Badek Napisano 29 Września 2013 Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Kross Hexagon X5 2012, 3900km. Moje pytanie jest następujące: co może być powodem cichego dzwonienia/dźwięku metalicznego obcierania podczas pedałowania (przy średnich i wyższych obciążeniach, tzn. generalnie przy przyspieszaniu na płaskim)? Mam się czego obawiać?150km temu rower dostał nową kasetę oraz łańcuch, piasta tylna została dobrze wyczyszczona i nasmarowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 29 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Na jakich biegach sie to ujawnia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badek Napisano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2013 O, to jest ciekawe pytanie. Szczerze powiem, że nie mam pojęcia, ale dziś mam dłuższy wypad, więc poobserwuje w jakiś warunkach to się dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krokuss0 Napisano 29 Września 2013 Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Mała sztywność korby, łańcuch trze momentami o wózek przedniej przerzutki. Bardzo rzadko ale jednak - tarcie klocków hamulcowych o obręcz/krzywa tarcza hamulcowa. To tylko domysły ale trzeba szukać wszędzie bo już takie przyczyny znajdowałem że w życiu bym nie pomyślał. Uprzedzam komentarze - przy przyspieszaniu rower się gnie - może się giąć amortyzator a za tym idzie obręcz a za tym mogą iść trące klocki/tarcza. Może się giąć korba a za tym może iść trący łańcuch. Koniecznie napisz jak już znajdziesz przyczynę bo lubimy takie Archiwum X Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadra1965 Napisano 29 Września 2013 Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Według mnie przyczyną może być : - zbyt lekko skręcona tylna kaseta - zbyt lekko ściśniety tylny zacisk koła/ jeśli masz wylajtowane zaciski i wazysz więcej niż 80 kg to spróbój zmienic na coś mocniejszego/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miner Napisano 29 Września 2013 Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Mi też się tak zdarzało w Unibiku na starej korbie Suntour, po wymianie na Deore z zewnętrznymi łożyskami cisza, czyli podejrzewam, że to mogło być, tak jak mówicie, ocieranie łańcucha o wózek przedniej przerzutki przy mocniejszym deptaniu na pedały Pewnie kolega ma to samo, a jaka tam korba siedzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Nie wiem jak wam ale mi ocieranie łańcucha nie przypomina metalicznego stuku jaki powoduje np tarcza chyba ze autor źle interpretuje dźwięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Techniq Napisano 30 Września 2013 Udostępnij Napisano 30 Września 2013 jak dzwonienie to prawdopodobnie łańcuch obija Ci się o wózek tylnej przerzutki! (miałem to u siebie i czasem też zadzwoni brzmiąc jak dzwoneczek ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 30 Września 2013 Udostępnij Napisano 30 Września 2013 150km temu rower dostał nową kasetę oraz łańcuch Do tego stara korba ... dźwięk możne pochodzić od nowego łańcucha, który źle układa się na częściowo zużytej zębatce korby ... Drgania powinny być też wyczuwalne na pedałach podczas pedałowania z jak to napisałeś średnim i wyższym obciążeniem . Ewentualnie źle przewleczony łańcuch przez wózek przerzutki ale to powinno terkotać ciągle i dość głośno. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krokuss0 Napisano 30 Września 2013 Udostępnij Napisano 30 Września 2013 co może być powodem cichego dzwonienia/dźwięku metalicznego obcierania podczas edałowania Nie wiem jak wam ale mi ocieranie łańcucha nie przypomina metalicznego stuku jaki powoduje np tarcza chyba ze autor źle interpretuje dźwięki Autor napisał o dzwonieniu a nie stuku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badek Napisano 1 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Mała sztywność korby, łańcuch trze momentami o wózek przedniej przerzutki. Bardzo rzadko ale jednak - tarcie klocków hamulcowych o obręcz/krzywa tarcza hamulcowa. Tarcie o przednią przerzutkę też występuje w niektórych zakresach, ale to całkiem inny odgłos. Najgorsze jest to, że problem ustąpił z dnia na dzień - samoistnie. Nie wiem już czy to źle, czy dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 1 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Października 2013 To sie dopiero okaże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.