trupek Napisano 27 Września 2013 Napisano 27 Września 2013 Jakie polecacie sprawdzone i wg. Was najlepsze metody ochrony dętki przed uszczypaniami.
Mod Team sznib Napisano 28 Września 2013 Mod Team Napisano 28 Września 2013 Sprawdza się zarówno taśma izolacyjna jak i opaski, z tym ze te tanie, gumowe są "niepewne". O innych metodach nie słyszałem i w sumie nie ma co kombinować jak się te wspomniane sprawdzają.
kinder85 Napisano 28 Września 2013 Napisano 28 Września 2013 Przed "uszczypaniami" opaska nie uchroni dętki. Opaska chroni przed szprychami/nyplami, jeżeli dobrze rozumiem chodzi Ci o snejki a przed tym chroni odpowiednie ciśnienie w kole i podnoszenie tyłka najeżdżając na przeszkody ;P
krokuss0 Napisano 28 Września 2013 Napisano 28 Września 2013 Raz widzialem patent z dwustronna tasma klejaca :-) Kiedys sprobowalem dla zbicia wagi male kawalki tasmy izolacyjnej na otwory od nypli zamiast calego paska. Efekt - 2 kapcie w 3 km. Kawalki tasmy sie poprzesuwaly odslaniajac otwory i detka poszla o ich ostre krawedzie.
Mod Team michuuu Napisano 28 Września 2013 Mod Team Napisano 28 Września 2013 male kawalki tasmy izolacyjnej na otwory od nypli Kawałki taśmy izolacyjnej nie trzymają się obręczy to nie taśma klejąca, jak już to owinąć z dwa razy dookoła.
krokuss0 Napisano 28 Września 2013 Napisano 28 Września 2013 Wiem michuu. To był eksperyment z wynikiem negatywnym. Ja owijam 2 lub nawet 3 razy, wczesniej szlifuje otwory z ostrego. Jak nie patrze na wage to klasyczna markowa opaska.
trupek Napisano 28 Września 2013 Autor Napisano 28 Września 2013 Przed "uszczypaniami" opaska nie uchroni dętki. Opaska chroni przed szprychami/nyplami, jeżeli dobrze rozumiem chodzi Ci o snejki a przed tym chroni odpowiednie ciśnienie w kole i podnoszenie tyłka najeżdżając na przeszkody ;P Nie chodzi mi o snejki bo z tym nie mam problemu. Tylko ostatnio zrobiły mi się delikatne krawędzie na taśmie i kaleczy mi dętki, robiąc małe dziurki. .
1415chris Napisano 28 Września 2013 Napisano 28 Września 2013 Zatyczki; I wszelkiej masci tasmy. Tym bardziej, jak jest to rower mtb. Poszukaj na forum, temat byl juz przerabiany.
trupek Napisano 28 Września 2013 Autor Napisano 28 Września 2013 Ciekawa ta opcja z zatyczkami, masz jakiś namiar na nie poza tą stroną co podałeś? Oglądając je wpadłem na pomysł zaklejenia otworów silikonem i chyba dziś go przetestuję, ewentualnie może ktoś już wcześniej na taki pomysł wpadł?.
krokuss0 Napisano 28 Września 2013 Napisano 28 Września 2013 Odradzam - nie testowałem ale: - waga będzie wyższa niż przy opasce - wymiana nypla = nowy silikon - silikon jest bardzo plastyczny i miękki i pod naciskiem dętki może schodzić z otworu (wciskać się w otwór) a to może spowodować dziury w dętce od krawędzi otworu Zachęcam jednak do próby - pionierstwo trzeba wspierać Opisz wrażenia później
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.