Skocz do zawartości

[łańcuch] wymiana łańcucha w CUBE LTD Race

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

rower jak w temacie. Producent zaleca wymianę co 1,5k, mam zrobione już ponad 2k i wszystko jest ok, czasami wolno się zmienia bieg, ale to kwestia regulacji przerzutek.

Jeżdżę po mieście dużo, czasem wjężdżam w lekki teren, głównie z przodu na największej i średniej zębatce, na małej w ogóle. Z tyłu na połowie zębatek, tych mniejszych oczywiście.

Czytałem o kilku łańcuach i różnych patentach. Tyle opinii co opiniodawców. Co polecacie w moim przypadku??

Napisano

Kwestia wymiany łańcucha to sprawa bardzo osobista. Nie ma sztywnej granicy km po której należy wymienić łańcuch, to zależy też od jazdy (Czy bardziej asfaltowa czy w terenie) i od wielu innych czynników.

Osobiście używam najtańszej kasety mtb shimano (altusa) i connexa 804 i jeżdżę na tym póki łańcuch nie zacznie przeskakiwać na kasecie. Kiedy tak się stanie wymieniam zarówno łańcuch jak i kasetę. Póki co po blisko 4,8kkm w tym sezonie nic jeszcze się nie dzieje więc nie mam zamiaru nic ruszać bo moja kaseta kosztuje 3 dychy i nie opłaca się bawić w wymianę samego łańcucha.

Ubiegłoroczny sezon przejeździłem też na kasecie altusa i o wiele gorszym łańcuchu hg40, zestaw wytrzymał 5kkm, mam nadzieję, że connex w tym sezonie pociągnie nieco dłużej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...