kns3k Napisano 28 Września 2013 Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Przymierzam się do zakupu przedniego amorka. Wybór padł na Suntour Epicon. Skuszony stosunkiem cena/jakosc w przeczytanych postach.Ceny oscylowaly w granicach 450-500pln. Obecnie przeszukujac oferty sklepów internetowych nie ma Epicona w takiej cenie. Stad pytanie. Jakie nastapily zmiany, że nagle amorek skoczył do ceny min. 699pln? Wiem, że sezon itd. Ale różnica w cenie jest dosyć odczuwalna. Czy macie doświadczenia z podobnym skokiem ceny? Czy spodziewać sie zimowego spadku i wtedy zainwestowac w Epicona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 28 Września 2013 Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Ceny rzędu 500zl wynikały z wyprzedaży u dystrybutora, w tej chwili dostępne są tylko nowsze modele. Warto pamiętać też o tym, że cena detal. dość mocno poszła do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kns3k Napisano 28 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2013 To boli najbardziej. Jednak czy warto zaczekac? Kompletacja sprzetu i tak na przyszly sezon. Wysłane z mojego MT11i przy użyciu Tapatalk 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 28 Września 2013 Udostępnij Napisano 28 Września 2013 (edytowane) Cena była niższa nie tylko ze względu na wyprzedaże, te same modele z tych samych roczników są teraz drogie jak h.... Poszła w górę również z powodu popularności amortyzatora. Dystrybutorzy, sklepy, itp zwietrzyli interes. Poczekaj jeszcze troszkę, sezon i tak się kończy i dłub w necie (nie tylko w Alledrogo!!!), coś może uda ci się wygrzebać. Wiem z wlasnego doświadczenia że można znalezć okazję,trzeba tylko być cierpliwym i systematycznym. Edytowane 28 Września 2013 przez Roonin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kns3k Napisano 28 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Zdecydowanie będę czekać. Chodziło mi o sam fakt, skąd tak wielka zmiana. Było to dla mnie nieco niezrozumiałe. A chciałem własnie zacząć zabawe z gazowcami;) Znalazłem opróćz allegro sklepy internetowe z cenami na poziomie 459pln. Jednak zaraz po moim kontakcie czy nadal towar dostępny, szybko opdpowiadali, że niestety nie mają na stanie, oraz bardzo szybko oferta znikała ze strony internetowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 28 Września 2013 Udostępnij Napisano 28 Września 2013 First też podrożał a jeszcze w styczniu/lutym można go było kupić taniej niż Epicona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 29 Września 2013 Udostępnij Napisano 29 Września 2013 (edytowane) Piszesz bajki o rzekomej zachłanności dystrybutora czy sklepów, nawet na ebayu Epicony mocno poszły do góry (wychodzi prawie 700zl) Wyprzedażowe epicony miały po 3-4 lata a to z pewnością dobrze nie wpływa na amortyzator. Z resztą sprzedawcy na allegro naprawdę nie mieli z tego kokosów. Możesz szukać okazji ale tak jak wspomniano epicon jest mega popularny i raczej żaden sprzedawca nie zaproponuje jakiegos dużego rabatu Edytowane 29 Września 2013 przez miskov17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Września 2013 Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Piszesz bajki o rzekomej zachłanności dystrybutora czy sklepów, nawet na ebayu Epicony mocno poszły do góry (wychodzi prawie 700zl) Wyprzedażowe epicony miały po 3-4 lata a to z pewnością dobrze nie wpływa na amortyzator. Z resztą sprzedawcy na allegro naprawdę nie mieli z tego kokosów. Możesz szukać okazji ale tak jak wspomniano epicon jest mega popularny i raczej żaden sprzedawca nie zaproponuje jakiegos dużego rabatu Nie po 3-4 lata, bo był to roczniki 2011. I to można sprawdzić nawet po kodzie na amorze. Swojego kupiłem na wiosnę tego roku, czyli w ostatnim momencie, kiedy były dosyć tanie, i wtedy miał jakieś 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 30 Września 2013 Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Piszesz bajki o rzekomej zachłanności dystrybutora czy sklepów, nawet na ebayu Epicony mocno poszły do góry (wychodzi prawie 700zl) Wyprzedażowe epicony miały po 3-4 lata a to z pewnością dobrze nie wpływa na amortyzator. Z resztą sprzedawcy na allegro naprawdę nie mieli z tego kokosów. Możesz szukać okazji ale tak jak wspomniano epicon jest mega popularny i raczej żaden sprzedawca nie zaproponuje jakiegos dużego rabatu Jakie 3-4 lata.... Moj był roczny jak go kupowałem i dałem za niego 450zł z przesyłką. Treaz możesz kupic taki sam za +250zł. To co, zdrożał jak wino od leżenia na półce. A na ebayu czy gdzie tam indziej to co ludzie ulepieni z innej gliny sprzedają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek3033 Napisano 30 Września 2013 Udostępnij Napisano 30 Września 2013 po prostu model 2011 kosztował w okolicy 500zl, lecz juz go nie ma. (sam kupiłem ostatniego w krakowie) a za model 2013 wyj**** taką kosmiczną cenę. Czemu, to nie wiem, ale wiem podejrzewam że z czasem ona spadnie, tylko potrzeba czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 30 Września 2013 Udostępnij Napisano 30 Września 2013 @@Roonin, to znajdź mi dostępnego realnie SF11. Powodzenia A na ebayu czy gdzie tam indziej to co ludzie ulepieni z innej gliny sprzedają? Przeczytaj jeszcze raz temat na spokojnie, może doczytasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 30 Września 2013 Udostępnij Napisano 30 Września 2013 (edytowane) @@Roonin, to znajdź mi dostępnego realnie SF11. Powodzenia Przeczytaj jeszcze raz temat na spokojnie, może doczytasz. http://allegro.pl/sr-suntour-epicon-r-l-d-100mm-2011-czarny-bialy-i3569963336.html Specjalnie się nie wysilałem, jak bym poszukał jeszcze coś bym znalazł. Powiedzmy że ten z manetką był kapkę droższy ale nie tyle Widać nabrał mocy leżąc na półce Edytowane 30 Września 2013 przez Roonin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 30 Września 2013 Udostępnij Napisano 30 Września 2013 @up To nie jest rocznik 2011, tylko starszy. Świadczy o tym metalowe pokrętło regulacji tłumienia powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 30 Września 2013 Udostępnij Napisano 30 Września 2013 (edytowane) Polemizował bym ale niech będzie... Temat się zmieni w przepychankę na argumenty. Tylko co to zmienia? Tym bardziej nie powinien tyle kosztować. Edytowane 30 Września 2013 przez Roonin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 30 Września 2013 Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Polemizować nie ma z czym. SF11 miały pokrętło czerwone, plastikowe. SF9 metalowe. Tyle, że to w zasadzie jedyna różnica. Nie rozumiem podejścia "Czemu tyle kosztuje?". Rok temu był boom na Epicony, bo były w dobrej cenie, sprzęt zebrał kolejne dobre opinie, więc na ten rok ceny skoczyły w górę. Przyjdzie zima, pewnie trochę spadną. To i tak nadal najtańszy tak dobrze oceniany ogólnodostępny powietrzny widelec o tak niskiej wadze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Września 2013 Udostępnij Napisano 30 Września 2013 (edytowane) Chce ktoś kupić używanego 1 sezon epicona rld sf11, cena okazyjna, 600zł :E Edytowane 30 Września 2013 przez domin34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 30 Września 2013 Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Polemizować nie ma z czym. SF11 miały pokrętło czerwone, plastikowe. SF9 metalowe. Tyle, że to w zasadzie jedyna różnica. Nie rozumiem podejścia "Czemu tyle kosztuje?". Rok temu był boom na Epicony, bo były w dobrej cenie, sprzęt zebrał kolejne dobre opinie, więc na ten rok ceny skoczyły w górę. Przyjdzie zima, pewnie trochę spadną. To i tak nadal najtańszy tak dobrze oceniany ogólnodostępny powietrzny widelec o tak niskiej wadze. No tak mój ma też czerwone plastikowe tylko...... Trzeba by wysłać zapytanie czy zdjęcie jest adekwatne do towaru bo u niego już nie raz tak było że fotka była z du..... wzięta. Skoro pisze ze ma 2011 to nie myślę żeby aż tak w ciula walił bo by się sypał negat za negatem. Poza tym powiedzmy że one faktycznie są starsze, no to cena jest tym bardziej absurdalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 30 Września 2013 Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Z tymi negatywami różnie bywa. Jeden się nie zna, drugi boi się dostać go w odwecie, trzeci ma gdzieś różnice między danymi egzemplarzami, a czwarty zwyczajnie omija danego sprzedawcę. Wystarczy spojrzeć na opinie o kontach handlarzy podróbkami. Natomiast, jak mówię, moim zdaniem cena nie wzięła się znikąd. U dystrybutora LOR (odpowiednik starego LOD) kosztuje 899zł, a RLR (analogicznie) 959zł. W 2011 roku LOD kosztował 649zł, a RLD 699zł. W 2012 odpowiednio 699zł i 799zł. 200zł różnicy - zdaje się, że jakoś tak się to dawniej chyba też trzymało. Skoro stare modele utrzymały się w magazynach do dzisiaj i kosztują mniej niż najnowsze wersje, i tak znajdą nabywców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michael26 Napisano 2 Października 2013 Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Gdzie teraz sprzedają Epicona z 2011 lub 2012r najtaniej i czekać do zimy? Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 2 Października 2013 Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Też mam chęć kupić ten amorek. Ale jak jego cena podskoczyła to za tą cenę nie ma lepszego amortyzatora? Bo jak by były za 1000 zł to już były by nie opłacalne, pewnie bo byśmy dostali lepszy sprzęt za te pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 2 Października 2013 Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Jeżeli chcecie polować na SF-11 to raczej wątpię, żeby ich ceny spadły w zimie. Jeżeli jednak mówimy o modelach 2012 2013, to możliwe, że będą na nie promocje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michael26 Napisano 2 Października 2013 Udostępnij Napisano 2 Października 2013 a które lepsze jeśli chodzi o stosunek cena/jakość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 2 Października 2013 Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Z tego co mnie wiadomo to nowsze wersje zostały tylko trochę "odlajtowane". Większych zmian nie widać.Ale piszę to tylko z informacji zasłyszanych i nie potwierdzonych w 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BajkowiecxD Napisano 2 Października 2013 Udostępnij Napisano 2 Października 2013 o jak dobrze że ja kupilem tego epicona jeszcze jak był tani Na początku listopada 2012 roku kupiłem go za 518zł Jest to wersja bez piwotów o skoku 140mm(rld) Czyli rocznik 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek3033 Napisano 2 Października 2013 Udostępnij Napisano 2 Października 2013 jakis duzy on , moj ma tylko 100mm. Gdzies mi sie obilo, że te nowe maja miec lepszy tłumik, ale nie wiem czy to prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi