WAK Napisano 26 Września 2013 Napisano 26 Września 2013 Na ile jest to praktyczne rozwiązanie? Szukam ramy 13" (dla syna) i te, które widziałem (zresztą żadnej luzem, tylko w gotowych rowerach) mają haki pionowe. A chciałem założyć mu piastę z wielobiegiem. Jak się sprawuje takie rozwiązanie w supporcie - na ile kłopotliwa jest regulacja? Czy można przeprowadzić ją w trasie?
grzegosz Napisano 26 Września 2013 Napisano 26 Września 2013 Gdzie znalazłeś w PL taki suport?Jakiego typu to ma być rower?No i ostatnia sprawa, jak wolnobieg, to śmiało można użyć przecież napinacza, np. takiego: http://allegro.pl/napinacz-lancucha-rowerowego-ssp-11-1-ostre-kolo-i3572446396.html
Pasiasty Napisano 26 Września 2013 Napisano 26 Września 2013 Bez sensu takie kombinacje. Lepiej zrobić napinacz albo ze starej przerzutki szosowej z krótkim wózkiem (więcej problemów, będzie potrzebna długa śruba ograniczająca), albo z ramienia V-brakea, tak jak tu: http://img09.tablica.pl/images_tablicapl/87756459_4_644x461_trial-mielec-sport-i-hobby.jpg, albo już w ogóle najmniej kłopotliwe i wbrew pozorom trwałe (skaczą na tym trialowcy): napinacz ze szprychy. Piasta z wielobiegiem ale docelowo będzie single?
WAK Napisano 26 Września 2013 Autor Napisano 26 Września 2013 Dzięki za głos w dyskusji. A więc... 1. Nie znalazłem, ale czytałem o takowych. Szukanie to kolejny etap ;-). Zresztą i tu na forum jest też coś o tym... 2. Rower trekkingowy dla syna. Syn jest już na tyle duży, że warto zabierać go na dłuższe wycieczki, więc planuję coś z biegami. Ale nie chcę przerzutek z napinaczem, planuję Nexusa. 3. Chcę uniknąć napinacza, zbiera błoto i ulega awariom. @pasiasty Jak już uda się pokonać problem braku poziomych haków, to może być i singiel. Wtedy już można żonglować rozwiązaniami w tylnej piaście. Byle nie było napinacza ;-)
Pasiasty Napisano 26 Września 2013 Napisano 26 Września 2013 No to myślę, że opcja ze szprychą będzie w sam raz. Nic nie waży, nie ma się ce zepsuć, jak raz dobrze zainstalujesz to będzie działać. Patent wygląda może dość kontrowersyjnie ale używają tego hardkorowi trialowcy i się sprawdza! Miałem kiedyś rower Cube z piastą Alfine (swoją drogą polecam zamiast Nexusa, który jest bardziej awaryjny) i miał właśnie suport z mimośrodem. Ale tam było to założenie projektowe - mufa suportu miała większą średnicę niż normalnie, żeby ten mimośród się tam zmieścił. Było to kłopotliwe w regulacji - nie byłem w stanie ruszyć tego sam używając narzędzi, które miałem w domu. W rezultacie musiałem udać się do warsztatu i zapłaciłem chyba z 30 zł za durne przekręcenie mimośrodu o kilka mm.
panSocjolog Napisano 26 Września 2013 Napisano 26 Września 2013 O właśnie, rower musi być fabrycznie przystosowany pod taki suport, bo inaczej lipa (są co prawda mimośrody to standardowych muf, ale kosztują furmankę pieniędzy). Jak nie chcesz napinacza to może się jeszcze rozejrzeć za ramą z poziomymi hakami, ewentualnie wsadzić ghost ring.
grzegosz Napisano 26 Września 2013 Napisano 26 Września 2013 Ja bym się rozejrzał w takim razie za jakąś ramą z przeznaczeniem dirt/street, np. dartmoor two6player (jedna z tańszych), albo two4player pod koła 24" (jest nawet w promocji jakiś starszy rocznik: http://allegro.pl/rama-dartmoor-two4player-14-kola-24-i3508823281.html ) i w tym kierunku kombinował.
WAK Napisano 26 Września 2013 Autor Napisano 26 Września 2013 Strasznie podejrzanie wygląda ta szprycha ;-) Ale przyznaję, że nie widać jej za bardzo, jest to rozwiązanie tanie... Znalazłe nawet coś takiego: Sunline V1 Travel Guide Spring. Bo z tym mimośrodowym cackiem, to rzeczywiście cenowo jest coś nie tak: Tr!ckstuff Excentriker. Ghost ring wygląda jeszcze bardziej podejrzanie niż szprycha - nie wypadnie to czasem? Jest jakaś filozofia dobierania wielkości zębatki? Znalazłem własnie takie rozwiązania - takie sztywne napinacze do regulacji, ale w sumie to to samo, co poziomy hak - trzeba od czasu do czasu coś odkręcić i zakręcić: Blackspire Stinger Chain Tensioner, Blackspire Stinger Coloured E-Type Chain Tensioner, Da Bomb RL-4 Chain Tensioner, Fire Eye Spur Single Speed Tensioner, Brand-X Chain Tensioner, Gusset Bachelor SS Tensioner @Pasiasty Z tym Alfine to się zastanawiałem nawet, ale to jest znacznie droższe od Nexusa. W przypadku Nexusa istnieje wersja z czerwonym paskiem na pancerzu, która podobno jest doszczelniona SG-8R36. Generalnie załóżę chyba wątek o Nexusach, żeby Ci, Którrzy Wiedzą ;-) opisali poszczególne roczniki piast. Na stronie Shimano są chyba tylko najnowsze, a z drugiej ręki można przecież dostać starsze modele... @grzegosz Zastanawiałem się nad tym, ale skoro takie ramy (nawet 11" i 12") z kołami 24" pasują pod dorosłych, to 7-latek może mieć problem... (120 cm wzrostu). Jak się taka rama sprawdzi z kołami 20"?
panSocjolog Napisano 26 Września 2013 Napisano 26 Września 2013 Znalazłem własnie takie rozwiązania - takie sztywne napinacze do regulacji Pokazujesz kilka różnych rozwiązań, z których nie wszystkie spełniają tą funkcję o którą ci chodzi. No ale ten ostatni powinien się nadać - nie jest to może rozwiązanie estetyczne i bezobsługowe, ale spełni swoją funkcję no i jest proste i tanie. Co do ghost ringów - teoretycznie łańcuch jest napięty, więc zębatka nie wypada, a dobiera się ją tak, żeby łańcuch był napięty No ale ja bym czegoś takiego w swoim rowerze nie zamontował
WAK Napisano 26 Września 2013 Autor Napisano 26 Września 2013 Właśnie analizuję dokładniej to, co wrzuciłem. Rychło w czas ;-) Niektóre z tych napinaczy instaluje się przy ząbatce suportu, jak się zorientowałem. I to te nie pasują, prawda? A w zasadzie dlaczego? Napinają... W swoim może i bym zamontował - mogłoby to być nawet zabawnie, tak tłumaczyć każdemu, że mi kółko wypadło z tylnej kasety, ale to ma być rower dla syna - za duże ryzyko, że koledzy zaczną "naprawiać" ;-) No i jak żone wytłumaczyłbym, że to bezpieczne ;-). ****** Odnośnie napinacza Gusset Bachelor SS Tensioner to obsługa chyba jest podobna, jak przy poziomych hakach, prawda? Jak zobaczę, że łańcuch się poluzował, to zamiast przesuwać koło w hakach, to napinam napinaczem, korygując jego pozycję. Tylko ryzyko poluzowania śruby napinacza jest większe niż śrub mocujących piastę w pierwszym przypadku. Może więc szprycha?
Pasiasty Napisano 26 Września 2013 Napisano 26 Września 2013 Czemu Ty tak kombinujesz jak koń pod górę? Nie lepiej coś prostego i taniego dać? Za dzieciaka śmigałem na singlu, który miał napinacz ze starej szosowej przerzutki. Nie umiałem wtedy jeszcze dbać o rower i tego nie robiłem, a i tak nie sprawiał żadnych problemów. Takie coś: http://allegro.pl/napinacz-lancucha-rowerowego-ssp-11-1-ostre-kolo-i3572446396.html też normalnie daje radę i nie wiem, czemu masz uprzedzenia. To jest singiel - choćbyś zakopał się w błocie to i tak napęd będzie kręcił.
WAK Napisano 26 Września 2013 Autor Napisano 26 Września 2013 Na dobrą sprawę mogę kupić synowi Mbike Avenger 20 z przerzutkami i mam zagadnienie rozwiązane. Ale ja właśnie chcę pokombinować - niekoniecznie lubię proste rozwiązania ;-). Ma jeździć wygodnie i bezpiecznie. Wygodnie, to wedługo rozeznania: z wielobiegiem; czyli z jednym małozawodnym mechanizmem zmiany biegów i to w dodatku ze sterowaniem w gripie - i tak wybór padł na Nexusa. Uważam, że najlepsza byłaba 3, ale pewnie będą się licytowali z równieśnikami na ilość biegów - niech ma 7 ;-). Problemem jest jednak brak odpowiedniej ramy. Ma 120 cm wzrostu, więc pasuje mu najbardziej 13" z kołami 20". Ale nie ma takich ram z poziomym hakiem. Więc albo wymiana haka, albo suport z mimośrodem, albo napinacz. Dobry napinacz, który nigdzie nie zahaczy, nie zablokuje się itd. Najbardziej jednak pasuje mi poziomy hak, stąd w innym dziale zamieściłem pytanie o taką ramę. grzegosz podsunął mi pomysł ramy do dirtu - badam temat. Tu zacząłem drążyć ów suport, ale widzę, że to ślepa uliczka. Trochę szkoda. Pewnie jeszcze zacznę wątek o napinaczach...
Pasiasty Napisano 27 Września 2013 Napisano 27 Września 2013 No szkoda, że nie ma takich ram... A na BMX'owe patrzyłeś?
Mod Team IvanMTB Napisano 27 Września 2013 Mod Team Napisano 27 Września 2013 Są... Ale nie w Kraju-Raju... Jeden z lepszych wynalazków w dziedzinie dziecięcych rowerów od czasów Pelikana i Crossa http://www.islabikes.co.uk/bike_pages/beinn24.html http://www.islabikes.co.uk/bike_pages/beinn20lrg.html Szacunek... I.
elberet Napisano 28 Września 2013 Napisano 28 Września 2013 http://allegro.pl/exzentriker-ebb-mimosrod-ekscentryczny-eccentric-i3577228808.html
WAK Napisano 28 Września 2013 Autor Napisano 28 Września 2013 @Pasiasty Zastanawiałem się nawet w wakacje nad ramami BMX'owymi, rzeczywiście teraz mi umknęły. Ich "zaletą" jest to, że jest dużo sklepów, gdzie można syna przymierzyć do takiej ramy. Ryzyko jest tylko takie, że poza ramą reszta też mu się spodoba i zamiast Nexusa i przejażdżek rowerowych będę miał miejską ekwilibrystykę ;-). BMX'owe ramy są nieco przewymiarowane pod kątem wytrzymałości z punktu widzenia funkcji, jaką ja przewidziałem dla roweru. Ale jak nie będzie innego wyboru, to rzeczywiście mogę zastanowić się nad takimi. Haki mają wszak poziome. A może i ta miejska ekwilibrystyka nie jest wcale taka zła - wszak to też ruch na świeżym powietrzu... ;-) ;-) ;-) @IvanMTB Te wskazane przez Ciebie również mają haki pionowe. A takich z hakami pionowymi to jednak jest u nas dostatek... Ech, Pelikan - od niego zaczynałem ;-) @elberet Dzięki za wyhaczenie dokładnie tego, o co mi chodziło. Cena Exzentriker EBB zabija. Najgorsze jest to, że to używka i jak nie zdecyduję się na tą aukcję, to przedmiot zniknie... A nówka jest znacznie droższa. Ale dzięki Tobie zacząłem googlać nazwę i znalazłem podobne rozwiązania: Niner BioCentric II, Forward Components eBB. Jest o tym trochę komentarzy.
Mod Team IvanMTB Napisano 28 Września 2013 Mod Team Napisano 28 Września 2013 Kłaniam, Oczywiście ze pionowe. To było w temacie: przestań szukać kłopotów, kup normalna ramę i wsadź napinacz jeśli potrzebujesz. Niner odpada. The BioCentric is only designed to fit in Niner frames. Nie ten rozmiar... No i oczywiście cokolwiek byś nie kupił musisz zamontować korbe typu HTII/GPX/X-Type. Szacunek... I. PS. Moze taki wynalazek: http://www.ebay.co.uk/itm/20-WHEEL-FRAME-AND-FORK-SET-BOYS-MOUNTAIN-BIKE-ATB-BIKE-FOR-BUILD-MULTISPEED-/261070618440?pt=UK_Health_Beauty_Fragrances_Women_s_Fragrances_PP&hash=item3cc9057f48 Albo cały rowerek... http://www.ebay.co.uk/itm/Raleigh-Hotrod-18-20-24-Kids-Bike-with-Turbospoke-/281031120687?pt=UK_Bikes_GL&var=&hash=item416ec2972f
WAK Napisano 28 Września 2013 Autor Napisano 28 Września 2013 Zaczynam już trochę łapać temat. Najczęstsze mufy to te z gwintem angielskim - ich wewnętrzna średnica to ok. 35 mm, z gwintem włoskim 36 mm. Korby "typowe" są produkowane właśnie pod te mufy. Zazwyczaj, jeżeli występuje przejściówka z mimośrodem do gwintu angielskiego, to muszę zastosować korby do muf o mniejszej średnicy: HTII/GPX/X-Type (Alfine na ten przykład). Gdyby mieć ramę z mufą dedykowaną EBB można by nieco bardziej poszaleć. A tak... @IvanMTB - odkopałem coś ;-) @beret - też się tam pojawiasz w komentarzach ;-) Świat jest mały... @IvanMTB - jeśli mógłbym uniknąć napinacza, byłoby fajnie. Najlepsza byłaby tu rama z poziomym hakiem - zwykłych dziecięcych 13" nie ma, zostaje przetestowanie ram do dirtu albo BMX-ów. Gdy pionowy hak, to napinacz albo suport z mimośrodem - mniej widoczny, mniej awaryjny... P.S. Ta rama wygląda interesująco... Rower mniej, bo napisali, że 13"/20" jest 6-biegowy, czyli pewnie typowa kaseta i inny hak. Ten ze zdjęcia to pewnie 11"/18", ale napiszę i zapytam ;-) ******************* Przy okazji - znalazłem coś takiego: Eccentric 46 Bottom Bracket z adapterami. Ale nie ma takiego pod typową mufę.... I krótki przewodnik po różnych mufach (ale bez "typowej")
Mod Team IvanMTB Napisano 28 Września 2013 Mod Team Napisano 28 Września 2013 Kłaniam, Problem solver odpada również gdyż jest do ramy z mufa suportową ID46, czyli Press Fit 30. Nie spodziewałbym sie znalezienia dziecięcej ramy z mufą suportu PF30, a jak już to za jakieś chore, chore pieniądze robią na zamówienie lub w serii kilku sztuk. Jeśli jest tam 6-cio biegówka to na pewno nie ma tam kasety tylko nakręcany wielotryb. A wtedy odkręcasz wielotryb, wywalasz manetkę i kabel, nakrecasz jednobiekowy wolnobieg i szafa gra... Spytanie to bardzo dobra droga ale spałbym spokojnie gdyż nie wydaje mi się aby chłopaki robili osobno ramę pod singla i osobno pod biegowca. Raczej używają takiego, prostego haka przerzutki: Albo czegoś w podobnym guście... Co zasię tyczy arta... No popełniłem Oby czytającym służył... Szacunek... I.
WAK Napisano 30 Września 2013 Autor Napisano 30 Września 2013 Na forum, gdzie miesza się wszystko z wszystkim - też takie podczytuję ;-) - znalazłem ciekawe spostrzeżenie gościa (gościa na forum: wwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww - podaję autora, bo tak należy ;-)) sprzed dwóch lat: "zwróć uwagę iż mowa o rowerze 20" czyli dla 8 latka.Choć byś chciał to nie złożysz dobrego roweru tej wielkości samemu bo:- potrzebne sa króciutkie korby - czegoś takiego nie da sie praktycznie kupić- klamki dziecięce - też nie lekko.- rozstaw haków jest mniejszy niż standardowy wiec zwykłe piasty odpadają.Nie ma pola manewru - kupuje sie w sklepie co jest i tyle. Zadnego LX nie wstawisz bo niby gdzie. Co najwyżej możesz wymienić sztyce ze stalowej na alu albo kierownice.Takie rzeczy o których piszesz to można sobie zacząc uskuteczniać na rowerach 24" - choć z korbami ciagle jest kłopot bo jednak 170 to za dużo dla 10 latka." Celne spostrzeżenie. Niniejszym mój pomysł złożenia roweru w oparciu o samą ramę i podzespoły staje się bardzo kłopotliwy. Dla syna zatem wybiorę gotowca, którego mogę ewentualnie modyfikować. Choć może być problem ze zmieszczeniem na szerokość piasty Nexusa... W innym wątku forum zacząłem się nawet zastanawiać, jaki rower wybrać...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.