Skocz do zawartości

[Przerzutka] Luźna i niezbyt precyzyjna

Patryczek

Rekomendowane odpowiedzi

Od nowości przerzutka shimano deore nie działa tak precyzyjnie jakbym chciał, tzn wszystkie biegi wchodzą, ale nieraz muszę jeszcze lekko docisnąć manetkę aby wskoczył. Przerzutka została wyregulowana w serwisie. Ponadto nawet jak zjeżdżam z niskiego krawężnika dość mocno słychać jak puka o ramę.

Mam nieoryginalny hak być może to też jego wina. Pokaże na filmiku o co chodzi:

niewiele widać bo nagrywane przed chwilą przy słabym świetle.

To pukanie to norma w tych rocznikach - w XT i LX jak mnie pamięć nie myli były gumowe wstawki. Z tego co widzę zabezpieczyłeś to miejsce w ramie i to chyba najlepsze posunięcie. Jeśli biegi nie wchodzą tak jakbyś chciał wykręć tą srubę o 1/4  obrotu i przejedz się kawałek jeśli to nic nie da kolejne 1/4 obrotu. Jeśli biegi nie będą chciały schodzić w dół to krokami o 1/4 wkręcasz ;)

Nieoryginalny hak ... oczywiście po montażu dokonałeś kontroli czy jest prosty ?

Linki i pancerze masz oczywiście OK ? 

Mam dokładnie tą samą przerzutkę, zachowuje się dokładnie tak jak twoja ... jedyne problemy z jej pracą jakie miałem to na krzywym haku lub na zasyfionym układzie linka / pancerz.

Pozdro 

Nie inwestuj w napinacz a w przerzutkę przeznaczoną do dyscyplin grawitacyjnych (Hone, Saint). Deore - 510 lub 511 o ile dobrze widzę - to przerzutka turystyczna, rekreacyjna. Nic dziwnego że Ci skacze i się obija o ramę. Kup coś ze średnim kub krótkim wózkiem.

Mam korbę z jedną zębatką. Łańcuch jest za bardzo luźny dlatego też chciałem zastosować napinacz. Ale wydaje mi się, że dużo to nie zmieni z uwagi na długi wózek przerzutki.

Edit: do około 100zł uda mi się wyrwać przerzutkę z krótkim wózkiem?

Gdyby mi nie było szkoda tyle pieniędzy to kupiłbym Zee lub Sainta z krótkim wózkiem, ale niestety nie ma tak lekko.

Za 100 zł można znaleźć używane Hone, ale musiałbyś oś wymienić - teraz mi się przypomniało. Jakieś 4 miesiące temu ktoś na Allegro sprzedawał Hone z osią w zestawie. Na Sainta w tej cenie nie ma co liczyć. Jeśli chcesz tanio to poluj na możliwie najstarsze XT pod odpowiednią ilość rzędów, ale to tylko półśrodek i to marny albo na najtańsze przerzutki z systemem Shadow, np. taka:

http://allegro.pl/shimano-slx-shadow-rd-m972-no-deore-xt-lx-xtr-i3573273174.html

Dużo mniej obijają o ramę.

Deore - 510 lub 511 o ile dobrze widzę - to przerzutka turystyczna, rekreacyjna.

Co to jest przerzutka turystyczna? Enduro to też turystyka, może być endurowanie różnego rodzaju.

Konstrukcję taką jak ta deore przez wiele lat miały też wszystkie inne przerzutki z pozostałych - także wyższych grup.

Chyba nie przegapiłem informacji, ale nie napisałeś nic o stopniu zużycia/użycia przerzutki, jej kółeczek, kasety, łańcucha, linek, pancerzy.

Serwis mógł regulować napęd zgodnie ze wszystkimi regułami tej sztuki jednak jeśli elementy napędu są zużyte to cud się nie stanie.

Masz inny hak niż oryginalny - może jest on dłuższy niż poprzedni i przerzutka jest bardziej oddalona od kasety? Przerzutki Shimano takie jak Twoja posiadają regulację odległości od kasety jednak w ich przypadku regulacja ta działa niezbyt wydatnie co może wpływać negatywnie na precyzję i szybkość zmiany biegów. 

Gdy skaczę zaledwie z metrowej rampy biegi lubieją same się zmieniać, jest to denerwujące.

Chodzi o takie enduro :) Mnie XTR lub XT skacze i obija o ramę przy zjeździe z krawężnika więc przy metrowym skoku Deorka też będzie. To jest po prostu miękka przerzutka i tyle.

Co to jest przerzutka turystyczna? Enduro to też turystyka, może być endurowanie różnego rodzaju.

Konstrukcję taką jak ta deore przez wiele lat miały też wszystkie inne przerzutki z pozostałych - także wyższych grup.

Chyba nie przegapiłem informacji, ale nie napisałeś nic o stopniu zużycia/użycia przerzutki, jej kółeczek, kasety, łańcucha, linek, pancerzy.

Serwis mógł regulować napęd zgodnie ze wszystkimi regułami tej sztuki jednak jeśli elementy napędu są zużyte to cud się nie stanie.

Masz inny hak niż oryginalny - może jest on dłuższy niż poprzedni i przerzutka jest bardziej oddalona od kasety? Przerzutki Shimano takie jak Twoja posiadają regulację odległości od kasety jednak w ich przypadku regulacja ta działa niezbyt wydatnie co może wpływać negatywnie na precyzję i szybkość zmiany biegów. 

Przerzutka, łańcuch oraz kaseta zostały zmienione jakiś miesiąc temu na nowe + nieoryginalny hak. Nie mogę go porównać czy jest dłuższy ponieważ stary uległ zniszczeniu.

Manetke mam Alivio na 8, czy ona będzie dobrze działać z 9 rzędowymi przerzutkami typu ten slx?

Jest jeszcze jedna opcja poprawiająca naciąg łancucha, ale wiąże się z majsterkowaniem przy przerzutce.

W XT robiłem takie coś i bycmoże w Deorce też jest możliwość zaczepienia spreżyny na dodatkowy zaczep.

Jeśli masz trochę zdolności manualnych to możesz zobaczyć jak bedzie sie smigać na mocniejszym zaczepie.

http://portal.bikeworld.pl/rower/artykul/1928/4rss/ - poczytać możesz o tym tutaj - foto 14z16 pokazuje te miejsca zaczepów

....która to przerzutka potrafi nie działać jak należy u niektórych posiadaczy. Ja się z tym też wielokrotnie spotkałem (+ temat na forum). Istnieje szansa że pozbywają się tej deorki założyciel tematu dostanie podobnie zbuntowanego slx'a :)

Patryczek: może nie masz już oryginalnego haka ale możesz gdzieś porównać hak który masz z hakiem zamontowanym w tym samym rowerze, w sklepie?

Oczywiście że działanie używanego SLXa wcale nie musi być lepsze od tej Deorki, ale tu chodziło raczej o zastosowanie - przypuszczam że - pomijając różnice w stanie przerzutek - używanie SLXa Shadow przy takiej jeździe jaką robi Patryczek będzie bardziej odpowiednie niż Deorki, jednak jak już wcześniej napisałem to półśrodki.

Ja bym na Twoim miejscu Patryczek spiął się i kupił nową przerzutkę do ostrzejszej jazdy, BTW ponoć SRAMy są sztywniejsze i nie tłuką o ramę - można znaleźć w sieci porównania pracy w trakcie jazdy. Tylko że wtedy wymiana manetki obowiązkowa.

Jest jeszcze jedna opcja poprawiająca naciąg łancucha, ale wiąże się z majsterkowaniem przy przerzutce.

W XT robiłem takie coś i bycmoże w Deorce też jest możliwość zaczepienia spreżyny na dodatkowy zaczep.

Jeśli masz trochę zdolności manualnych to możesz zobaczyć jak bedzie sie smigać na mocniejszym zaczepie.

http://portal.bikeworld.pl/rower/artykul/1928/4rss/ - poczytać możesz o tym tutaj - foto 14z16 pokazuje te miejsca zaczepów

Wcale nie trzeba tak przerzutki rozkładać , wystarczy odkręcić od haka , wykręcić sworzeń zabezpieczający i odpowiednio zamocować sprężynę.

Dodam, że wbrew pozorom wcale nie musi to być łatwe.

Przynajmniej w XT w samym wózku są 2 dziurki a w korpusie przerzutki ruchoma tarcza z 2 dziurkami.

Manewr polega na włożeniu końca sprężyny tylko do tarczy i potem poprzez obrót przerzutki (i samej tarczy) i dociśnięcie dopiero wskakuje w odpowiednią dziurkę w korpusie wózka.

....która to przerzutka potrafi nie działać jak należy u niektórych posiadaczy. Ja się z tym też wielokrotnie spotkałem (+ temat na forum). Istnieje szansa że pozbywają się tej deorki założyciel tematu dostanie podobnie zbuntowanego slx'a :)

Patryczek: może nie masz już oryginalnego haka ale możesz gdzieś porównać hak który masz z hakiem zamontowanym w tym samym rowerze, w sklepie?

Hak nie mam jak porównać ponieważ mam ramę Bergamont blades disc i naprawdę ciężko do niej dostać.

Teraz nie wiem czy inwestować w tego SLX'a czy jeszcze trochę poczekać i kupić Zee z krótkim wózkiem.

Oczywiście że działanie używanego SLXa wcale nie musi być lepsze od tej Deorki, ale tu chodziło raczej o zastosowanie - przypuszczam że - pomijając różnice w stanie przerzutek - używanie SLXa Shadow przy takiej jeździe jaką robi Patryczek będzie bardziej odpowiednie niż Deorki, jednak jak już wcześniej napisałem to półśrodki.

Ja bym na Twoim miejscu Patryczek spiął się i kupił nową przerzutkę do ostrzejszej jazdy, BTW ponoć SRAMy są sztywniejsze i nie tłuką o ramę - można znaleźć w sieci porównania pracy w trakcie jazdy. Tylko że wtedy wymiana manetki obowiązkowa.

Nie chodzi o to że slx jest używany tylko to że niektóre nowe sztuki nie lubią pracować tak jak właściciel roweru by chciał. Był o tym temat na forum.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...