Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Wózek nie odbija.

Foxi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej mam takie pytanie na szybko.

Mam problem z wózkiem od przerzutki tylnej wózek nie chce odbić przez co łańcuch nie jest napięty. 

Wydaje mi się, że coś stało się z sprężyną (moje domysły).
Czy jest możliwość naprawienia tego lub czy da się dość do tej części gdzie prawdopodobnie jest ta sprężyna.

Chodzi mi o miejsce gdzie jest naklejka Dyna Sys
http://www.bikeplanet.pl/191-381-thickbox/przerzutka-tylna-shimano-slx-shadow-rd-m663-sgs-10-biegowa.jpg

Napisano

Chodzi Ci o tą dużą sprężynę dobrze widoczną na zdjęciu? Z nią wszystko jest ok. Korpus pracuje prawidłowo. Jedynym problemem jest to że wózek nie napina się nie wraca na swoje miejsce. 

• Mod Team
Napisano

@UP: Przejrzałeś w ogóle podany powyżej artykuł?

Jak widać są tam 3 sprężyny z czego jedna odpowiada za pracę korpusu (ta widoczna bez otwierania przerzutki), druga za napinanie całej przerzutki a trzecia (widoczna na fotce #8), która znajduje sie w środku, na osi obrotu wózka odpowiada za jego napinanie.

W M772 pewnego razu też przestał mi odbijać wózek - wystarczyło otworzyć i złożyć wózek tak jak to pokazane powyżej.

Napisano

obecnie męczę się z włożeniem tej małej śrubki 

Żeby ją włożyć, sprężyna musi dobrze wejść-tj. trafić do otworku, zarówno w korpusie, jak i we wózku (inaczej nie dasz rady "dociś" obu elementów jak należy, co za tym idzie dokręcić tej śrubki ze sworzniem).

Napisano

Rozkręciłem i przeczyściłem obecnie męczę się z włożeniem tej małej śrubki 

Musisz obracać wózkiem jednocześnie dociskając wózek do korpusu przerzutki.

Tam jest obrotowy talerzyk z otworkiem i sprężyna początkowo jest prawdopodobnie tylko w otworku tego talerzyka a musi wejść w otwór samego wózka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...