Maciek226 Napisano 28 Września 2013 Udostępnij Napisano 28 Września 2013 witam musze odpowietrzyć swoje shimano m485 jednak oryginalny olej mineralny shimano jest drogi a na internecie znalazłem wiadomości że można do tego użyć oleju LHM+ , czy w przypadku użycia tego zamiennika moge go dolać czy musze cały układ czyścic i napełniać od nowa drugie pytanie czy moge zastąpić oryginalną zawleczke śrubką a2z ?? po nagwintowaniu jednej części zacisku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 28 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Drogi? http://allegro.pl/shimano-olej-mineralny-do-hamulcow-100ml-i3553191547.html i starczy na 4 razy żeby zalać oba hamulce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek226 Napisano 28 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2013 porównując do tego http://allegro.pl/olej-total-lhm-plus-1l-zielony-citroen-szczecin-i3553167037.html nie mam pojęcia ile idzie na odpowietrzanie , a jako że będe to robił 1 raz to na pewno częśc sie zmarnuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 28 Września 2013 Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Nie zastapisz zawleczki srubka gdyz gniazda w zacisku nie maja gwintu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek226 Napisano 28 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2013 tobo myślałem o tym żeby to nagwintować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 28 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Września 2013 porównując do tego http://allegro.pl/olej-total-lhm-plus-1l-zielony-citroen-szczecin-i3553167037.html nie mam pojęcia ile idzie na odpowietrzanie , a jako że będe to robił 1 raz to na pewno częśc sie zmarnuje Jak się postarasz to nic nie rozlejesz. 100ml starczy na 4 razy jak pisałem, wymienić płyn wystarczy raz na 2 lata. Czyli 100ml starczy na 8lat. Czy w takim razie te 20pln to dużo? Pleaseee. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 28 Września 2013 Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Jesli widzisz potrzebe? Pewnie. Ja zamiast zawleczki uzywam czegokolwiek podobnego - chocby kawalka drutu, np agrafki. Chyba ze potrzebujesz miec dostep do klockow w trasie - latwiej krecic imbusem niz miec ze soba np kombinerki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 28 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Ja polecam patent ze śrubka zrobioną ze starej szprychy. Zaginasz na odpowiednią długość, ucinasz, tyle. http://imageshack.us/a/img196/6061/brake003.jpg Żeby klocki nie latały można jeszcze koszulkę termo założyć i podgrzać. Funkcjonalność taka sama jak oryginalnych śrubek (z tym ze odkręcamy śrubokrętem płaskim, ni imbusem, ale te w multitoolach występują powszechnie), a koszt bez porównania mniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek226 Napisano 4 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2013 odpowietrzyłem oryginalnym z shimano , ale ciągle mam problem z słabą siłą aby zablokować koło musze prawie docisnąć klamke do kierownicy , byłem w serwisie i powiedzieli że są nnie są zapowietrzone , klocki to oryginalne organiki shimano, mają może 20% okładzin , słabe hamowanie to ich wina czy moze cały hamulec jest uszkodzony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 4 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Heble Shimano mają to do siebie ze jak jest mało klocków to jest duży skok klamki, nawet jak jest dobrze odpowietrzone. 20% klocków to już się kwalifikują do wymiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 5 Października 2013 Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Po organikach nie spodziewaj się cudów. Czas najwyższy żeby je zmienić co najmniej na pół metaliki albo spieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek226 Napisano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2013 z przodu na płmetalikach jednym palcem stawiam rower na przednim z tyłu musze całą ręką mocno nacisnąć żeby koło sie zablokowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viper512 Napisano 5 Października 2013 Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Jesteś pewny, że klocki ani tarcza nie są zatłuszczone? Tylne koło jest zazwyczaj latwo zablokować, u mnie tarcza 160, klocki żywiczne shimano i koło tył blokuje się po lekkim naciśnięciu. A może się klocki "zeszkliły". Możesz spróbować przetrzeć je troche papierem ściernym. Albo to faktycznie wina tego, że się klocki kończą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek226 Napisano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2013 klocki niezatłuszczone tarcza czyszczona nitrem a potem cytryną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 5 Października 2013 Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Wyczyść samym nitrem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek226 Napisano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2013 za chwile popróbuje jeśli to niepomoże to zostaje mi wymiana klocków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viper512 Napisano 5 Października 2013 Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Znajomy po czyszczeniu cytryną całkowicie stracił siłę hamowania, która powróciła dopiero po jakimś czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek226 Napisano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2013 po czyszczeniu sytryną zawsze tak przez jakiś czas jest trzeba znów tarcze podgrzać czy jakoś tak mi zawsz siła wracała po 1-2 km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Oryginalne shimano, żywiczne działają na początku później jakoś ... ulegają, nie wiem, bio degradacji czy co ... siła słabie z czasem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek226 Napisano 8 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2013 zrobiłem , nicniepomogło przed zmianą pojechałem jeszcze w teren , na długim zjedzie nagrzało się poszed biały dym i hamuje jak powinien czyli klocek był pewnie tłusty mimo odtłuszczania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LUKASZ1980 Napisano 9 Października 2013 Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Heble Shimano mają to do siebie ze jak jest mało klocków to jest duży skok klamki, nawet jak jest dobrze odpowietrzone Możesz podłożyć kawałek blaszki,ja kiedyś na szybko podłożyłem kawałek puszki i efekt był odczuwalny.Klamka szybciej łapała.Nie wiem jak to jest na dłuższą metę,ale na chwilę pomogło.Potem kupiłem nowe klocki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 10 Października 2013 Udostępnij Napisano 10 Października 2013 klamke od siemano, jaj twardosc, mozna regulowac malutkim imbusem. tak, zeby sie zbytnio nie zapadala. pochwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 10 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Tak to się reguluje odległość dźwigni klamki od gripa, nie twardość klamki. Od SLXa w górę jest regulacja FreeStroke, czyli odległości klocków od tarczy, ale z tego co ludzie piszą mały zakres, praktycznie niewyczuwalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 10 Października 2013 Udostępnij Napisano 10 Października 2013 wlasnie. im dalej klamka od gripa tym szybciej hamulec-klocki lapia tarcze. wiec, nie musisz cisnac klamki do samego konca , by zablokowac kolo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 10 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Października 2013 To prawda, przy bardziej oddalonej klamce szybciej łapie, ale jak ktoś ma krótkie palce to nie będzie na maxa ustawiał wychylenia dźwigni bo nie sięgnie do niej . Także ta regulacja to żadne rozwiązanie na powiększający się skok klamki wraz ze zużyciem klocków, szczególnie dla osób z krótkimi palcami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.