Skocz do zawartości

[rower] Pytania kompletnego laika

lysygrubas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Kilka dni temu skradziono mi rower, bardzo ładny Kands Galileo, polecony przez znajomego - byłem z niego b. zadowolony.

Pomyślałem, że zamiast się załamywać, kupie sobie jeszcze fajniejszy, biorąc pod uwagę dotychczasowe doświadczenia.

To był mój pierwszy nietescowy rower, używałem go codziennie od maja, robiąc dziennie ok. 30 km.

Jestem kompletnie zielony w temacie więc z góry proszę o wyrozumiałość i potraktowanie pytań poważnie.

1. Czy to normalne, że po deszczu hamulce gorzej działają? Musiałem je często regulować, w zasadzie po każdym deszczowym dniu. Oprócz tego po deszczu piszczały niemiłosiernie (ale po kilku dniach piszczenie znikało) - jak można się tego pozbyć?

2. Ten Kands miał 21 biegów, trzy po lewej i 7 po prawej. W zasadzie po lewej cały czas miałem włączoną trójkę i zmieniałem tylko te po prawej. Problem w tym, że kiedy najbardziej potrzebowałem zmienić biegi (czyli np. przy wjeździe na wyższą stromą górkę, niedaleko szczytu), biegi nie chciały łagodnie wchodzić. W roweruch Veturilo, które mają biegi w tylnej piaście, nie zauważyłem tego problemu. W ogóle te biegi w Veturilo byłyby OK, gdyby nie to, że trójka była dość wolna.

Czy uważacie, że warto kupić rower z biegami w tylnej piaście? Są takie, na których da się szybciej jechać, mają więcej biegów niż 3?

3. Czy są w Warszawie (zwłaszcza trasa Kabaty-Wola) miejsca, gdzie można się rozpędzić? Ulica mnie stresuje, większość ścieżek rowerowych jest wąska i usłana niespodziankami (krzaczki i inne, zza których wychodzą psy i dzieci na małych roweruch, dziury i wystające płytki, krawężniki itd.), po chodnikach staram się nie jeździć, a jeśli już, to b. powoli, jeśli są szerokie.

4. W instrukcji do fotelika było napisane, że nie należy go używać z rowerami z amortyzatorami. Tak jest ze wszystkimi fotelikami? Czy są jeszcze jakieś inne wady amortyzatorów?

Czy po przeczytaniu powyższych pytań ktoś z Was mógłby mi polecić rower do 1500 zł? Taki jak Kands Galileo, tyle żeby gładko się zmieniało biegi (mogą być w tylnej piaście), hamulce nie piszczały po deszczu i może z amortyzatorem, jeśli da się zamontować fotelik.

Z góry bardzo dziękuję!

Napisano

1. Raczej normalne.

2. Prawdopodobnie miałeś osprzęt bardzo niskiej jakości, altus albo i niżej, i stąd te problemy.

4. Chodzi o rowery z pełną amortyzacją, jak masz tylko przedni amortyzator to spokojnie możesz jeździć z fotelikiem.

A rower możesz kupić taki :)

Napisano

Ad. 3.  Takie są uroki życia w mieście.  Ale możesz się rozpędzić np. na ścieżce wzdłuż Sikorskiego/Becka do Mostu Siekierkowskiego.  Stamtąd możesz się rozpędzić Wałem w kierunku centrum albo w drugą stronę.

Rewelacji tak czy inaczej nie ma.

Napisano

1. Raczej normalne.

2. Prawdopodobnie miałeś osprzęt bardzo niskiej jakości, altus albo i niżej, i stąd te problemy.

4. Chodzi o rowery z pełną amortyzacją, jak masz tylko przedni amortyzator to spokojnie możesz jeździć z fotelikiem.

A rower możesz kupić taki :)

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Też myślałem o tym Maestro - przeglądam forum i widzę, że ma b. dobre opinie.

Więc teraz nurtuje mnie już tylko jedno pytanie - o biegi z tyłu.

Widziałem na Allegro kilka rowerów z Shimano Nexus i 7 biegów (np. http://allegro.pl/raleigh-glamour-shimano-nexus-7-stan-bdb-okazja-i3558549513.html) - czy na tym dałoby się szybko pomknąć czy raczej nie bardzo? Czy na tym Maestro z Alivio biegi będą przeskakiwały równie gładko?

Jeszcze raz wielki dzięki!

Napisano

Jeżdżę na nexusie 7 już drugi sezon. Normalnie wykorzystuję tylko biegi do 5 - 6 i 7 są za ciężkie. Innym minusem jest brak 3 zębatek z przodu, przez co można cholery dostać podjeżdżając pod jakąś górę bo biegi bardzo szybko się skończą. Jednak jeśli zamierzasz jeździć tylko po płaskim to powinno się sprawdzić.

Napisano

Ad. 3.  Takie są uroki życia w mieście.  Ale możesz się rozpędzić np. na ścieżce wzdłuż Sikorskiego/Becka do Mostu Siekierkowskiego.  Stamtąd możesz się rozpędzić Wałem w kierunku centrum albo w drugą stronę.

Rewelacji tak czy inaczej nie ma.

Dzięki, tak naokoło jeszcze nie jechałem, ale wypróbuję przy najbliższej okazji.

Napisano

+ podejrzewam silne deptanie po pedałach w momencie zmiany biegów = nie ma takiej przerzutki która wtedy płynnie przerzuca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...