Skocz do zawartości

[vbrake] Piszczenie hamulców

callisto

Rekomendowane odpowiedzi

Odtłuść obręcze i klocki np. benzyną ekstrakcyjną. Jeśli nie pomoże, to przejedź obręcze papierkiem ściernym (nie grubym, około 800) i lekko klocki. Jeśli to nie pomoże, to spróbuj inaczej ustawić klocki, popróbuj, aby idealnie przylegały do obręczy. Jak to nie pomoże, to pozostaje tylko zmiana klocków :)

Ja ustawiam klocki tak żeby przód klocka był lekko bliżej obręczy niż tył - zazwyczaj tak pozbywam się piszczenia pod warunkiem że obręcz i klocki nie są zabrudzone. Na mokrym i tak wszystko piszczy. Niestety klocki to element niedoceniany. Wiele osób myśli że jak ma XTki na pantografie z klockami za 4 zł to będzie super hamować a klocek to część równie ważna jak szczęki czy klamki. Poza tym 15 zł za markowy komplet (o ile jest markowy) to niewiele :)

Sam miałem podobny problem, obręcz przeleciałem rozpuszczalnikiem NITRO dalej to samo, w końcu zmieniłem klocki na Merida MD003, które z początku też piszczały, ale pierwszy deszcz na nie i wszystko wróciło do normy.Druga para klocków nie wymieniona i tylko złapie trochę wilgoci to piszczy, a Meridy w deszczu cichutko hamują :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...