Skocz do zawartości

[Hamulec] Shimano BR-M446 - porada

Mario3m

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam w/w hamulce w konfiguracji z tarczami z przodu 180mm z tyłu 160mm, zamontowane w 29", moja waga 90kg.

Przedni jest żyleta, natomiast tylni pupy nie urywa, wymieniłem już klocki na połmetaliczne Alligatora, ale nie widzę poprawy.

Moje pytanie czy zainwestować w lepsze klocki np. Koolstop, są one organiczne (takie w sumie są w oryginale i na tarczach jest napis by je stosować) czy se głowy nie zawracać kupić adapter i zamontować tarczę 180mm? Na razie nie chciałbym mocniej inwestować w nowe, lepsze heble. Z góry dziękuje za komentarze.

Jeśli dźwignia hamulca działa tak samo jak przedniego, czyli ma ten sam skok i jest tak samo twarda to nie jest wina zapowietrzonego układu.

Zeby umyć tarczę trzeba doczyścić wszystkie otwory wentylacyjne - nawet jeśli przetrzesz powierzchnię cierną tarczy w jej wszystkich wnękach brud pozostaje - jeśli jest tłusty to temperatura przy hamowaniu rozluźnia brud i powoduje jego ponowne przedostawanie się na pióro tarczy.

Nie chce byc adwokatem kolegi bruce95, ale nie masz racji chlopaku :icon_wink:  i jesli czyscisz hamulce(tarcze) benzynka ekstrakcyjna to lepiej zaprzestan

Sam czyszczę tarcze i obręcze benzyną ekstrakcyjną, i uwierz - nie są potem tłuste, chłopczyku...

Zresztą: "Dużą popularnością w przemyśle cieszy się benzyna ekstrakcyjna. Jest ona przeznaczona do odtłuszczania powierzchni przed lakierowaniem oraz do czyszczenia części maszynowych, a także rozcieńczania tłuszczów, olejów i wosków."

Jak ktoś używa benzyny najtańszej na rynku, to nie dziwię się, że nie jest zbyt szczęśliwy. Może być ona zanieczyszczona cięższymi frakcjami, które nie odparowują tak łatwo. Benzyna ekstrakcyjna to najlepszy środek do odtłuszczania. Z powszechnie dostępnych może być jeszcze aceton.

Sam czyszczę tarcze i obręcze benzyną ekstrakcyjną, i uwierz - nie są potem tłuste, chłopczyku...

Zresztą: "Dużą popularnością w przemyśle cieszy się benzyna ekstrakcyjna. Jest ona przeznaczona do odtłuszczania powierzchni przed lakierowaniem oraz do czyszczenia części maszynowych, a także rozcieńczania tłuszczów, olejów i wosków."

Skoro pozjadales wszystkie rozumy i wiesz lepiej od nas to nie będę się Tobą kłócił...

Być może masz rację mklos, ale tania ekstrakcyjna to 4.50zł/l a porządny odtluszczacz do hebli samochodowych w sprayu to 12zł/l więc moim zdaniem gra nie warta świeczki.

Co do sposobów odtluszczania przypieto stosowny temat

Szczerze powiedziawszy, nawet tania benzyna musiałaby być bardzo zanieczyszczona, żeby zostawić znaczący nalot. bardziej skupiłbym się na klockach, bo tam jak w pory coś wejdzie... To w przypadku żywicy klocek do wyrzucenia.

PS. Gdzie kupujesz benzynę ekstrakcyjną po 4,50PLN/l?

Podepnę się do tematu, gdyż też jestem posiadaczem hamulców 446 i w najbliższym czasie planuje zmienić klocki i tutaj moją uwagę przykuły metaliki. Wiadomo idzie zima coraz gorsze warunki pogodowe, więc powinny się spisywać o wiele lepiej od półmetalicznych które posiadam teraz i są na wykończeniu. http://allegro.pl/klocki-a2z-metaliczne-shimano-deore-575-525-475-i3572270367.html

Czy to aby na pewno dobry wybór ? Czy jednak metaliki mają zastosowanie tylko w wyższych modelach ?

Szczerze powiedziawszy, nawet tania benzyna musiałaby być bardzo zanieczyszczona, żeby zostawić znaczący nalot. bardziej skupiłbym się na klockach, bo tam jak w pory coś wejdzie... To w przypadku żywicy klocek do wyrzucenia.

PS. Gdzie kupujesz benzynę ekstrakcyjną po 4,50PLN/l?

miało być za pół litra. ;)

Ja po każdym czyszczeniu benzyną musiałem jeszcze parę dni docierać hebel a dalej nie było idealnie.

Podepnę się do tematu, gdyż też jestem posiadaczem hamulców 446 i w najbliższym czasie planuje zmienić klocki i tutaj moją uwagę przykuły metaliki. Wiadomo idzie zima coraz gorsze warunki pogodowe, więc powinny się spisywać o wiele lepiej od półmetalicznych które posiadam teraz i są na wykończeniu. http://allegro.pl/klocki-a2z-metaliczne-shimano-deore-575-525-475-i3572270367.html

Czy to aby na pewno dobry wybór ? Czy jednak metaliki mają zastosowanie tylko w wyższych modelach ?

Ja polecam unexy. Świetne klocki tylko cena podskoczyła, ja zimą kupiłem za 70zł komplet na dwa koła.

Zapomniałem dodać że jeśli masz tarcze dedykowane do tych hebli to nie możesz stosować klocków metalicznych.

Zapomniałem dodać że jeśli masz tarcze dedykowane do tych hebli to nie możesz stosować klocków metalicznych

Spoko tarcze mam Shimano SM-RT66 także z metalicznymi nie będzie problemu. A unexy zwykłe metaliczne czy może te przekombinowane thermodissipator ?

Mam te heble(160/160) juz 2 sezon, ale to za długo. Są dobre na początek, ewentualnie jakies nizinne tereny, podróże po bułki czy do trekkingu. Nie można od nich wymagać jakiś fajerwerków, przeciez to najtańsza hydraulika, w przypaku sily hamowania zmiana klocków pomaga, ale i tak szału nie ma... Przez zime na pewno zmienie na coś lepszego przez duże L ;) Aczkolwiek jestem im bardzo wdzieczny za wspólnie spędzony czas ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...