie Archiwum X :)

Mi też się tak zdarzało w Unibiku na starej korbie Suntour, po wymianie na Deore z zewnętrznymi łożyskami cisza, czyli podejrzewam, że to mogło być, tak jak mówicie, ocieranie łańcucha o wózek przedniej przerzutki przy mocniejszym deptaniu na pedały :) Pewnie kolega ma to samo, a jaka tam korba siedzi?

150km temu rower dostał nową kasetę oraz łańcuch

Do tego stara korba ... dźwięk możne pochodzić od nowego łańcucha, który źle układa się na częściowo zużytej zębatce korby ...

Drgania powinny być też wyczuwalne na pedałach podczas pedałowania z jak to napisałeś średnim i wyższym obciążeniem :).

Ewentualnie źle przewleczony łańcuch przez wózek przerzutki ale to powinno terkotać ciągle i dość głośno.

Pozdro

co może być powodem cichego dzwonienia/dźwięku metalicznego obcierania podczas

edałowania

Nie wiem jak wam ale mi ocieranie łańcucha nie przypomina metalicznego stuku jaki powoduje np tarcza :P chyba ze autor źle interpretuje dźwięki :D

Autor napisał o dzwonieniu a nie stuku.

Mała sztywność korby, łańcuch trze momentami o wózek przedniej przerzutki. Bardzo rzadko ale jednak - tarcie klocków hamulcowych o obręcz/krzywa tarcza hamulcowa.

Tarcie o przednią przerzutkę też występuje w niektórych zakresach, ale to całkiem inny odgłos.

Najgorsze jest to, że problem ustąpił z dnia na dzień - samoistnie. Nie wiem już czy to źle, czy dobrze.  :icon_confused:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...