Skocz do zawartości
  • 0

Przeskakujący łańcuch

Gość Paweł

Pytanie

Napisano

Witam serdecznie.

Chciałem zwrócić się z prośbą o poradę, wskazówkę, gdyż nie potrafię sobie poradzić z pewnym problemem. Dotyczy roweru MTB, przyznam, że jest to rowerek za nieduże pieniądze, więc wiem że mogę spodziewać się wielu "niespodzianek". Kasetę nam 6-cio rzędową i na drugiej najmniejszej zębatce, przy mocniejszym naciśnięciu pedałów, następuje jakby przeskakiwanie łańcucha. Zjawisko to występuje tylko na tej zębatce, na sąsiednich jest wszystko OK.

Sprawdziłem ustawienie przerzutki, wózek równo "układa " łańcuch, tzn jest równo w pionie pod zębatką, nie zaczepia o sąsiednie zębatki. Teoretycznie jest w porządku, ale łańcuch przeskakuje....a może coś się dzieję z kasetą, czy pojedyńcza zębatka może przeskakiwać???

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

pozdrawiam serdecznie

Paweł 

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Najprawdopodobniej ta koronka jest najbardziej zużyta  Być może używasz jej najwięcej. 

Rozwiażaniem jest wymiana łańcucha i wolnobiegu - bo masz najprawdopodobniej wolnobieg a nie kasetę.

Napisano

Najprawdopodobniej ta koronka jest najbardziej zużyta  Być może używasz jej najwięcej. 

Rozwiażaniem jest wymiana łańcucha i wolnobiegu - bo masz najprawdopodobniej wolnobieg a nie kasetę.

Bardzo dziękuję za odpowiedź, wygląda na słuszną "diagnozę". 

pozdrawiam 

Napisano

Bardzo dziękuję za odpowiedź, wygląda na słuszną "diagnozę".

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...