Skocz do zawartości

[trenażer] Sprzęt z decathlonu czy może inny?

izbus88

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Napisano

hmm też się zastanawiam nad trenażerem, model który wpadl mi w oko to elite qubo digital. Zastanawia mnie  jednak jedno :) gdzie tylko czytam to wszyscy piszą że to wielka nuda ze max godzina ze po dwuch dniach poszedł w odstawkę, hmm w zeszłym roku końcówkę zimy spedziłem na orbitreku po 2 godziny co 2 dni i spokojnie dało rady tylko tyle że to nie ten tryb treningu na kondycje ale nie na wytrzymałość i siłe ;)

Napisano

Czy ktoś miał styczność z tym sprzętem? Czy by go polecał, a może wręcz przeciwnie?

Z tym nie, ale posiadam trenażer podobnej klasy Tacx Sirius.

http://www.forumrowerowe.org/blog/220/entry-587-trenazer/

Moim zdaniem jest wystarczający. Jedyne co, to warto zainwestować w dobrą matę. Ja mam matę Kinetic, droga, ale sąsiedzi do mnie nie zapukali.

Problemy trenażerowe są trzy:

1) Chłodzenie... Brak przepływu powietrza. Otwarcie okna jest często niewystarczające. Próbowałem wentylatora... Cóż trzeba sobie jakoś radzić.

2) Liniowe obciążenie. Przy braku oporów powietrza, przy wyższych prędkościach trzeba zwiększać opór manetką, w przeciwnym razie jazda jest nienaturalnie lekka. Przy ustawieniu obciążenia zbliżonego do tego przy prędkości 20km/h, osiągnąłem 75km/h według wskazania licznika, co w "realu" jest nie do osiągnięcia.

3) Świat nie przesuwa... Co powoduje że jazda jest nudząca...

Napisano

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Zdaję sobie sprawę, że trening na trenażerze nie należy do najciekawszych pod względem widoków itp., ale na robienie formy wydaje się odpowiedni.

W zeszłym roku i teraz też chodzę na spinning i pomimo intensywnych treningów itp. 1h zajęć jest dla mnie za krótko. Dlatego właśnie zdecydowałem się na prezent w postaci trenażera:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...