Skocz do zawartości

[serwisowanie] shimano m485

Maciek226

Rekomendowane odpowiedzi

witam musze odpowietrzyć swoje shimano m485 jednak oryginalny olej mineralny shimano jest drogi a na internecie znalazłem wiadomości że można do tego użyć oleju LHM+ , czy w przypadku użycia tego zamiennika moge go dolać czy musze cały układ czyścic i napełniać od nowa

drugie pytanie

czy moge zastąpić oryginalną zawleczke śrubką a2z ?? po nagwintowaniu jednej części zacisku ?

• Mod Team

porównując do tego http://allegro.pl/olej-total-lhm-plus-1l-zielony-citroen-szczecin-i3553167037.html

nie mam pojęcia ile idzie na odpowietrzanie , a jako że będe to robił 1 raz to na pewno częśc sie zmarnuje

Jak się postarasz to nic nie rozlejesz. 100ml starczy na 4 razy jak pisałem, wymienić płyn wystarczy raz na 2 lata. Czyli 100ml starczy na 8lat. Czy w takim razie te 20pln to dużo? Pleaseee.

• Mod Team

Ja polecam patent ze śrubka zrobioną ze starej szprychy. Zaginasz na odpowiednią długość, ucinasz, tyle.

http://imageshack.us/a/img196/6061/brake003.jpg

Żeby klocki nie latały można jeszcze koszulkę termo założyć i podgrzać. Funkcjonalność taka sama jak oryginalnych śrubek (z tym ze odkręcamy śrubokrętem płaskim, ni imbusem, ale te w multitoolach występują powszechnie), a koszt bez porównania mniejszy.

odpowietrzyłem oryginalnym z shimano , ale ciągle mam problem z słabą siłą aby zablokować koło musze prawie docisnąć klamke do kierownicy , byłem w serwisie i powiedzieli że są nnie są zapowietrzone ,

klocki to oryginalne organiki shimano,  mają może 20% okładzin , słabe hamowanie to ich wina czy moze cały hamulec jest uszkodzony?

Jesteś pewny, że klocki ani tarcza nie są zatłuszczone? Tylne koło jest zazwyczaj latwo zablokować, u mnie tarcza 160, klocki żywiczne shimano i koło tył blokuje się po lekkim naciśnięciu. A może się klocki "zeszkliły". Możesz spróbować przetrzeć je troche papierem ściernym. Albo to faktycznie wina tego, że się klocki kończą.

Heble Shimano mają to do siebie ze jak jest mało klocków to jest duży skok klamki, nawet jak jest dobrze odpowietrzone

Możesz podłożyć kawałek blaszki,ja kiedyś na szybko podłożyłem kawałek puszki i efekt był odczuwalny.Klamka szybciej łapała.Nie wiem jak to jest na dłuższą metę,ale na chwilę pomogło.Potem kupiłem nowe klocki.

• Mod Team

To prawda, przy bardziej oddalonej klamce szybciej łapie, ale jak ktoś ma krótkie palce to nie będzie na maxa ustawiał wychylenia dźwigni bo nie sięgnie do niej :D. Także ta regulacja to żadne rozwiązanie na powiększający się skok klamki wraz ze zużyciem klocków, szczególnie dla osób z krótkimi palcami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...