Groszkin Napisano 25 Września 2013 Napisano 25 Września 2013 Witam, rower jak w temacie. Producent zaleca wymianę co 1,5k, mam zrobione już ponad 2k i wszystko jest ok, czasami wolno się zmienia bieg, ale to kwestia regulacji przerzutek. Jeżdżę po mieście dużo, czasem wjężdżam w lekki teren, głównie z przodu na największej i średniej zębatce, na małej w ogóle. Z tyłu na połowie zębatek, tych mniejszych oczywiście. Czytałem o kilku łańcuach i różnych patentach. Tyle opinii co opiniodawców. Co polecacie w moim przypadku??
Terrqge Napisano 25 Września 2013 Napisano 25 Września 2013 Kwestia wymiany łańcucha to sprawa bardzo osobista. Nie ma sztywnej granicy km po której należy wymienić łańcuch, to zależy też od jazdy (Czy bardziej asfaltowa czy w terenie) i od wielu innych czynników. Osobiście używam najtańszej kasety mtb shimano (altusa) i connexa 804 i jeżdżę na tym póki łańcuch nie zacznie przeskakiwać na kasecie. Kiedy tak się stanie wymieniam zarówno łańcuch jak i kasetę. Póki co po blisko 4,8kkm w tym sezonie nic jeszcze się nie dzieje więc nie mam zamiaru nic ruszać bo moja kaseta kosztuje 3 dychy i nie opłaca się bawić w wymianę samego łańcucha. Ubiegłoroczny sezon przejeździłem też na kasecie altusa i o wiele gorszym łańcuchu hg40, zestaw wytrzymał 5kkm, mam nadzieję, że connex w tym sezonie pociągnie nieco dłużej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.