Skocz do zawartości

[rower] Przerabiać czy sprzedać

callisto

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Obecny MTB 47 cm rama ( 17" ) mój wzrost 178 cm niestety strasznie ciężko jeździ mi się po mieście, opony typowo górskie i chcę coś z tym zrobić, nie wiem czy w ogóle zawracać sobie głowę przeróbkami czy sprzedać i kupić używanego crossa / szosę z prostą kierownicą na miasto do kilkuset złotych.. Obecna rama: stal, osprzęt shimano altus i tu pojawia się kolejny problem, bowiem przednia przerzutka przymocowana jest do mechanizmu korbowego i nie mam pewności czy mogę wstawić większą korbe, obecna 42 ząbki na miasto się nadaje ( auta mnie wyprzedzają :)

Napisano

MTB do miasta średnio, sam mam crossa i śmigam w mieście, na szosie.Miałem dziś okazje przelecieć się MTB na tych dużych oponach i wolę swojego crossa gorszego osprzętowo.

Napisano

Jeśli twój rower jest wart ok. 50,- zł to może nie warto go sprzedawać? Nic o nim nie wiemy... Być może jest po prostu niesprawny? Sprawny rower mtb z dobrze napompowanymi kołami powinien sprawdzić się w mieście.

Napisano

jeżeli potrzebujesz roweru którym będziesz śmigał po mieście i nie będziesz się bał go zostawić (przypiętego oczywiście, najlepiej jakimś ogarniętym łańcuchem / tanim ulockiem) to wrzucaj tam slicki 1,5" i tyle :)

Napisano

Czy rama 17" nie jest dla Ciebie za mała? Daj zdjęcia, model. Uważam że prawie każdą ramę/rower MTB da się przystosować do jazdy po mieście, ale to kosztuje. Jeśli masz na oku szosę za kilkaset zł to bym się na Twoim miejscu nie zastanawiał. Waga dużo mniejsza, węższe opony - tylko czy aby nie będzie w takim stanie że drugie tyle włożysz na dzień dobry w serwis.

Stary rower bym zostawił na zimówkę.

Napisano

Wstawię tylko te opony 1.5 porządnie przesmaruje i przemęczę się w tą zimę. Natomiast trzeba będzie myśleć o zakupie szosy na drugi sezon, tylko odpowiedzcie czy te opony są ok ( do miasta ) na zimę i tak wstawię z kolcami.. 

Napisano

Będzie różnica - ciszej i mniejsze opory - ale porozglądaj się za podobnymi oponami bo jaka cena taka jakość. Opinii oczywiście tyle ilu uzytkowników, ja jażdzęna Maxxis Detonatorach 1" po mieście, jeździłem na różnych Marathonach i tanich gumach. Czysty slick jest idealny na asfalt i chodniki, ale już na ubite ścieżki jakie czasami się zdarzają w miastach nie - ardzo szybko się zyżywa i nie daje dobrej przyczepności. Już prędzej bym pomyślał nad takimi:

http://www.######.pl/product-pol-34206-Opona-CST-26x1-75-C-1338.html

http://www.######.pl/product-pol-13264-Opona-CST-26x-1-75-C-1446.html

lub podobnymi. Napompować w górną granicę i jeździć.

Napisano

To jednak nie ma sensu, za 2 mc będę musiał kupić zimówki i to jest dopiero duży wydatek, na razie pasuje. Po prostu trzeba kupić szosę na następnym sezonie, a tego zostawić na zimę lub jakieś wypady w teren. Kosztował 250 zł więc nie ma co ładować. Dzięki wszystkim! Mam nadzieje, że wkrótce odezwę się w dziale szosowe :) Miłego dnia!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...